Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Izbor najbolje linije trenda za vaše podatke

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada želite da dodate linija trenda u grafikon u programu Microsoft Graph, možete odabrati neki od šest tipova različite trenda/regresije. Tip podataka koji imate određuje tip linije trenda bi trebalo da koristite.

Pouzdanost linije trenda Linije trenda je najčešće pouzdan kada je njen Vrednost podignuta na R ili približno jednaka 1. Kada prilagodite liniju trenda svojim podacima, Graph automatski izračunava vrednost podignuta na R. Ako želite, možete da prikažete ovu vrednost na grafikonu.

Linearni

Linearna linija trenda je najbolje uklopljeni pravu liniju koja se koristi sa proste linearne skupove podataka. Podaci su linearni ako obrazac u njenim tačkama podataka liči na liniju. Linearna linija trenda obično prikazuje da nešto što povećava ili smanjuje stopa rasta.

U sledećem primeru linearna linija trenda jasno pokazuje da je prodaja imaju dosledno rasla tokom perioda od 13 godina. Imajte u vidu da je vrednost podignuta na R 0,9036, što predstavlja prikladne reda sa podacima.

Grafikon sa linearna linija trenda

Logaritamska

Logaritamska linija trenda je najbolje uklopljeni zakrivljena linija koja je najkorisnija kada se stopa promene u podacima povećava ili smanjuje brzo i zatim nivoima. Logaritamska linija trenda možete da koristite negativne i/ili pozitivne vrednosti.

Sledeći primer koristi Logaritamska linija trenda da bi se ilustrovala predviđene populacije rasta životinja na fiksne-prostor, gde populacija izjednačila prostor za životinje se smanjio. Imajte na umu da vrednost podignuta na R 0,9407, što predstavlja relativno prikladne reda sa podacima.

Grafikon sa Logaritamska linija trenda

Polinomna

Polinomska linija trenda je zakrivljena linija koja se koristi kada podataka varira. To je korisno, na primer, za analiziranje pozitivne i negativne iznad velike skup podataka. Redosled polinoma može utvrditi broj promene u podacima ili tako što ćete koliko prevoja (vrhovi i podnožja) pojavljuju se u krivu. Redosled 2 polinomska linija trenda obično ima samo jedan vrh ili podnožje. Redosled 3 obično ima jedan ili dva vrha ili podnožja. Naručite 4 obično ima najviše tri.

U sledećem primeru prikazana je polinomska linija trenda 2 (sa jednim brdom) za ilustraciju relacije između brzine i potrošnje goriva. Imajte u vidu da je vrednost podignuta na R 0,9474, što predstavlja prikladne reda sa podacima.

Grafikon sa polinomska linija trenda

Snaga

Linija trenda snage je zakrivljena linija koja je najbolje koristiti sa skupovima podataka koji porede mere koje se povećavaju određenim tempom – na primer, ubrzanje trke automobila u sekund intervalima. Ne možete da kreirate trenda ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru, ubrzavanje podaci su prikazani kao rastojanje metara u sekundi. Linija trenda jasno demonstrira povećava ubrzanje. Imajte na umu da vrednost podignuta na R 0,9923 što skoro savršeno odgovara reda sa podacima.

Grafikon sa linija trenda snage

Eksponencijalna

Eksponencijalna linija trenda je zakrivljena linija koja je najkorisnija kada vrednosti podataka rastu ili spadaju u povećava. Ne možete da kreirate Eksponencijalna linija trenda ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru, Eksponencijalna linija trenda se koristi za ilustraciju smanjenja količine CC 14 u objektu tokom vremena. Imajte na umu da vrednost podignuta na R 1, što znači da red se uklapa podatke.

Grafikon sa Eksponencijalna linija trenda

Pokretni prosek

Pokretna prosečna linija trenda smanjuje se promene u podacima da biste prikazali šaru ili trenda. Pokretna prosečna linija trenda koristi određeni broj tačaka podataka (postavljenih pomoću opcije " Period "), prosečnu i koristi prosečnu vrednost kao tačku u liniji trenda. Ako Period je podešena da 2, na primer, zatim prosek za prve dve tačke podataka koristi se kao prvi tačke u liniji trenda pokretnog proseka. Prosek tačke drugom i trećem podataka koristi se kao druga tačka u liniji trenda, i tako dalje.

U sledećem primeru, pokretna prosečna linija trenda prikazuje obrazac broja kuća koje su prodate tokom perioda od 26 sedmica.

Grafikon sa linijom pokretnog proseka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×