Kada koristiti veb segment upita za sadržaj ili veb segment pretrage sadržaja u sistemu SharePoint

Postoje dva Veb segmenta koji se mogu koristiti za pretraživanje podataka na SharePoint lokaciji. Veoma su slični: Veb segment upita sadržaja (CQWP) i Veb segment za pretraživanje sadržaja (cswp). Samo gledajući njihova imena, nije jasno razlikovati razliku između njih.

Veb segment upita za sadržaj i pretrage sadržaja

U većini slučajeva preporučujemo da koristite Veb segment za pretraživanje sadržaja zato što ne utiče na performanse kao Veb segment upita sadržaja. 

Važno je da razumete snagu i ograničenja dva Veb segmenta. U većini slučajeva preporučujemo da koristite Veb segment za pretraživanje sadržaja zato što ne utiče na performanse kao Veb segment upita sadržaja.

  • Koristite CQWP kada imate ograničenu količinu sadržaja, upit je jednostavan i ne očekujete da će se sadržaj povećati u budućnosti.

  • Koristite CSWP u svim drugim scenarijima kada želite da prikažete sadržaj zasnovan na upitu.

Dolenavedena tabela daje poređenje dva Veb segmenta:

Ponašanje Veb segmenta

Veb segment upita za sadržaj

Veb segment pretrage sadržaja

Konfiguracija upita

Jednostavno

Moraćete da znate o određenim funkcijama pretrage kao što je upravljanje šemom pretrage u usluzi SharePoint online.

Upit duž velike količine sadržaja

Ograničeno

Da

Rukovanje složenim upitima

Ograničeno

Da

Skala za rukovanje budućim rastom sadržaja

Ograničeno

Da

Prikaz sadržaja iz drugih kolekcija lokacija

Ne

Da (pogledajte članak Korišćenje Veb segmenta za pretragu sadržaja za prikaz sadržaja iz druge kolekcije lokacija ispod)

Dizajn rezultata upita može se prilagoditi

Da, pomoću XSLT.

Da, pomoću HTML koda.

Troškovi održavanja u složenoj arhitekturi sajta

Visoko

Small (pogledajte članak Korišćenje Veb segmenta za pretragu sadržaja da bi se servisiranje koštalo niže)

Sužavanje rezultata upita koji su prikazani u Veb segmentu

Ne

Da, u kombinaciji sa Veb segmentom za rafiniranje.

Možete da koristite oba Veb segmenta za prikaz informacija uskladištenih na podlokaciji. Korišćenje korisničkog iskustva za pisce i posetioce matične lokacije identično je, bez obzira na to koji Veb segment koristite. Razlika između dva Veb segmenta je tehnologija koju koriste Veb segmenti. CQWP upita za bazu podataka, dok CSWP upita indeks pretrage.

Evo primera kako se ovi Veb segmenti ponašaju. Primer A prikazuje preduzeće koje koristi CQWP za prikaz sadržaja iz podlokacije prodaje, a primer B prikazuje preduzeće koje koristi CSWP za prikaz sadržaja iz podlokacije prodaje.

Kako CQWP i CSWP prikazuju sadržaj

Oblačić sa slikom

Primer A:
Veb segment upita sadržaja

Primer B:
Veb segment za pretraživanje sadržaja

1

Na listi ste autor sadržaja.

Na listi ste autor sadržaja.

2

Stavke liste se odmah skladište u bazi podataka.

Na skupu intervala, stavke liste se automatski popisuju i dodaju u indeks pretrage.

3

Posetilac prikazuje matičnu stranicu. CQWP je automatski izdao upit bazi podataka.

Posetilac prikazuje matičnu stranicu. CSWP automatski izdaje upit u indeks pretrage.

4

Baza podataka vraća rezultat upita i prikazuje ga u CQWP.

Indeks pretrage vraća rezultat upita i prikazuje ga u CSWP.

Pošto Veb segmenti koriste različite tehnologije, slučajevi korišćenja za kada bi trebalo da odaberete jedan Veb segment umesto drugih. Slučaj korišćenje je često složeniji od jednostavnih primera prikazanih u prethodnom odeljku. Pre nego što odlučite koji Veb segment da koristite, važno je da razmotrite sledeće:

  • Koliko sadržaja imam?

  • Koliko će biti složen po upitu?

  • Gde će se uskladištiti sadržaj?

  • Koliko će moj sadržaj porasti tokom vremena?

  • Koliko će troškovi održavanja porasti tokom vremena?

Preporučujemo da se obraжate svim ovim oblastima u celini, a ne zasebno.

