Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Kako se ispravlja greška „#N/A“

Greška „#N/A“ obično ukazuje na to da formula ne može da pronađe to što treba da potraži.

Najpopularnije rešenje

Najčešći uzrok greške #N/A je u funkcijama XLOOKUP, VLOOKUP, HLOOKUP, LOOKUP ili MATCH ako formula ne može da pronađe referentnu vrednost. Na primer, vrednost za pronalaženje ne postoji u izvornim podacima.

Vrednost za pronalaženje ne postoji.  Formula u ćeliji E2 jeste =VLOOKUP(D2,$D$6:$E$8,2,FALSE).  Nije moguće pronaći vrednost stavke „Banana“, tako da formula daje grešku „#N/A“.

U tom slučaju ne postoji navedena reč „Banana“ u tabeli za pronalaženje, zato funkcija VLOOKUP daje grešku „#N/A“.

Rešenje: Proverite da li vrednost za pronalaženje postoji u izvornim podacima ili koristite rukovalac greškama kao što je IFERROR u formuli. Na primer, =IFERROR(FORMULA(),0), koja kaže:

  • =AKO(formula daje grešku, onda prikaži 0, u suprotnom prikaži rezultat formule)

Možete da koristite „“ da biste prikazali ništa ili da ih zamenite sopstvenim tekstom: =IFERROR(FORMULA(),„Ovde stoji poruka o grešci“)

Napomene: 

  • Ako vam je potrebna pomoć za grešku #N/A sa određenom funkcijom, kao što je VLOOKUP ili INDEX/MATCH, odaberite neku od ovih opcija:

  • Takođe, može biti korisno da saznate više o nekim uobičajenim funkcijama u kojima se pojavljuje ova greška, kao što su XLOOKUP, VLOOKUP, HLOOKUP, LOOKUP ili MATCH.

Ako niste sigurni šta sada da uradite ili kakva pomoć vam je potrebna, možete da potražite slična pitanja ili da postavite svoje pitanje na forumu Excel zajednice.

Veza do foruma Excel zajednice

Dobijte odgovore uživo i besplatne odgovore u programu Excel

Ako vam je i dalje potrebna pomoć za ispravljanje ove greške, sledeća lista za proveru pruža korake za rešavanje problema kako bi vam pomogla da shvatite šta je pošlo po zlu u formulama.

Vrednost za pronalaženje i izvorni podaci različitih su tipova podataka. Na primer, ako pokušate da sastavite funkciju VLOOKUP tako da upućuje na broj, ali su izvorni podaci uskladišteni kao tekst.

Neispravni tipovi vrednosti.  Primer prikazuje formulu VLOOKUP koja daje grešku „#N/A“ zato što je stavka pronalaženja oblikovana kao broj, ali tabela za pronalaženje oblikovana je kao tekst.

Rešenje: Postarajte se da tipovi podataka budu isti. Sve oblike možete da proverite tako što ćete izabrati ćeliju ili opseg ćelija, a zatim kliknuti desnim tasterom miša i izabrati stavke Oblikovanje ćelija > Broj (ili pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+1) i promeniti oblik broja ako je to neophodno.

Dijalog „Oblikovanje ćelija“ koji prikazuje karticu „Broj“ i izabranu opciju „Tekst“

Savet: Ako treba da nametnete promenu oblika u celoj koloni, prvo primenite željeni oblik, a zatim možete da koristite stavke Podaci > Tekst u kolone > Završi.

Funkciju TRIM možete da koristite za uklanjanje svih razmaka na početku ili kraju. U sledećem primeru koristi se funkcija TRIM ugnežđena unutar funkcije VLOOKUP za uklanjanje razmaka na početku iz imena u opsegu A2:A7 i dobijanje imena sektora.

Korišćenje funkcije VLOOKUP sa funkcijom TRIM u formuli niza radi uklanjanja razmaka na početku ili na kraju.  Formula u ćeliji E3 jeste {=VLOOKUP(D2,TRIM(A2:B7),2,FALSE)} i mora da se unese pomoću kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

=VLOOKUP(D2,TRIM(A2:B7),2,FALSE)

Napomena: 24. septembar 2018. – Dinamičke formule niza – Ako imate aktuelnu verziju usluge Microsoft 365 i koristite kanal izdanja Insiders Fast, možete da umetnete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, umetnuti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog niza, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter da biste je potvrdili. Excel umeće velike zagrade na početak i kraj formule umesto vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Funkcije koje traže podatke u tabelama podrazumevano moraju da se sortiraju po rastućem redosledu. Međutim, funkcije radnog lista VLOOKUP i HLOOKUP sadrže argument range_lookup koji funkciji nalaže da pronađe potpuno podudaranje, čak i ako tabela nije sortirana. Da biste pronašli potpuno podudaranje, podesite argument range_lookup na vrednost FALSE. Imajte na umu da korišćenje vrednosti TRUE, koja funkciji govori da traži približno podudaranje, ne može samo da izazove grešku „#N/A“, već i da pruži pogrešne rezultate, kao što se vidi u sledećem primeru.

