Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije HEX2OCT u programu Microsoft Excel.

Opis

Pretvara heksadecimalni broj u oktalni.

Sintaksa

HEX2OCT(broj, [mesta])

Sintaksa funkcije HEX2OCT ima sledeće argumente:

  • Broj    Obavezno. Heksadecimalni broj koji želite da konvertujete. Argument broj ne može da sadrži više od 10 znakova. Najznačajniji bit argumenta broj jeste bit znaka. Preostalih 39 bitova predstavljaju red veličine. Negativni brojevi su predstavljeni zapisivanjem komplementa dvojke.

  • Mesta    Opcionalno. Broj znakova koje bi trebalo koristiti. Ako je argument mesta izostavljen, funkcija HEX2OCT koristi minimalan broj potrebnih znakova. Argument mesta je koristan za dopunjavanje vrednosti rezultata vodećim nulama.

Primedbe

  • Ako je argument broj negativan, HEX2OCT zanemaruje argument mesta i daje oktalni broj od 10 znakova.

  • Ako je argument broj negativan, on ne može biti manji od FFE0000000, a ako je pozitivan, ne može biti veći od 1FFFFFFF.

  • Ako argument broj nije važeći heksadecimalni broj, HEX2OCT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako HEX2OCT više znakova nego što je zadato argumentom mesta, funkcija daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument mesta ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako argument mesta nije broj, HEX2OCT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument mesta negativan, HEX2OCT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=HEX2OCT("F", 3)

Konvertuje heksadecimalni broj F u oktalni sa 3 znaka (vodeća nula „dopunjava“ broj).

017

=HEX2OCT("3B4E")

Pretvara heksadecimalni broj 3B4E u oktalni

35516

=HEX2OCT("FFFFFFFF00")

Pretvara heksadecimalni broj FFFFFFFF00 u oktalni

7777777400

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×