Izvoz objekta baze podataka u drugu Access bazu podataka

Izvoz objekta baze podataka u drugu Access bazu podataka

Access pruža više načina za kopiranje objekta kao što je tabela ili obrazac iz jedne baze podatka u drugu. Najlakši je kopiranje i lepljenje objekta, ali izvoz objekta pruža više opcija. Na primer, možete da izvezete definiciju tabele i podatke u tabeli ili da izvezete samo definiciju tabele (praznu kopiju tabele). Možete i da sačuvate detalje operacije kao specifikaciju izvoza za buduću upotrebu.

Pregled

Tabelu, upit, obrazac, izveštaj makro ili modul možete da izvezete iz jedne Access baze podataka u drugu. Kada izvezete objekat, Access pravi kopiju objekta u odredišnoj bazi podataka.

Objekte baze podataka izvozite kada treba da izvršite neki od sledećih zadataka:

 • Kopirajte strukturu tabele u drugu bazu podataka kao prečicu za pravljenje nove tabele.

 • Kopirajte dizajn i raspored obrasca ili izveštaja u drugu bazu podataka kako biste brzo napravili novi obrazac ili izveštaj.

 • Kopirajte najnoviju verziju tabele ili obrasca u jednakim intervalima. Da biste to uradili, možete da napravite specifikaciju izvoza prvi put kada izvezete objekat, a zatim da je koristite kasnije da biste ponovili operaciju.

Imajte na umu da se izvoz objekta u drugu bazu podataka veoma malo razlikuje od otvaranja druge baze podataka i uvoza objekta iz prve. Dve glavne razlike između uvoza i izvoza objekata između Access baza podataka jesu:

 • U okviru jedne operacije možete da uvezete više objekata, ali ne možete da izvezete više objekata. Ako želite da izvezete više objekata u drugu bazu podataka, lakše je da otvorite odredišnu bazu podataka, a zatim da izvršite operaciju uvoza u okviru te baze podataka.

 • Pored objekata baze podataka možete da uvozite relacije između tabela, kao i sve specifikacije uvoza i izvoza i trake sa menijima i alatkama. Možete i da uvezete upit kao tabelu. Izvoz ne pruža te opcije.

Tražite informacije o uvozu objekata u Access bazu podataka? Pročitajte članak Uvoz objekata baze podataka u trenutnu Access bazu podataka.

Priprema za izvoz

 1. Otvorite izvornu bazu podataka ako još uvek nije otvorena. Format datoteke može da bude MDB ili ACCDB. Ako je datoteka u MDE ili ACCDE formatu, izvorni objekat mora da bude tabela, upit ili makro. Iz MDE ili ACCDE datoteke nije moguće izvoziti obrasce, izveštaje i module.

  Napomena: Ako je baza podataka samo za čitanje ili ako nemate dozvole da izvršite promene baze podataka, možete da dovršite operaciju izvoza, ali ne možete da sačuvate specifikaciju izvoza.

 2. Identifikujte objekat koji želite da izvezete. Ako prvi put izvozite podatke u Access bazu podataka, imajte na umu sledeće:

  Element

  Opis

  Jedan objekat po operaciji

  Možete da izvozite samo po jedan objekat istovremeno. Da biste izvezli više objekata, ponavljajte operaciju izvoza za svaki objekat ili izvršite operaciju uvoza iz odredišne baze podataka.

  Nova tabela

  Svaka operacija izvoza pravi novi objekat u odredišnoj bazi podataka. Ako objekat sa istim imenom već postoji, možete da odaberete da zamenite postojeći objekat ili da navedete drugo ime za novi objekat.

  Napomena: Operacija izvoza ne može da dodaje zapise u postojeću tabelu. Da biste dodali zapise, razmotrite pravljenje upita za dodavanje. Dodatne informacije potražite u članku Dodavanje zapisa u tabelu pomoću upita za dodavanje.

  Izvoz povezane tabele

  Ako je tabela koju želite da izvezete povezana tabela, operacija izvoza pravi povezanu tabelu u odredišnoj bazi podataka. Nova povezana tabela povezuje se sa prvobitnom izvornom tabelom.

  Na primer, ako izvezete povezanu tabelu pod imenom „Zaposleni1“ iz baze podataka „Prodaja“ koja je povezana sa tabelom „Zaposleni“ iz baze podataka „Platni spisak“, operacija izvoza pravi povezanu tabelu u odredišnoj bazi podataka. Nova povezana tabela povezuje se direktno sa tabelom „Zaposleni“ u bazi podataka „Platni spisak“.