Primer korišćenja funkcije VLOOKUP sa TRUE vrednošću argumenta „range_lookup“ može dati pogrešne rezultate.

U ovom primeru ne samo da stavka „Banana“ daje grešku „#N/A“, već i stavka „Kruška“ daje pogrešnu cenu. To se dešava usled korišćenja argumenta TRUE, koji funkciji VLOOKUP govori da traži približno podudaranje umesto potpunog podudaranja. Ne postoji približno podudaranje za stavku „Banana“, a stavka „Kruška“ abecednim redom dolazi pre stavke „Breskva“. U ovom slučaju, korišćenje funkcije VLOOKUP sa argumentom FALSE dalo bi tačnu cenu za stavku „Kruška“, ali stavka „Banana“ i dalje bi davala grešku „#N/A“, zbog toga što na listi za pronalaženje ne postoji odgovarajuća stavka „Banana“.

Ako koristite funkciju MATCH, pokušajte da promenite vrednosti argumenta tip_podudaranja da biste naveli redosled sortiranja u tabeli. Da bi se pronašla tačna podudarnost, vrednost argumenta tip_podudaranja postavite na 0 (nulu).

Da biste rešili ovaj problem , uverite se da opseg na koji upućuje formula niza ima isti broj redova i kolona kao opseg ćelija u koje je uneta formula niza ili unesite formulu niza u manje ili više ćelija za podudarnost reference opsega u formuli.

U ovom primeru ćelija E2 upućuje na neistovetne opsege ćelija:

Primer formule niza sa referencama neistovetnog opsega koje izazivaju grešku „#N/A“.  Formula u ćeliji E2 jeste {=SUM(IF(A2:A11=D2,B2:B5))} i mora da se unese pomoću kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

=SUM(IF(A2:A11=D2,B2:B5))

Kako bi formula tačno izračunavala, mora da se promeni tako da oba opsega odražavaju redove 2 – 11.

=SUM(IF(A2:A11=D2,B2:B11))

Napomena: 24. septembar 2018. – Dinamičke formule niza – Ako imate aktuelnu verziju usluge Microsoft 365 i koristite kanal izdanja Insiders Fast, možete da umetnete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, umetnuti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog niza, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter da biste je potvrdili. Excel umeće velike zagrade na početak i kraj formule umesto vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Primer #N/A vrednosti unete u ćelije koja sprečava formulu SUM da pravilno izračunava.

U ovom slučaju meseci od maja do decembra imaju vrednosti #N/A, stoga nije moguće izračunati ukupnu vrednost i dobija se greška „#N/A“.

Da biste rešili ovaj problem, proverite sintaksu formule funkcije koju koristite i u formulu koja daje grešku unesite sve neophodne argumente. To može da zahteva odlazak u Visual Basic Editor (VBE) radi provere funkcije. Programu VBE možete da pristupite sa kartice „Projektovanje“ ili pomoću kombinacije tastera ALT+F11.

Da biste rešili ovaj problem , verifikujte da je radna sveska koja sadrži korisnički definisanu funkcija otvorena i da funkcija ispravno radi.

Da biste rešili ovaj problem, verifikujte da su argumenti u funkciji ispravni i da se koriste na pravom mestu.

Da biste to popravili, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+F9 da biste ponovo izračunali list

Čarobnjak za funkcije možete da koristite kako bi vam pomogao ako niste sigurni da li su argumenti odgovarajući. Izaberite ćeliju sa datom formulom, a zatim idite na karticu Formula na traci i pritisnite dugme Umetni funkciju.

Dugme „Umetni funkciju“.

Excel automatski pokreće čarobnjak:

Primer dijaloga čarobnjaka za formule.

Dok klikćete na argumente, Excel pruža odgovarajuće informacije za svaki.

Vrednost #N/A može da bude korisna! Vrednost #N/A obično se koristi za podatke kao u sledećem primeru za grafikone, jer se #N/A vrednosti ne iscrtavaju na grafikonu. Evo primera toga kako grafikon izgleda sa nulama (0) u poređenju sa tim kako izgleda sa #N/A vrednostima.

Primer linijskog grafikona koji ne iscrtava 0 vrednosti.

U prethodnom primeru vidite da su se vrednosti 0 iscrtale i prikazane su kao ravna linija na dnu grafikona, a onda se brzo izdižu kao bi prikazale ukupnu vrednost. U sledećem primeru vidite vrednosti 0 zamenjene vrednošću #N/A.

Primer linijskog grafikona koji ne iscrtava #N/A vrednosti.

​​​​

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve

Funkcija VLOOKUP

Funkcija HLOOKUP

Funkcija LOOKUP

Funkcija MATCH

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel

Sve Excel funkcije (abecednim redom)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×