Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Kako da ispravite grešku „#N/A“ u funkciji VLOOKUP

Ova tema opisuje najčešće vidate razloge za pogrešni ishod i pruža predloge za korišćenje indeksa i podudaranja .

Savet: Pored toga, pogledajte i karticu kratka Referenca: v LOOKUP saveti za rešavanje problema koji predstavljaju uobičajene razloge za #NA probleme u POGODNOJ PDF datoteci. PDF možete da podelite sa drugim osobama ili da ga odštampate za svoje potrebe.

Problem: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni u argumentu table_array

Jedno ograničenje funkcije VANFUNKCIJA je to što u nizu tabela može da traži samo vrednosti. Ako vrednost pronalaženja nije u prvoj koloni niza, videćete grešku #N/A.

U sledećoj tabeli, želimo da preuzmemo broj prodatih jedinica za kelj.

Greška „#NA“ u funkciji VLOOKUP: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni tabele niza

Rezultate #N/A zato što se u drugoj koloni (proizvodi) nalazi vrednost "kelj" iz table_array argumenta a2: C10. U ovom slučaju, Excel ga traži u koloni A, ne u koloni B.

Rešenje: Možete pokušati da ovo popravite tako što ćete podesiti vaš VLOOKUP da upućuje na odgovarajuću kolonu. Ako to nije moguće, pokušajte da premestite kolone. To može biti veoma nepraktično, ako imate velike ili složene unakrsne tabele gde su vrednosti ćelija rezultati drugih izračunavanja – ili možda postoje drugi logički razlozi zašto jednostavno ne možete da pomerate kolone. Rešenje je da koristite kombinaciju funkcija INDEX i MATCH koje mogu da potraže vrednost u koloni bez obzira na njen položaj lokacije u tabeli za pronalaženje. Pogledajte sledeći odeljak.

Razmotrite korišćenje INDEKSA/podudaranja

Indeks i Podudaranje su dobre opcije za mnoge slučajeve u kojima vanfunkcija ne zadovoljava vaše potrebe. Ključna prednost INDEKSA/podudaranja je to što možete da potražite vrednost u koloni na bilo kojoj lokaciji u tabeli za pronalaženje. INDEX daje vrednost iz navedene tabele/opsega – prema njenom položaju. MATCH vraća relativnu poziciju vrednosti u tabeli/opsegu. Koristite indeks i UPARITE se u formuli da biste pronašli vrednost u tabeli/nizu tako što ćete navesti relativnu poziciju vrednosti u tabeli/nizu.

Postoji nekoliko beneficija korišćenja INDEKSA/podudaranja umesto funkcije VANLOOKUP:

  • Sa INDEKSOM i PODUDARANJEM, povratna vrednost ne mora da bude u istoj koloni kao kolona za pronalaženje. To se razlikuje od funkcije vanlookup, u kojoj se povratna vrednost mora nalaziti u navedenom opsegu. Zašto je to važno? Kod funkcije VLOOKUP, morate da znate broj kolone koja sadrži povratnu vrednost. Dok ovo možda ne izgleda izazovno, može biti glodrko kada imate veliku tabelu i morate da brojite broj kolona. Takođe, ako dodate/uklonite kolonu u tabeli, moraćete da ponovo izaberete i ažurirate col_index_num argument. Kod funkcija INDEX i MATCH, nije potrebno brojanje, pošto se kolona za pronalaženje razlikuje od kolone koja sadrži povratnu vrednost.

  • Pomoću INDEKSA i podudaranja možete da navedete red ili kolonu u nizu – ili da navedete oba. To znači da vrednosti možete da pronalazite i vertikalno i horizontalno.

  • INDEX i MATCH mogu se koristiti za pronalaženje vrednosti u bilo kojoj koloni. Za razliku od programa INTERLOOKUP – u kojem možete samo da potražite vrednost u prvoj koloni tabele – indeks i PODUDARANJE će funkcionisati ako se vrednost pronalaženja nalazi u prvoj koloni, na poslednjoj ili bilo kom mestu između.

  • INDEKS i PODUDARANJE pružaju fleksibilnost pravljenja dinamičke upućivanja koloni koja sadrži povratnu vrednost.To znači da možete da dodate kolone u tabelu bez kršenja INDEKSA i podudaranja. Sa druge strane, funkcija vanlookup se nalazi ako treba da dodate kolonu u tabelu – zato što ona pravi statičnu referenca za tabelu.

