Formule i funkcije

Izračunavanje razlike između dva datuma

Izračunavanje razlike između dva datuma

Koristite funkciju DATEDIF kada želite da izračunate razliku između dva datuma. Prvo postavite datum početka u ćeliji i krajnji datum u drugom. Zatim otkucajte formulu kao što je jedna od sledećih.

Upozorenje: Ako je Datum_početka veći od Datuma_završetka, rezultat će biti #NUM!.

Promena u danima

= DATEDIF (D9, E9, "d") sa rezultatom 856

U ovom primeru, datum početka se nalazi u ćeliji D9, a krajnji datum je u E9. Formula je u programu F9. "D" daje broj punih dana između dva datuma.

Razlika u nedeljama

= (DATEDIF (D13, E13, "d")/7) i posledicu: 122,29

U ovom primeru, datum početka se nalazi u ćeliji D13, a krajnji datum je u E13. "D" daje broj dana. Ali pogledajte /7 na kraju. Koji deli broj dana do 7, pošto postoji 7 dana u sedmici. Imajte u vidu da ovaj ishod takođe mora da se oblikuje kao broj. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1. Zatim izaberite stavku Number> Decimalna mesta: 2.

Promena u mesecima

= DATEDIF (D5, E5, "m") i rezultati: 28

U ovom primeru, datum početka se nalazi u ćeliji D5, a krajnji datum je u E5. U formuli, "m" daje broj punih meseci između dva dana.

Razlika u godinama

= DATEDIF (D2, E2, "y") i posledicu: 2

U ovom primeru, datum početka je u ćeliji D2, a krajnji datum je u E2. "Y" daje broj punih godina između dva dana.

Izračunavanje godina u prikupljenih godina, meseci i dana

Možete da izračunate i starost ili neko vreme u usluzi. Ishod može biti nešto kao "2 godine, 4 mjeseca, 5 dana".

1. koristite DATEDIF da biste pronašli ukupne godine.

= DATEDIF (D17, E17, "y") i posledicu: 2

U ovom primeru, datum početka se nalazi u ćeliji D17, a krajnji datum je u E17. U formuli, "y" daje broj punih godina između dva dana.

2. ponovo koristite DATEDIF sa slovom "im" da biste pronašli mesece.

= DATEDIF (D17, E17, "im") i posledica: 4

U drugoj ćeliji koristite formulu DATEDIF sa parametrima "im" . "Im" daje broj preostalih meseci koje su protekle protekle godine.

3. koristite različitu formulu za pronalaženje dana.

=DATEDIF(D17,E17,"md") i rezultat: 5

Sada treba da pronađemo broj preostalih dana. To ćemo uraditi tako što ćemo napisati različitu vrstu formule, prikazanu iznad. Ova formula oduzima prvi dan meseca koji se završava (1.5.2016.) od originalnog datuma završetka u ćeliji E17 (6.5.2016.). Evo kako ona to radi: Prva funkcija DATE pravi datum,1.5.2016. Pravi ga pomoću godine u ćeliji E17 i meseca u ćeliji E17. Zatim 1 predstavlja prvi dan tog meseca. Rezultat funkcije DATE jeste 1.5.2016. Zatim oduzimamo to od originalnog datuma završetka u ćeliji E17, koji je 6.5.2016. 6.5.2016. minus 1.5.2016. iznosi 5 dana.

Upozorenje: Ne preporučujemo da koristite argument "MD" sa argumentom DATEDIF zato što može da izračuna netačne rezultate.

4. Opcionalno: Kombinovanje tri formule u jednoj.

= DATEDIF (D17, E17, "y") & "godina", &DATEDIF (D17, E17, "im") & "months", &DATEDIF (D17, E17, "MD") & "dani" i posledicu: 2 godine, 4 mjeseca, 5 dana

Sva tri izračunavanja u jednoj ćeliji možete da postavite kao ovaj primer. Koristite ampersends, citate i tekst. To je duža formula za kucanje, ali je bar sve u jednoj. Savet: Pritisnite kombinaciju tastera ALT + ENTER da biste postavili prelome redova u formuli. Ovo olakšava čitanje. Takođe, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + U ako ne možete da vidite celu formulu.

Preuzmite naše primere

Možete da preuzmete primer radne sveske sa svim primerima u ovom članku. Možete da ga primenite ili da kreirate sopstvene formule.

Preuzimanje primera izračunavanja datuma

Drugi proračoni datuma i vremena

Kao što ste videli iznad, funkcija DATEDIF izračunava razliku između datuma početka i krajnjeg datuma. Međutim, umesto da kucate određene datume, možete da koristite i funkciju Today () unutar formule. Kada koristite funkciju TODAY (), Excel koristi trenutni datum računara za datum. Imajte na umu da će se to promeniti kada se datoteka ponovo otvori u budućem danu.

= DATEDIF (TODAY (), D28, "y") i rezultati: 984

Imajte u vidu da je u vreme ovog pisanja dan bio 2016.

Koristite net. INTL kada želite da izračunate broj radnih dana između dva datuma. Takođe možete da ga isključite i za vikende i praznike.

Pre nego što počnete:Odlučite da li želite da isključite datume praznika. Ako to uradite, otkucajte listu sastanaka na odmoru u zasebnoj oblasti ili listu. Unesite svaki datum praznika u sopstvenu ćeliju. Zatim izaberite te ćelije, izaberite formule > Definiši ime. Imenujte opseg Moji praznicii kliknite na dugme u redu. Zatim kreirajte formulu pomoću dolenavedenih koraka.