Napomena: Ako razmišljate o tome da se premestite sa SharePoint lokalnog sajta na SharePoint online sajt i koristite CQWPs na SharePoint sajtu lokalnog sajta, možete da naiđete na nekoliko problema sa performansama. U sistemu SharePoint online nećete moći da povećate veličinu zakupca da biste poboljšali performanse. Pored toga, funkcionalnost keširanja se ponaša drugačije u sistemu SharePoint online nego u lokalnoj mreži.

Šta utiče na performanse Veb segmenta upita sadržaja

U prethodnom primeru, ako lista sa vestima sadrži manje od 5000 stavki, performanse CQWP-a će verovatno biti vrlo dobre. Međutim, ako lista vesti premašuje 5000 stavki, a upit u CQWP je složen, Veb segment može da se pokrene sa performansama. Teško je definisati šta je tačno složen upit, ali izvor koji prelazi kroz sve lokacije u kolekciji lokacija složeniji je od izvora koji upita određenu listu. Takođe, ako upit koristi dodatne filtere, složenosti upita se povećava. Složenosti upita se povećava u zavisnosti od tipova kolona lokacija i uslova koje koristite. Evo nekih primera:

  • Upit koji filtrira na koloni kolone "tip više redova teksta " složeniji je od upita koji filtrira na koloni kolone tipa " da/ne".

  • Filter koji koristi sadržan uslov je složeniji od upita koji koristi.

  • Više ili uslova povećava složenosti upita.

Konfiguracija upita u CQWP-u

Performanse CQWP takođe utiču na mesto skladištenja sadržaja. Ako je sadržaj uskladišten na nekoliko lokacija, ukupna količina stavki liste koje Veb segment mora da obradi uticaće na njegove performanse. Na primer, na matičnoj sajtu preduzeća želite da prikazujete najnovije vesti iz lista koje se održavaju na više podlokacija. Svaka lista sadrži 1000 stavki. To znači da će CQWP morati da izvrši upit putem 3000 stavki.

Upit na više podlokacija

U ovom primeru, ako je upit jednostavan, performanse CQWP-a će verovatno biti dobre sve dok je ukupna količina stavki manja od 5000. Međutim, ako je upit složen, CQWP može da se pokrene u problemima sa performansama čak i kada ukupna količina stavki iznosi nekoliko hiljada.

Drugi važan faktor koji može da utiče na performanse CQWP-a ako se sadržaj povećava. Rešenje koje se danas dobro radi možda se neće primeniti na vaš budući sadržaj. Ako očekujete veliki porast broja lokacija ili količine sadržaja, ne bi trebalo da koristite CQWP.

Možete da koristite oba Veb segmenta za prikaz sadržaja na osnovu informacija iz navigacije lokacije. Na primer, kada posetilac ode na stranicu, Veb segment na toj stranici automatski izdaje upit koji sadrži informacije iz navigacije lokacije. Rezultati pretrage se prikazuju u Veb segmentu. Ako nemate mnogo sadržaja i ako je upit jednostavan, možete da koristite nekoliko CQWPs za prikaz sadržaja. Međutim, pošto morate pojedinačno da zadržite svaki CQWP, troškovi održavanja mogu brzo da eskliraju.

Ako koristite CSWP sa kontrolisanom navigacijom i stranicom, troškovi održavanja će ostati isti kada se sadržaj povećava. Na primer, ako dodavanju novu kategoriju navigacije u sadržaj, možete da koristite istu stranicu sa kategorijama za prikaz sadržaja koji pripada novoj kategoriji navigacije. Ako sadržaj raste, moraćete samo da zadržite iste količine stranica.

Pogledajte ove dodatne članke za više informacija:

U dolenavedenom primeru, možete da vidite kako četiri CQWPs može da se zameni jednim CSWP na stranici kategorije.

Složena arhitektura lokacije

CSWP možete koristiti za prikaz sadržaja iz drugih kolekcija lokacija. Na primer, ako želite da autorite sadržaj u jednoj kolekciji lokacija i prikažete ovaj sadržaj u drugoj kolekciji lokacija, moraćete da koristite CSWP. CQWP može da pokazuje sadržaj samo iz jedne kolekcije lokacija.

Upit za sadržaj u drugoj kolekciji lokacija

Ako niste sigurni koji Veb segment da koristite, CSWP je verovatno najbolji izbor u većini slučajeva. Ovaj Veb segment je fleksibilniji od CQWP i daće vam bolje rezultate ako planirate da proširimo sadržaj.

Ako odlučite da koristite CQWP, preporučujemo da testirate da biste saznali da li se Veb segment sastaje sa trenutnim i budućim zahtevima za performanse i održavanje.

Više informacija o pretraživanju sadržaja i Veb segmentima za upit sadržaja

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×