Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ponekad morate da se prebacujete između ćelija ili da ih rotirate. To možete da uradite pomoću kopiranja, lepljenja i opcije „Transponuj“. Međutim, time se kreiraju duplirani podaci. Ako to ne želite, možete da otkucate formulu umesto da koristite funkciju TRANSPOSE. Na primer, na sledećoj slici formula =TRANSPOSE(A1:B4) uzima ćelije od A1 do B4 i horizontalno ih raspoređuje.

Originalne ćelije iznad, ćelije koje sadrže funkciju TRANSPOSE ispod

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Microsoft 365 , možete da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, umetnuti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog niza, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter da biste je potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

1. korak: Izbor praznih ćelija

Prvo izaberite neke prazne ćelije. Uverite se da ste izabrali isti broj ćelija kao u prvobitnom skupu ćelija, ali u drugom smeru. Na primer, ovde postoji 8 ćelija koje su raspoređene vertikalno:

Ćelije u opsegu A1:B4

Dakle, moramo da izaberemo osam horizontalnih ćelija, na sledeći način:

Izabrane ćelije A6:D7

Ovde će biti smeštene nove, transponovane ćelije.

2. korak: Otkucajte =TRANSPOSE(

Sa još uvek izabranim praznim ćelijama, otkucajte: =TRANSPOSE(

Excel će izgledati otprilike ovako:

=TRANSPOSE(

Primetićete da je osam ćelija još uvek izabrano iako smo počeli da kucamo formulu.

3. korak: Otkucajte opseg prvobitnih ćelija.

Sada otkucajte opseg ćelija koje želite da transponujete. U ovom primeru, želimo da transponujemo ćelije od A1 do B4. Zbog toga će formula za ovaj primer biti: =TRANSPOSE(A1:B4) -- ali još uvek nemojte da pritisnite taster ENTER! Prestanite sa kucanjem i idite na sledeći korak.

Excel će izgledati otprilike ovako:

=TRANSPOSE(A1:B4)

4. korak: Konačno, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

A sada pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER. Zašto? Zato što se funkcija TRANSPOSE koristi samo u formulama niza, a na taj način se dovršava formula niza. Formula niza, ukratko, predstavlja formulu koja se primenjuje na više od jedne ćelije. Pošto ste izabrali više od jedne ćelije u 1. koraku (jeste, zar ne?), formula će se primeniti na više od jedne ćelije. Evo rezultata pritisnute kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER:

Rezultat formule sa ćelijama A1:B4 transponovanim u ćelije A6:D7

Saveti

  • Ne morate ručno da kucate opseg. Kad otkucate =TRANSPOSE(, možete da koristite miš da biste izabrali opseg. Samo kliknite i prevucite od početka do kraja opsega. Ali zapamtite: kada završite, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER, a ne samo taster ENTER.

  • Potrebno vam je da i oblikovanje teksta i oblikovanje ćelija bude transponovano? Isprobajte kopiranje, lepljenje i opciju „Transponuj“. Međutim, imajte na umu da se time kreiraju duplikati. Ako se prvobitne ćelije izmene, kopije se neće ažurirati.

  • Ima još toga da se sazna o formulama niza. Napravite formulu niza ili možete da pročitate detaljna uputstva i primere formula niza ovde.

Tehnički detalji

Funkcija TRANSPOSE daje vertikalni opseg ćelija kao horizontalni opseg ili obrnuto. Funkcija TRANSPOSE mora biti uneta kao formula niza u opsegu koji ima isti broj redova i kolona kao i izvorni opseg. Upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste promenili vertikalni ili horizontalni položaj niza ili opsega na radnom listu.

Sintaksa

TRANSPOSE(niz)

Sintaksa funkcije TRANSPOSE ima sledeći argument:

  • niz    Obavezno. Niz ili opseg ćelija na radnom listu koji želite da transponujete. Niz se transponuje tako što prvi red niza postaje prva kolona u novom nizu, drugi red niza postaje druga kolona u novom nizu i tako redom. Ako niste sigurni kako da unesete formulu niza, pogledajte članak Kreiranje formule niza.

Takođe pogledajte

Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Kreiranje formule niza

Rotiranje ili poravnavanje podataka iz ćelija

Uputstva i primeri formula niza

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×