Kako OneDrive štiti Vaše podatke u oblaku

Kako OneDrive štiti Vaše podatke u oblaku

Stalna zaštita bilo koje datoteke, bilo gde

Nabavite Word, Excel i PowerPoint plus 1 TB prostora za skladištenje u usluzi OneDrive za pravljenje rezervnih kopija i zaštitu vaših datoteka.

Nadogradi odmah

Kontrolišete podatke. Kada stavljate podatke u OneDrive, vi ste vlasnici podataka. Više informacija o vlasništvu podataka potražite u članku Office 365 privatnost po dizajnu.

Pogledajte ovaj kurs obuke da biste saznali više o funkcijama usluge OneDrive koje možete da koristite za zaštitu datoteka, fotografija i podataka: obezbeđivanje, zaštita i vraćanje usluge OneDrive

Kako da zaštitite podatke

Evo nekih stvari koje možete da uradite da biste zaštitili datoteke u OneDrive:

 • Kreirajte jaku lozinku. Potvrdite snagu lozinke.

 • Dodajte bezbednosne informacije na Microsoft nalog. Možete da dodate informacije kao što su broj telefona, alternativna e-adresa i bezbednosno pitanje i odgovor. Na taj način, ako ikada zaboravite lozinku ili vam hakuju nalog, možemo da iskoristimo bezbednosne informacije da bismo potvrdili vaš identitet i pomogli vam da se vratite na svoj nalog. Idite na stranicu bezbednosne informacije.

 • Koristite proveru dva faktora. Ona pomaže u zaštiti naloga jer je neophodno da unesete dodatni bezbednosni kôd kad god se prijavljujete na uređaju koji nije pouzdan. Drugi faktor se može uneti putem telefonskog poziva, tekstualne poruke ili aplikacije. Više informacija o verifikaciji u dva koraka potražite u članku Korišćenje verifikacije u dva koraka pomoću Microsoft naloga.

 • Omogućite šifrovanje na mobilnim uređajima. Ako imate OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, preporučujemo da omogućite šifrovanje na iOS ili Android uređajima. To pomaže da čuvate zaštićene datoteke u OneDrive ako je vaš mobilni uređaj izgubljen, ukraden ili neko da mu pristupi.

 • Pretplatite se na Microsoft 365. Pretplata na Microsoft 365 vam pruža dodatnu zaštitu od virusa i sajber kriminala i načine za spasavanje datoteka iz zlonamernog napada.

Kako OneDrive štiti podatke

Microsoft inženjering upravlja OneDrive pomoću Windows PowerShell konzole koja zahteva potvrdu identiteta sa dva faktora. Obavljamo svakodnevne zadatke pokretanjem tokova posla tako da možemo brzo reagovati na nove situacije. Nijedan inženjer nema pristup usluzi. Kada inženjeri zatreba pristup, moraju da ga traže. Podobljivost je potvrđen i ako je pristup za inženjering odobren, to je samo po ograničenom vremenu.

Pored toga, OneDrive i Office 365, snažno investira u sisteme, procese i osoblje kako bi se smanjila verovatnoća za kršenje ličnih podataka i brzo otkrila i umanjivanje posledica pada ako se to dogodi. Neke od naših investicija u ovom prostoru su:

Access sistemi kontrole: OneDrive i Office 365 održavaju politiku "pristup nultom pristupu", što znači da inženjeri nemaju pristup usluzi ako joj se ne odobrava odgovor na određeni incident koji zahteva podizanje programa Access. Svaki put kada je odobren pristup, radi se u okviru principa od najmanje privilegija: Dozvola odobrena za određeni zahtev samo je za minimalni niz radnji potrebnih za servisiranje. Da biste to uradili, OneDrive i Office 365 održavaju striktnu podelu između "uloge na visini", sa svakom ulogom koja omogućava da se uzmu određene unapred definisane radnje. Uloga "pristup podacima klijenta" je različita od drugih uloga koje se najčešće koriste za upravljanje uslugom i koja se najviše ispituje pre odobravanja. Ako se spoje, ove investicije u kontroli pristupa znatno smanjuju verovatnoću da inženjer u usluzi OneDrive ili Office 365 neadekvatno pristupi podacima klijenata.

