Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Microsoft Excel prikazuje grešku #DIV/0! kada se broj deli sa nulom (0). Dešava se kada unesete prostu formulu poput =5/0 ili kada se formula odnosi na ćeliju koja sadrži 0 ili praznu vrednost, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Primeri formula koje izazivaju #DIV/0! greške.

Da ispravite grešku, uradite nešto od sledećeg:

  • Uverite se da delilac u funkciji ili formuli nije ćelija koja sadrži nulu ili praznu vrednost

  • Promenite referencu ćelije u formuli u drugu ćeliju koja nema nulu (0) ili praznu vrednost.

  • Unesite vrednost #N/A u ćeliju na koju se u formuli upućuje kao na delioca, što će promeniti rezultat formule u vrednost #N/A da pokaže kako delilac nije dostupan.

Mnogo puta #DIV/0! nije moguće izbeći grešku zato što vaše formule čekaju na unos vas ili nekog drugog. U tom slučaju, ne želite da se poruka o grešci prikazuje, tako da postoji nekoliko metoda za rukovanje greškama koje možete da koristite da biste sprečili grešku dok čekate na unos.

Procena imenioca za vrednost 0 ili ne

Najjednostavniji način da sprečite #DIV/0! koristi funkciju IF za procenu postojanja imenioca. Ako je vrednost 0 ili ne, prikažite vrednost 0 ili ne kao rezultat formule umesto vrednosti #DIV/0! grešku, u suprotnom izračunajte formulu.

Na primer, ako je formula koja vraća grešku =A2/A3, koristite =IF(A3,A2/A3,0) da biste vratili 0 ili =IF(A3,A2/A3,"") da biste vratili praznu nisku. Prilagođenu poruku možete da prikažete i na sledeći način: =IF(A3,A2/A3,"Potreban je unos"). Pomoću funkcije QUOTIENT iz prvog primera koristićete =IF(A3,QUOTIENT(A2,A3),0). To govori programu Excel IF(A3 postoji, onda vrati rezultat formule, u suprotnom ga zanemari).

Primeri rešavanja problema #DIV/0! greške.

Koristite IFERROR da biste sprečili #DIV/0! greška

Ovu grešku možete da sprečite i tako što ćete ugnezdite operaciju deljenja unutar funkcije IFERROR. Ponovo, koristeći A2/A3, možete da koristite =IFERROR(A2/A3,0). To programu Excel govori ako formula kao rezultat daje grešku, vraća 0, u suprotnom vraća rezultat formule.

Napomena: I IFERROR i IF(ISERROR()) metodi su rukovaoci greškama i oni će potisnuti sve greške, a ne samo #DIV/0!. Morate da proverite da li formula ispravno funkcioniše pre nego što primenite bilo koje rukovanje greškama jer u suprotnom možda nećete shvatiti da formula ne radi kao što očekujete.

Savet: Ako je u programu Excel uključena provera grešaka, možete da kliknite na dugme Slika dugmeta pored ćelije koja prikazuje grešku. Izaberete stavku Prikaži korake u proračunu ukoliko se ona pojavi, a potom odaberite odgovarajuće rešenje za svoje podatke.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

Funkcija IF

Funkcija IFERROR

Funkcije IS

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×