  Delimičan izvoz

  Nije moguće izvesti samo deo objekta ili samo nekoliko izabranih zapisa.

  Relacije

  Operacija izvoza ne kopira relacije jer možete da izvozite samo po jednu tabelu istovremeno. Ako želite da uvezete više tabela i njihovih relacija, otvorite odredišnu bazu podataka i uvezite objekte.

  Definicija tabele

  Možete da odaberete da izvezete celu tabelu ili samo definiciju tabele. Izvoz definicije pravi praznu kopiju tabele u odredišnoj bazi podataka.

  Izvor zapisa

  Izvoz upita, obrasca ili izveštaja ne izvozi automatski i osnovne izvore zapisa. Morate da izvezete osnovne izvore zapisa – inače upit, obrazac ili izveštaj neće funkcionisati.

  Polja za pronalaženje

  Ako polje u izvornoj tabeli traži vrednosti u drugoj tabeli ili upitu, morate da izvezete povezanu tabelu ili upit ako želite da odredišno polje prikazuje vrednosti za pronalaženje. Ako ne izvezete povezanu tabelu ili upit, odredišno polje prikazuje samo ID-ove za pronalaženje.

  Podobrasci i podizveštaji

  Kada izvezete obrazac ili izveštaj, ne izvoze se automatski podobrasci i podizveštaji uključeni u obrazac ili izveštaj. Svaki podobrazac ili podizveštaj i njegov osnovni izvor zapisa morate da izvezete posebno.

 3. Otvorite odredišnu bazu podataka. Format datoteke može da bude MDB ili ACCDB. To može da bude i MDE ili ACCDE datoteka. Uverite se da ona nije u režimu samo za čitanje i da imate dozvole da je izmenite.

  Napomene: 

  • Ako ne možete da otvorite bazu podataka, drugi korisnik ju je možda otvorio u isključivom režimu. Obično treba da pronađete tog korisnika i da zatražite da zatvori i ponovo otvori bazu podataka u normalnom režimu (za više korisnika).

  • Ako je baza podataka zaštićena lozinkom, tražiće se da unesete lozinku svaki put kada pokrenete čarobnjak za izvoz ili sačuvanu specifikaciju.

  • Ako želite da izvezete objekat u novu bazu podataka, morate da napravite praznu bazu podataka (koja ne sadrži nikakve tabele, obrasce ili izveštaje) pre nego što pokrenete operaciju izvoza.

 4. Ako objekat sa istim imenom kao izvorni objekat već postoji u odredišnoj bazi podataka, morate da odlučite da li želite da zamenite postojeću verziju ili da navedete drugo ime za novi objekat.

  Sada ste spremni da pokrenete operaciju izvoza. Idite na sledeću grupu koraka.

Izvoz objekta baze podataka u drugu Access bazu podataka

 1. Na kartici Spoljni podaci, u grupi Izvoz izaberite stavku Access

  Savet: Proces izvoza možete da započnete i tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na objekat u oknu za navigaciju, a zatim izabrati stavke Izvoz > Access.

 2. Access otvara dijalog Izvoz – Access baza podataka.

 3. U polju Ime datoteke, u dijalogu Izvoz – Access baza podataka navedite ime odredišne baze podataka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. U dijalogu Izvoz promenite ime novog objekta ako ne želite da zamenite postojeći objekat sa istim imenom u odredišnoj bazi podataka.

 5. Ako je izabrani objekat tabela, navedite da li želite da izvezete definiciju i podatke tabele ili samo definiciju.

 6. Kliknite na dugme U redu da biste završili operaciju.

  Ako objekat sa istim imenom postoji u odredišnoj bazi podataka, tražiće se da ga zamenite ili da navedete drugo ime. Kliknite na dugme Da kako biste ga zamenili ili na dugme Ne da biste se vratili na dijalog Izvoz. Navedite ime koje se ne koristi u odredišnoj bazi podataka, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Access izvozi objekte. Ako dođe do greške, Access prikazuje poruku o grešci. U suprotnom, pojavljuje se poslednji ekran čarobnjaka i koristite ga ako želite da napravite specifikaciju koja čuva detalje o operaciji izvoza.

Šta još treba da znam?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×