Sistemi za nadgledanje i automatizaciju bezbednosti: OneDrive i Office 365 održavaju Robusni, realni sistemi za nadgledanje bezbednosti u realnom vremenu. Pored ostalog, ovi sistemi podiћu upozorenja radi pokušaja nelicitnog pristupa podacima klijenata ili zbog pokušaja nezakonit prenošenja podataka iz naše usluge. U vezi sa tačkama o gorenavedenom programu Access, sistemi za nadgledanje bezbednosti održavaju detaljne zapise o zahtevima za podizanje visina i radnje preduzete za dat zahtev za podizanje. OneDrive i Office 365 takođe održavaju funkcije za automatsko rešavanje koje automatski reaguju na umanjena pitanja u vezi sa problemima koje detektujemo i namenski timovi za reagovanje na obaveštenja koja se ne mogu automatski otkloniti. Da biste proverili valjanost naših sistema za nadgledanje bezbednosti, OneDrive i Office 365 redovno sprovode vežbe Crvenog tima u kojima unutrašnji tim za testiranje penetracije simulira ponašanje napadača u uživo okruženje. Ove vežbe dovode do redovnih poboljšanja mogućnosti nadgledanja i odziva bezbednosti.

Personal i procesi: Pored automatizacije opisane u prethodnom članku, OneDrive i Office 365 održavaju procese, a timovi odgovorni za edukovanje šire organizacije o procesima privatnosti i upravljanja incidentima i za izvršavanje tih procesa tokom probijena. Na primer, detaljna operativna procedura narušavanje privatnosti (SOP) se održava i deli sa timovima u celoj organizaciji. Ovaj SOP detaljno opisuje uloge i odgovornosti oba pojedinačna tima u okviru usluge OneDrive i Office 365 i centralizovane timove za bezbednost incidenata. Ove razmere koje timove treba da izvrše da bi unapredile sopstveno bezbednosno držanje (bezbednosne kritike, integrisale se sa centralnim sistemima za nadgledanje bezbednosti i drugim najboljim praksama), kao i koji timovi treba da obave u slučaju stvarnog prekršaja (rapidno Eskalacija u reagovanje na incident, održavaju i pružaju određene izvore podataka koji će se koristiti za ubrzavanje procesa odziva). Timovi se redovno obučavaju i za klasifikaciju podataka i procedure za lične podatke.

Glavno preuzimanje je da OneDrive i Office 365, za potrošačke i poslovne planove, snažno investiraju u smanjenje verovatnoće i posledica kršenja ličnih podataka i utiču na naše klijente. Ako se dešava da se pojavi lični prekid podataka, počinjemo da brzo obaveštavamo naše klijente kada ta pukotina bude potvrрena. 

Zaštićeni u prolazu i odmaranju

Zaštićeno u prolazu

Kada se podaci pretvore u uslugu od klijenata i između datacude, on je zaštićen pomoću šifrovanja zaštite sloja transporta (TLS). Dozvolimo nam samo bezbedni pristup. Nećemo odobriti potvrđena povezivanja preko HTTP-a, ali umesto toga preusmeravanje na HTTPS.

Zaštićeno na odmoru

Fizička zaštita: samo ograničeni broj neophodnih kadrova može da stekne pristup datacude. Njihov identitet se verifikovao sa više faktora potvrde identiteta, uključujući pametne kartice i biometriju. Lokalni bezbednosni službenici, Senzori kretanja i video nadzor. Obaveštenja o detekciji upada nije aktivna.

Zaštita mreže: mreže i identiteti su izolovani od Microsoft korporacijske mreže. Zaštitni zidovi ograničava promet na okruženje sa neovlašćenih lokacija.

Bezbednost aplikacije: inženjeri koji prave funkcije slede životni ciklus razvoja bezbednosti. Automatizovane i manuelne analize pomažu u identifikovanju mogućih ranjivosti. Microsoft centar za bezbednosni odziv pomaže da se izveštaji koji dolaznu ranjivost održavaju i da se proceni umanjenjem. Kroz uslove na koje je Microsoftnaiљao, ljudi širom sveta mogu da zarade novac tako što prijavljuju slabosti.

Zaštita sadržaja: svaka datoteka je šifrovana na odmoru sa jedinstvenim AES256 ključem. Ovi jedinstveni tasteri su šifrovani sa skupom master ključeva koji su uskladišteni u trezoru Azure Key.

Veoma dostupno, uvek pristupačnije

Naši datakuжi su geo-distribuirani unutar regiona i tolerantni. Podaci se preslikane u najmanje dva različita Azurna regiona, koje su najmanje nekoliko stotina kilometara jedan od drugoga, što omogućava da ublažite uticaj prirodne katastrofe ili gubitka unutar regiona.

Kontinuirano provereno

Konstantno pratimo naše unose podataka da bi ih zadržali zdravim i sigurnim. Ovo počinje sa zalihama. Agent za zalihe vrši hvatanje svake mašine.

Posle popisa, možemo da pratimo i otklonimo zdravlje mašina. Stalna primena omogućava da svaki računar prima zakrpe, ažurirane antivirusne potpise i sačuva poznatu ispravnu konfiguraciju. Logika primene obezbeđuje da istovremeno zakrpimo ili rotirate određeni procenat mašina.

