Kako se ispravlja #DIV/0! greška

Microsoft Excel prikazuje grešku #DIV/0! kada se broj deli sa nulom (0). Dešava se kada unesete prostu formulu poput =5/0 ili kada se formula odnosi na ćeliju koja sadrži 0 ili praznu vrednost, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Primeri formula koje uzrokuju #DIV/0! greške.

Da ispravite grešku, uradite nešto od sledećeg:

  • Uverite se da delilac u funkciji ili formuli nije ćelija koja sadrži nulu ili praznu vrednost

  • Promena referenca ćelije u formuli u drugu ćeliju koja nema nulu (0) ili praznu vrednost.

  • Unesite vrednost #N/A u ćeliju na koju se u formuli upućuje kao na delioca, što će promeniti rezultat formule u vrednost #N/A da pokaže kako delilac nije dostupan.

Mnogo puta #DIV/0! Nije moguće izbeći zato što formule čekaju unos od vas ili nekog drugog. U tom slučaju ne želite da se poruka o grešci uopšte nalazi, tako da postoji nekoliko metoda rukovanja greškama koje možete da koristite da biste sprečili grešku dok čekate na unos.

Procena imenioca za vrednost 0 ili ne

Najjednostavniji način za suzbijanja #DIV/0! Greška je koristiti funkciju IF da bi se procenjivala postojanje imenioca. Ako je vrednost 0 ili ne, zatim prikazuje vrednost 0 ili ne kao rezultat formule umesto #DIV/0! vrednost greške u suprotnom izračunavanje formule.

Na primer, ako je formula koja vraća grešku = a2/a3, koristite = IF (a3, a2/a3, 0) da biste dobili 0 ili = IF (a3, a2/a3, ") da biste vratili praznu nisku. Možete i da prikazujete prilagođenu poruku kao što je ova: = IF (a3, a2/a3, "potreban je unos"). Pomoću funkcije KVALIT iz prvog primera koji biste koristili = IF (a3, QUOTIENT (a2, a3), 0). To govori programu Excel da (a3 postoji, a zatim vraća rezultat formule, u suprotnom je Ignoriši).

Primeri rešavanja #DIV/0! greške.

Koristite IFERROR da biste sprečili #DIV/0! greška

Ovu grešku možete da sprečite i tako što ćete ugnežditi operaciju podele unutar funkcije IFERROR. Ponovo, koristeći a2/a3, možete da koristite = IFERROR (a2/a3, 0). To govori programu Excel ako formula daje grešku, a zatim vrati 0, u suprotnom vrati rezultat formule.

Za verzije programa Excel pre nego što Excel 2007, možete da koristite metod IF (ISERROR ()): = IF (ISERROR (a2/a3), 0, a2/a3) (pogledajte funkcijeIT).

Napomena: i IFERROR i IF (()) metodi su okvirne rutine za rukovanje greškama, tako da će oni potisnuti sve greške, ne samo #DIV/0!. Morate da se uverite da formula ispravno funkcioniše pre primene bilo kog rukovanja greškama, u suprotnom možda nećete shvatiti da formula ne radi kako očekujete.

Savet: Ako je u programu Excel uključena provera grešaka, možete da kliknite na dugme Slika dugmeta pored ćelije koja prikazuje grešku. Izaberete stavku Prikaži korake u proračunu ukoliko se ona pojavi, a potom odaberite odgovarajuće rešenje za svoje podatke.

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge za to kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija IF

Funkcija IFERROR

Funkcije IS

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×