Kako se ispravlja #REF! greška

Greška #REF! se prikazuje kada se formula odnosi na ćeliju koja nije važeća. To se najčešće događa kada se ćelije na koje formule upućuju izbrisane ili je preko njih nešto nalepljeno.

Primer – Greška #REF! izazvana brisanjem kolone

Sledeći primer koristi formulu =SUM(B2,C2,D2) u koloni E.

Formula koja koristi eksplicitne reference ćelija kao što je =SUM(B2,C2,D2) može da izazove grešku #REF! ako se kolona izbriše.

Ako izbrišete kolonu B, C ili D to bi izazivalo #REF! grešku. U ovom slučaju ćemo izbrisati kolonu C (2007 Prodaja), a formula će sada pročitati =SUM(B2,#REF!,C2). Kada koristite eksplicitne reference ćelija kao što je ova (gde pojedinačno upućujete na svaku ćeliju, razdvojene zakupom) i izbrišete referentni red ili kolonu, Excel ne može da ih reši, tako da vraća #REF! grešku. Ovo je primarni razlog zbog kojeg se ne preporučuje korišćenje eksplicitnih referenci ćelija u funkcijama.

Primer greške #REF! izazvane brisanjem kolone.

Rešenje

  • Ako ste slučajno izbrisali redove ili kolone, možete odmah da kliknite na dugme „Opozovi radnju“ na priručnoj traci (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z) da biste ih vratili.

  • Prilagodite formulu tako da koristi reference za opseg umesto pojedinačne ćelije, kao što je =SUM(B2:D2). Sada može da izbrišete neku kolonu u okviru opsega zbira, a Excel će automatski podesiti formulu. Možete da koristite =SUM(B2:B5) za zbir redova.

Primer – VLOOKUP sa neispravnim referencama opsega

U sledećem primeru, =VLOOKUP(A8,A2:D5,5,FALSE) vratiće grešku #REF! zato što traži vrednost za vraćanje iz kolone 5, ali je opseg referenci A:D, što je samo 4 kolone.

Primer VLOOKUP formule sa netačnim opsegom.  Formula je =VLOOKU(A8,A2:D5,5,FALSE).  Ne postoji peta kolona u opsegu VLOOKUP, tako da 5 izaziva #REF! grešku.

Rešenje

Prilagodite opseg tako da bude veći ili smanjite vrednost za pronalaženje kolone tako da odgovara opsegu reference. =VLOOKUP(A8,A2:E5,5,FALSE) bi bio važeći opseg referenci, kao i = VLOOKUP(A8,A2:D5,4,FALSE).

Primer – INDEX sa netačnom referencom reda ili kolone

U ovom primeru formula =INDEX(B2:E5,5,5) vraća #REF! zato što opseg INDEX sadrži 4 reda po 4 kolone, ali formula traži da vrati ono što je u 5. redu i 5. koloni.

Primer formule INDEX sa nevažećom referencom opsega.  Formula je =INDEX(B2:E5,5,5), ali opseg je samo 4 reda sa 4 kolone.

Rešenje

Prilagodite reference reda ili kolone tako da su unutar INDEX opsega za pretraživanje. Funkcija =INDEX(B2:E5,4,4) bi vratila važeći rezultat.

Primer – Upućivanje na zatvorenu radnu svesku pomoću funkcije INDIRECT

U sledećem primeru, funkcija INDIRECT pokušava da upućuje na radnu svesku koja je zatvorena što dovodi do #REF! grešku.

Primer greške #REF! izazvane indirektnim upućivanjem na zatvorenu radnu svesku.

Rešenje

Otvorite referentnu radnu svesku. Naići ćete na istu grešku ako ukažete na zatvorenu radnu svesku sa dinamičkom funkcijom niza.

OLE problemi

Ako ste koristili vezu za povezivanje i ugrađivanje objekata (OLE) koja vraća #REF! , a zatim pokrenite program koji veza poziva.

Napomena: OLE je tehnologija koju možete da koristite za deljenje informacija između programa.

Problemi sa DDE-om

Ako ste koristili temu Dynamic Data Exchange (DDE) koja vraća #REF! grešku, prvo proverite da li se odnosite na ispravnu temu. Ako i dalje dobijate poruku o #REF! grešku, proverite da li u centru za pouzdanost Postavke spoljni sadržaj spoljašnji sadržaj kao što je naveto u temi Blokiraj ili deblokiranje spoljnog sadržaja Kancelarija dokumentima.

Na primer: Dynamic Data Exchange (DDE)je uspostavljeni protokol za razmenu podataka između programa zasnovanih Windows korporacije Microsoft.

Problemi sa makroima

Ako makro unese funkciju u radni list koji upućuje na ćeliju iznad funkcije, a ćelija koja sadrži funkciju nalazi se u 1. redu, funkcija će #REF! zato što nema ćelija iznad reda 1. Proverite funkciju da biste videli da li argument upućuje na ćeliju ili opseg ćelija koji nisu važeći. To može zahtevati uređivanje makroa u programu Visual Basic Editor (VBE) da biste ušli u tu situaciju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×