Pređi na glavni sadržaj

Funkcija TRIM

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije TRIM u programu Microsoft Excel.

Opis

Uklanja sve razmake iz teksta osim onih između reči. Funkciju TRIM koristite za tekst koji ste primili iz neke druge aplikacije i koji možda nema pravilno raspoređene razmake.

Važno: Funkcija TRIM je dizajnirana da odseče 7-bitni ASCII razmak (vrednost 32) iz teksta. U Unikod skupu znakova postoji dodatni razmak koji se zove „razmak između reči na kome se ne može prelomiti red“ čija je decimalna vrednost 160. Ovaj znak se često koristi na veb stranicama kao HTML jedinica  . Sama funkcija TRIM ne uklanja ovaj razmak između reči na kome se ne može prelomiti red. Primer kako da skraćite znakove za razmak iz teksta potražite na prvih deset načina za čišćenje podataka.

Sintaksa

TRIM(tekst)

Sintaksa funkcije TRIM ima sledeće argumente:

  • Tekst    Obavezno. Tekst iz koga želite da uklonite razmake.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=TRIM(" Zarade u prvom kvartalu ")

Uklanja prvi i poslednji razmak iz teksta formule (Zarade u prvom kvartalu)

Zarade u prvom kvartalu

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×