Izrada makroa koji se izvršava kad otvorite bazu podataka

Ako određeni skup radnji želite da izvršite svaki put kad se Access baza podataka pokrene, kreirajte makro AutoExec. Na primer, možda ćete hteti da se njen prozor automatski uveća, da se zaključa okno za navigaciju, a zatim otvori određeni izveštaj.

Makro AutoExec je samo makro nazvan AutoExec. Kad se pokrene baza podataka, Access izvršava AutoExec makro pre svih drugih makroa i drugog VBA koda.

Kreiranje AutoExec makroa

Ako ste već kreirali makro sa radnjama koje želite da se izvrše prilikom pokretanja baze podataka, samo promenite ime makroa u AutoExec i on će se izvršiti kada sledeći put budete otvorili bazu podataka. U suprotnom, pratite ove korake za kreiranje makroa:

  1. Na kartici Pravljenje, u grupi Ostalo kliknite na dugme Makro.

  2. Sa padajuće liste na vrhu alatke Izrada makroa odaberite radnju koju želite da izvršite. Ako treba, upišite odgovarajuće vrednosti u okvire za argumente.

    • Ako na kartici Dizajn u grupi Prikaži/Sakrij ne možete da pronađete radnju koja vam je potrebna, proverite da li je pritisnuto dugme Prikaži sve radnje. Tako ćete proširiti listu radnji koje možete da koristite, ali će se na njoj nalaziti i neke radnje koje će se izvršiti samo ako baza podataka dobije status pouzdane. Više informacija o tome pronaći ćete u članku Odluka o pouzdanosti baze podataka.

  3. Ponovite 2. korak za sve dodatne radnje koje želite da obavite.

  4. Kliknite na dugme Sačuvaj i u dijalogu Čuvanje kao otkucajte AutoExec.

  5. Kliknite na dugme U redu i nakon toga zatvorite alatku Izrada makroa. Novi makro će se izvršiti kad sledeći put otvorite bazu podataka.

Ako su vam potrebne dodatne informacije o tome kako se prave makroi, pročitajte članak Pravljenje makroa korisničkog interfejsa (UI).

NAPOMENE:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×