Microsoft 365 "Crveni tim" u okviru korporacije Microsoft sastoji se od specijalista za upad. Traže mogućnost da steknu neovlašćeni pristup. "Plavi tim" se sastoji od inženjera odbrane koji se fokusiraju na prevenciju, otkrivanje i oporavak. Oni prave tehnologije otkrivanja i reakcije. Da biste nastavili učenje bezbednosnih timova na lokaciji Microsoft, pogledajte odeljak bezbednost Office 365 (blog).

Dodatne OneDrive bezbednosne funkcije

Kao uslugu skladišta u oblaku, OneDrive ima mnogo drugih bezbednosnih funkcija. Te uključene:

 • Skeniranje virusa u programu Preuzeto za poznate pretnje – Windows Defender za borbu protiv malver skenira dokumente na vreme preuzimanja za sadržaj koji se podudara sa e-POTPISOM za AV potpis (ažuriran po satu).

 • Praćenje sumnjivih aktivnosti – da biste sprečili neovlašćeni pristup nalogu, OneDrive nadgleda i blokira sumnjive pokušaja prijavljivanja. Pored toga, poslaćemo vam obaveštenje putem e-pošte ako otkrijemo neobične aktivnosti, kao što je pokušaj prijavljivanja sa novog uređaja ili lokacije.

 • Otkrivanje i oporavak za ransomvera -kao Microsoft 365 pretplatnik, bićete upozoreni ako OneDrive otkrije neki ransomor ili zlonamerni napad. Moći ćete lako da oporavite datoteke na tački tokom koje su pogođene, do 30 dana nakon napada. Možete i da vratite celokupan OneDrive do 30 dana nakon zlonamernog napada ili drugih tipova gubitka podataka, kao što je korupcija datoteka ili slučajno brisanje i uređivanja.

 • Istorija verzija za sve tipove datoteka – u slučaju neželjenog uređivanja ili slučajno brisanja, možete da vratite izbrisane datoteke iz OneDrive korpe za otpatke ili da vratite prethodnu verziju datoteke u usluzi OneDrive.

 • Zaštićeno lozinkom & da date veze za deljenje – kao Microsoft 365 pretplatnik, možete da zadržite bezbednije deljene datoteke tako što ćete zahtevati lozinku da im pristupite ili da date datum isteka na vezu za deljenje.

 • Obaveštenje i oporavak masovnog brisanja datoteka – ako slučajno ili namerno izbrišete veliki broj datoteka, Upozorićemo vas i pružit ćemo vam korake za oporavak tih datoteka.

Lični trezor

Lični trezor je zaštićena oblast u OneDrive kojoj možete da pristupite samo sa jakim metodom potvrde identiteta ili drugim korakom verifikacije identiteta, kao što su otisci prstiju, lice, PIN ili kôd koji vam se šalje putem e-pošte ili SMS-a.1 Zaključane datoteke u ličnom trezoru imaju dodatan nivo bezbednosti, zadržavajuжi ih bezbednijim ako neko pristupi vašem nalogu ili uređaju. Lični trezor je dostupan na RAČUNARU, na OneDrive.com i u aplikaciji OneDrive za mobilne uređaje, a takođe uključuje sledeće funkcije:

 • Skenirajte direktno u lični trezor – možete da koristite OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje da biste slikali slike ili snimili video direktno u lični trezor, držali ih bez bezbednih područja na uređaju – kao što je traka sa kamerama.2 Takođe možete da skenirate važna putovanja, identifikovanje, vozilo, kućni i dokumente osiguranja direktno u lični trezor. I imaćete pristup ovim fotografijama i dokumentima gde god da odete, na svim svojim uređajima.

 • BitLocker-šifrovanje -na Windows 10 računarima, OneDrive sinhronizuje vaše lične datoteke trezora sa oblasti šifrovane pomoću BitLocker šifrovanja na lokalnom čvrstom disku.

 • Automatsko zaključavanje ličnog trezora automatski se ponovo zaključava na računaru, uređaju ili na mreži posle kratkog perioda neaktivnosti. Kada se zaključate, sve datoteke koje ste koristili takođe će biti zaključane i zahtevaće ponovni izbor identiteta.3

Ove mere će vam pomoći da čuvate zatvorene datoteke ličnog trezora čak i ako je vaš Windows 10 računar ili mobilni uređaj izgubljen, ukraden ili kada mu neko pristupi.

1 Verifikacija lica i otisaka prstiju zahteva specijalizovani hardver uključujući Windows dobar uređaj, čitač otisaka prstiju, obasjen IC senzor ili drugi biometrijski senzor i sposobne uređaje.
2OneDrive aplikacija na Android i iOS sistemu zahteva Android 6,0 ili iznad ili iOS 12,0 i gorenavedenu.
3 intervala automatskog zaključavanja varira na uređaju i može da ga podesi korisnik.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona „Podrška putem e-pošte“

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×