Pređi na glavni sadržaj

Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Izračunata kolona pruža vam mogućnost da dodate nove podatke u tabelu u Power Pivot modelu podataka. Umesto lepljenja ili uvoženja vrednosti u kolonu, kreirate formulu za analizu podataka (DAX)koja definiše vrednosti kolone.

Ako, na primer, treba da dodate vrednosti profitne prodaje u svaki od ovih. factSales Dodavanjem nove izračunate kolone i korišćenjem formule = [Salesamount]-[TotalCost] – [Odturnamaunt], nove vrednosti se izračunavaju tako što se koriste vrednosti iz svakog reda u ukupnocost i povratne kolone iz vrednosti u svakom redu kolone "Ukupno". Kolona "dobit" se može koristiti u izveštaju izvedene tabele, izvedenog grafikona ili u Power View formatu, kao što biste bilo u drugoj koloni.

Ova cifra prikazuje izračunatu kolonu u Power Pivot.

Izračunata kolona u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Iako su izračunate kolone i mere slične zato što se svaka oslanja na formulu, ona se razlikuje. Mere se najčešće koriste u oblasti vrednosti izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Koristite izračunate kolone kada želite da postavite izračunate rezultate u različitu oblast izvedene tabele – na primer, kolonu ili red u izvedenoj tabeli ili na osu na izvedenom grafikonu. Više informacija o merama potražite u članku mere u programskom dodatku Power Pivot.

Razumevanje izračunatih kolona

Formule u izračunatim kolonama su kao formule koje kreirate u programu Excel. Međutim, ne možete da kreirate razne formule za razne redove u tabeli. Umesto toga, DAX formula se automatski odnosi na celu kolonu.

Kada kolona sadrži formulu, vrednost se izračunava za svaki red. Rezultati se izračunavaju za kolonu čim unesete formulu. Vrednosti kolona se zatim ponovo izračunavaju po potrebi, na primer kada se prikazuju osnovni podaci.

Možete da kreirate izračunate kolone prema merama i drugim izračunatim kolonama. Na primer, možete da kreirate jednu izračunatu kolonu da biste izdvojili broj iz niske teksta, a zatim da koristite taj broj u drugoj izračunatoj koloni.

Primer

Izračunatu kolonu možete podržati sa podacima koje dodate u postojeću tabelu. Na primer, možete da odaberete da povežete vrednosti, obavite sabiranje, izdvojite podomaske ili uporedite vrednosti u drugim poljima. Da biste dodali izračunatu kolonu, trebalo bi da imate najmanje jednu tabelu u Power Pivot.

Pogledajte ovu formulu:

= EOMONTH ([Datum početka], 0])

Koristeći probne podatke za Metoso, ova Formula izdvaja mesec iz kolone "Datum početka" u tabeli "Promocija". Zatim izračunava kraj vrednosti meseca za svaki redove u tabeli za promociju. Drugi parametar precizira broj meseci pre ili posle meseca u datumu početka; u ovom slučaju, 0 znači isti mesec. Na primer, ako je vrednost u koloni datum početka 6/1/2001, vrednost u izračunatoj koloni će biti 6/30/2001.

Imenovanje izračunatih kolona

Nove izračunate kolone se podrazumevano dodaju desno od drugih kolona, a koloni se automatski dodeljuje podrazumevano ime CalculatedColumn1, CalculatedColumn2i tako dalje. Kada kreirate kolone, možete da prerasporedite i preimenujete kolone po potrebi.

Postoje neka ograničenja u vezi sa promenama izračunatih kolona:

  • Svako ime kolone treba da bude jedinstveno u okviru tabele.

  • Izbegavajte imena koja su već korišćena za mere unutar iste radne sveske. Iako je moguće da mera i Izračunata kolona imaju isto ime, ako imena nisu jedinstvena možete lako da dobijete izračunavanje grešaka. Da biste izbegli slučajno pozivanje mere, uvek koristite potpuno referenciranu kolonu prilikom upućivanja na kolonu.

  • Prilikom preimenovanja izračunate kolone, morate da ažurirate sve formule koje se oslanjaju na postojeću kolonu. Ako niste u ručno ažuriranim ispravkama, ažuriranje rezultata formula pojavljuje se automatski. Međutim, ova operacija može da potraje.

  • Postoje neki znakovi koji se ne mogu koristiti u okviru imena kolona ili u imenima drugih objekata u Power Pivot. Više informacija potražite u članku "zahtevi za imenovanje" u Dax sintaksi specifikacije za Power Pivot.

Da biste preimenovali ili uredili postojeću izračunatu kolonu:

  1. U prozoru Power Pivot kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje izračunate kolone koju želite da preimenujete i izaberite stavku Preimenuj kolonu.

  2. Otkucajte novo ime, a zatim pritisnite taster ENTER da biste prihvatili novo ime.

Promena tipa podataka

Tip podataka za izračunatu kolonu možete da promenite na isti način kao i tip podataka za druge kolone. Ne možete da načinite sledeće promene za podatke: od teksta do decimalnog broja, od teksta do celog broja, od teksta do valute i iz teksta u datum. Možete da promenite tekst u Boolean.

Performanse izračunatih kolona

Formula za izračunatu kolonu može da bude više resursa – intenzivnije od formule koja se koristi za meru. Jedan od razloga je to što se ishod za izračunatu kolonu uvek izračunava za svaki red u tabeli, dok se mera izračunava samo za ćelije koje se koriste u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu.

Na primer, tabela sa milion redova će uvek imati izračunatu kolonu sa milion rezultata i odgovarajući efekat na performanse. Međutim, izvedena tabela filtrira podatke tako što primenjuje naslove reda i kolone. To znači da se mera izračunava samo za podskup podataka u svakoj ćeliji izvedene tabele.

Formula ima zavisne stavke na referencama objekta u formuli, kao što su druge kolone ili izrazi koji procenjuju vrednosti. Na primer, Izračunata kolona koja je zasnovana na drugoj koloni ili izračunavanju koja sadrži izraz sa pozivom kolone – ne može se proceniti dok se druga kolona ne proceni. Automatsko osvežavanje podrazumevano je omogućeno. Stoga Imajte na umu da ovisnost formule može da utiče na performanse.

Da biste izbegli probleme sa performansama kada kreirate izračunate kolone, uradite sledeće smernice:

  • Umesto da kreirate jednu formulu koja sadrži više složenih zavisnih stavki, kreirajte formule u koracima, sa rezultatima sačuvanim u kolonama, tako da možete da proverite promene u performansama i da procenite promene u performansama.

  • Izmene podataka će često izazvati ispravke izračunatih kolona. To možete da sprečite postavljanjem režima ponovnog izračunavanja na ručno. Međutim, imajte u vidu da li su neke vrednosti u izračunatoj koloni netačne kolona će biti neispravna dok ne osvežite i ne ponovo izračunate podatke.

  • Ako promenite ili izbrišete relacije između tabela, formule koje koriste kolone u tim tabelama postaće nevažeće.

  • Ako kreirate formulu koja sadrži kružnu ili samoreferenciranu zavisnost, doći će do greške.

Zadaci

Više informacija o radu sa izračunatim kolonama potražite u članku Kreiranje izračunate kolone.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×