Izračunavanja u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mnoge analiza podataka i modelovanje probleme u Power Pivot možete rešiti tako što ćete koristiti izračunavanja. Postoje dva tipa izračunavanja u Power Pivot, izračunate kolone i mere. Obe vrste izračunavanja koristite formule. U većini slučajeva, na primer, prilikom kreiranja meru pomoću funkcije "Automatski zbir" sa standardne agregatne funkcije kao što je zbir ili prosek, ne morate da kreirate formule u svakom. Formula se automatski kreirao za vas Power Pivot. U ostalim slučajevima ćete možda morati da sami kreirate prilagođenu formulu. U Power Pivot, možete da kreirate prilagođeno izračunavanje formula pomoću Data Analysis Expressions (DAX).

DAX formule u programskom dodatku Power Pivot veoma su slične formulama u programu Excel. Zapravo, DAX koristi veliki broj istih funkcija, operatora i sintaksu kao i Excel formule. Međutim, DAX ima i dodatne funkcije osmišljene za rad sa relacionim podacima i izvršavanje dinamičnih izračunavanja.

Tipovi izračunavanja u dodatku Power Pivot

Izračunate kolone

Pomoću izračunatih kolona možete da dodajete nove podatke u Power Pivot tabele. Umesto da lepite ili uvozite vrednosti u kolonu, kreirate DAX formulu koja definiše vrednosti kolone. Saznajte više u sledećim člancima:

Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Kreiranje izračunate kolone

Mera

Mere koje se koriste u analizi podataka; na primer, sabira, prosečne vrednosti, minimalnih ili maksimalnih vrednosti, računa ili naprednije izračunavanja koje kreirate pomoću DAX formule. Vrednost mera uvek menja u odgovoru na izbore na redove, kolone i filtere, omogućavajući za ad hoc podataka istraživanje. Da biste saznali više, pogledajte sledeće članke:

Mere u programskom dodatku Power Pivot

Kreiranje mere

indikatori ključnih performansi

Indikatori ključnih performansi (KPI) su zasnovane na određene meru i dizajnirani da pomognu korisnicima da brzo procene trenutnu vrednost i status metrike u odnosu na definisani cilj.

Indikatori ključnih performansi (KPI-ovi) u programskom dodatku Power Pivot

Power Pivot formule koriste Data Analysis Expressions (DAX)

DAX je skup funkcija, operatora i konstanti koje mogu da se koriste u formulama ili izrazima za izračunavanje i vraćanje jedne vrednosti ili više njih. Jednostavnije rečeno, DAX vam pomaže da kreirate nove informacije na osnovu podataka koji se već nalaze u modelu podataka. Saznajte više u sledećim člancima:

Razumevanje jezika DAX

Data Analysis Expressions (DAX) u programskom dodatku Power Pivot

Data Analysis Expressions (DAX) referenca

DAX scenariji u programskom dodatku Power Pivot

Ponovno izračunavanje formula u programskom dodatku Power Pivot

Naučite kako da koristite DAX

Brzi početak: Naučite DAX osnove za 30 minuta

Kreiranje formula za izračunavanja

DAX funkcije

Referenca za DAX funkciju (DAX)

Napredne formule

Kontekst u Power Pivot (DAX) formulama

Pronalaženja u formulama programskog dodatka Power Pivot

Agregacije u programskom dodatku Power Pivot

Filtriranje podataka u DAX formulama

Datumi u programskom dodatku Power Pivot

Ostali DAX izvori

DAX resursni centar – Wiki (TechNet)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×