  • INDEKS i PODUDARANJE pruža veću fleksibilnost pomoću podudaranja.INDEKS i PODUDARANJE mogu da pronađu tačan podudaranje ili vrednost koja je veća ili manja od vrednosti za pronalaženje. VLOOKUP će tražiti samo najbliže podudaranje vrednosti (podrazumevano) ili tačnu vrednost. VLOOKUP takođe podrazumevano pretpostavlja da je prva kolona u nizu tabele sortirana po abecednom redosledu, a ako pretpostavimo da vaša tabela nije podešena na taj način, VLOOKUP će vratiti prvo najsličnije podudaranje u tabeli, što možda nisu podaci koje tražite.

Sintaksa

Da biste napravili sintaksu za indeks/PODUDARANJE, morate da koristite argument niz/referenca iz funkcije INDEX i ugnežđujete sintaksu podudaranja unutar nje. Tako ćete uzeti obrazac:

=INDEX(niz ili referenca, MATCH(lookup_value,lookup_array,[match_type])

Iskoristimo indeks/PODUDARANJE da biste zamenili VANPRONALAŽENJE iz gorenavedenog primera. Sintaksa će izgledati ovako:

=INDEX(C2:C10,MATCH(B13,B2:B10,0))

Na jednostavnom srpskom, to znači:

= INDEX (Vraćanje vrednosti iz C2: C10, koja se PODUDARA (Kale, koje se nalazi negde u B2: B10 nizu, u kojoj je povratna vrednost prva vrednost koja odgovara kelju)

Funkcije INDEX i MATCH mogu da se koriste kao zamena za funkciju VLOOKUP

Formula traži prvu vrednost u C2:C10 koja odgovara vrednosti Kelj (u B7) i daje vrednost u ćeliji C7 (100), što je prva vrednost koja se podudara sa vrednosti „kelj“.

Problem: Potpuno podudaranje nije pronađeno

Kada je range_lookup argument FALSE – a funkcija vanlookup ne može da pronađe tačan podudaranje u podacima, on vraća grešku #N/a.

Rešenje: Ako ste sigurni da relevantni podaci postoje u unakrsnoj TABELI i funkcija VLOOKUP se ne hvata, koristite vremena da biste proverili da li referentne ćelije nemaju skrivene razmake ili znakove koji se ne štampaju. Pored toga, uverite se da ćelije slede ispravan tip podataka. Na primer, ćelije sa brojevima treba da budu oblikovane kao brojevi, a ne tekst.

Takođe, razmotrite korišćenje funkcije CLEAN ili Trim za čišćenje podataka u ćelijama.

Problem: Vrednost za pronalaženje manja je od najmanje vrednosti u nizu

Ako je argument range_lookup podešen na vrednost "True", a vrednost pronalaženja je manja od najmanje vrednosti u nizu – videćete grešku #N/a. TRUE traži približno podudaranje u nizu i daje najbližu vrednost koja je manja od vrednosti za pronalaženje.

U sledećem primeru, vrednost za pronalaženje je 100, ali ne postoje vrednosti u opsegu B2:C10 koje su manje od 100; otuda i greška.

Greška „#N/A“ u funkciji VLOOKUP kada je vrednost za pronalaženje manja od najmanje vrednosti u nizu

Rešenje:

  • Ispravite vrednost za pronalaženje po potrebi.

  • Ako ne možete da promenite vrednost pronalaženja i treba vam veća fleksibilnost sa podudaranjem vrednosti, razmislite o korišćenju INDEKSA/podudaranja umesto funkcije vilookup – pogledajte odeljak gorenavedenog u ovom članku. Kod funkcija INDEX/MATCH, možete da pronađete vrednosti veće od, manje ili jednake vrednosti za pronalaženje. Više informacija o korišćenju funkcija INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP, potražite u prethodnom odeljku ove teme.

Problem: Kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem redosledu

Ako je argument range_lookup podešen na vrednost TRUE – a jedna od kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem (A-Z) porudžbini – videćete grešku #N/a.

Rešenje:

  • Promenite funkciju VLOOKUP tako da traži tačno podudaranje. Da biste to uradili, podesite argument range_lookup na vrednost FALSE. Nije neophodno sortiranje bez sortiranja.

  • Upotrebite funkciju INDEX/MATCH za traženje vrednosti u nesortiranoj tabeli.

Problem: Vrednost je veliki broj pokretnog zareza

Ako imate vrednosti vremena ili velike decimalne brojeve u ćelijama, Excel daje grešku #N/A zbog funkcije "plutajući". Broj pokretnih tačaka su brojevi koji slede nakon decimalnog zareza. (Excel skladišti vrednosti kao što je pokretanje brojeva.) Excel ne može da skladišti brojeve sa veoma velikim pokretnim tačkama, kako bi funkcija ispravno funkcionisala, trebalo bi da se zaokružite na 5 decimalnih mesta.

Rešenje: Skratite brojeve tako što ćete ih zaokružiti na najviše pet decimalnih mesta pomoću funkcije ROUND.

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×