1. Otkucajte datum početka i krajnji datum.

Datum početka u ćeliji D53 je 1/1/2016, datum završetka je u ćeliji E53 je 12/31/2016

U ovom primeru, početni datum je u ćeliji D53 i krajnji datum se nalazi u ćeliji E53.

2. u drugoj ćeliji otkucajte formulu na sledeći način:

= NETZA DAYS. INTL (D53, E53, 1) i rezultati: 261

Otkucajte formulu kao što je iznad gorenavedenog. 1 u formuli uspostavlja subotom i nedeljom na primer sedmice i isključuje ih iz ukupne vrednosti.

Napomena: Excel 2007 nema NETRADNI dani. Funkcija INTL. Međutim, ima i NETDAYS. Gorenavedene primere bi bilo ovako u programu Excel 2007: = Netza days (D53, E53). Ne navodite 1 zato što NETRADNI dani podrazumevaju da se vikend nalazi subotom i nedeljom.

3. ako je potrebno, promenite 1.

Lista IntelliSense koja prikazuje 2-nedelju, ponedeljak; 3-ponedeljkom, utorkom i tako dalje

Ako subota i nedelja nisu vaši dani vikenda, zatim promenite broj od 1 do drugog broja sa liste IntelliSense. Na primer, 2 uspostavlja nedeljom i ponedeljke kao dane vikenda.

Ako koristite Excel 2007, preskočite ovaj stepenik. Funkcija NETFUNKCIONALNI dana programa Excel 2007 uvek pretpostavlja da se vikend nalazi subotom i nedeljom.

4. Otkucajte ime opsega praznika.

= NETZA DAYS. INTL (D53, E53, 1, moji praznici) i posledica: 252

Ako ste kreirali ime opsega praznika u gorenavedenom odeljku "pre nego što započnete", zatim ga otkucajte na kraju na sledeći način. Ako nemate praznike, možete da napustite zarez i Myodmore. Ako koristite Excel 2007, gorenavedene primere bi bilo ovo umesto: = Netdays days (D53, E53, mydays).

ObaveљtenjeAko ne želite da pozivanje na ime opsega praznika, umesto toga možete da otkucate opseg, na primer D35: E:39. Možete i da kucate svaki praznik unutar formule. Na primer, ako su vam praznici na 1 i 2 od 2016, otkucajte ih ovako: = Netdays days. INTL (D53, E53, 1, {"1/1/2016", "1/2/2016"}). U programu Excel 2007, tako će izgledati: = Netdays days (D53, E53, {"1/1/2016", "1/2/2016"})

Možete da izračunate proteklo vreme tako što ćete oduzeti jednu od drugih. Prvo postavite vreme početka u ćeliji i vreme završetka na drugom. Obavezno otkucajte puno vremena, uključujući sat, minute i razmak pre početka pm ili PM. Evo kako:

1. Otkucajte vreme početka i vreme završetka.

Datum početka/vreme iz 7:15, datum/vreme na 4:30 PM

U ovom primeru, vreme početka je u ćeliji D80, a vreme završetka je u E80. Obavezno otkucajte čas, minutu i razmak predana.

2. postavljanje formata h:mm AM/PM.

Dijalog "Oblikovanje ćelija", prilagođena komanda, h:mm AM/PM tip

Izaberite oba datuma i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Uverite se da ste izabrali prilagođenu > h:mm AM/PMako nije već podešeno.

3. oduzimanje dva puta.

= E80-D80 i poslesta: 9:15

U drugoj ćeliji, uzmite ćeliju "početak" iz ćelije "vreme završetka".

4. postavljanje h:mm formata.

Dijalog "Oblikovanje ćelija", "prilagođena komanda", h:mm tip

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Odaberite stavku prilagođeno > h:mm da bi rezultati ISKLJUČILI pm i pm.

Da biste izračunali vreme između dva datuma i vremena, možete jednostavno da ga oduzmete iz drugog. Međutim, morate primeniti oblikovanje na svaku ćeliju da biste se uverili da Excel daje željeni rezultat.

1. Otkucajte dva puna datuma i vremena.

Datum početka 1/1/16 1:00 PM; Datum završetka 1/2/16 2:00 PM

U jednoj ćeliji otkucajte datum/vreme početka U drugoj ćeliji otkucajte datum/vreme potpunog završetka. Svaka ćelija bi trebalo da ima mesec, dan, godinu, čas, minut i razmak pre dana.

2. postavljanje formata 3/14/12 1:30 PM.

Dijalog "Oblikovanje ćelija", komanda datuma, 3/14/12 1:30 PM tip

Izaberite obe ćelije, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Zatim izaberite stavku datum > 3/14/12 1:30 pm. Ovo nije datum koji ćete da postavljate, to je samo uzorak kako će oblik izgledati. Imajte u vidu da u verzijama pre Excel 2016, ovaj format može imati drugačiji probni datum kao što je 3/14/01 1:30 pm.

3. oduzimanje ove dve.

= E84-D84 i rezultat 1,041666667

U drugoj ćeliji, oduzmite datum/vreme početka sa krajnjeg datuma/vremena završetka. Rezultati će verovatno izgledati kao broj i decimalni. To ćete rešiti u sledećem redu.

4. podesi [h]: mm format.

Dijalog "Oblikovanje ćelija", "prilagođena komanda", [h]: tip

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Izaberite stavku Prilagođeno. U polju tip otkucajte [h]: mm.

Srodne teme

DATEDIF funkcija netfunkcionalni
days. Intl funkcija netfunkcionalni
dana
zaviše datuma i vremena
izračunava razliku između dva puta

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×