Kombinovanje boja u programu PowerPoint – da biste izbegli greške

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tako što ćete Robert traka

Zašto neke kombinacije boja rade dobro u prezentacijama i zašto uradite druge kombinacije boja pravljenje prezentacija teško da pogledate? Napredni Robert traci programa PowerPoint objašnjava kako da kombinujete boja da biste efikasno i profesionalnog izgleda slajdova.

Pomoću programa PowerPoint koje imate sve alatke, ali...

Novije verzije PowerPoint, naročito počinje sa PowerPoint 2010, su sjajan alatke za pomoć, čak i na „umetnički izazovima” među nam dalje od znakova za nabrajanje i kreiranje efikasne, grafički izgleda, veoma profesionalnog izgleda vizuelni slajdove. To je fantastične! Sada je pitanje... kako bi trebalo da koristimo te alatke? Mnogima od nas imaju iskustva kao grafike umetnika i ne mora da bude znate pravila za pravljenje vizuelno privlačniji i smisleno sadržaj.

Zato što diskusije „efikasne vizuelne komunikacije” bi mogli da popune čitavu knjigu, hajde da suzite fokusa na njega da biste usredsrediti isključivo na upotrebu boja u PowerPoint. Šta je dobro i ne dobro, načina za korišćenje boja na slajdovima?

Color Groups

Jedan pristup boje je da ih klasifikuju u dve široke grupe: topli i zanimljive boje (slika 1). Crveni, kruške i ћute se nazivaju topli boje. Oni teže iskačuća i privući pažnju – posebno crvena. Zeleni, plave i Purpurno su boja. Oni teže povlače u pozadini i da biste manje pažnju, naročito tamnija nijansi. Belo i veoma svetlo boje i hvatanje oko, za razliku od crnih i veoma tamna boja obično su manje upadljivima.

Boje grupe

Slika 1 – boje grupe

Imajte na umu da iznad efekti su ne apsolutno fiksni. Oni mogu Preokreni. Količina i kontrast jedne boje u odnosu na drugi takođe ulazi u igru. Na primer, ako stavite smo mali crni oblici na pozadinu pune belog slajda, crni oblikuje iskačućim stavkama kao istaknutija u odnosu na more beline oko njih (slika 2). U ovom slučaju, mozak je zainteresovani za otkrivanje ako oblike komuniciraju neki oblik značenja ili šare, umesto da samo reaguje na njihove karakteristike boja. Naravno, neke optičko iluzije iskoristite ovu pojavu.

Količina boja i kontrast

Slika 2 – količina boja i kontrast

Razmislite o boje grupe, kao i količinu i kontrast, prilikom kombinovanja boja na slajdove. Veoma je bezbedno da kombinujete topli boje jedni drugima i nijanse braon (slika 3) ili boja jedna sa drugom i sivim (slika 4). Belo, crno i beћ su neutralno boje i sa sve boje u ili grupu.

Topli boje grupe

Slika 3 – topli boje grupe

Boja grupe

Slika 4-kul boje grupe

Odakle većina PowerPoint dizajneri na problem je Kombinovanje boje preko topli/kul granicu. NIKADA da uradite kako je opisano u cifre 5 i 6. Ako gledate u bilo koji od ovih slika jako dugo, vaše oči počinju vriљteжi. Imaju problema prepoznatljive interakcije između talasne boja, što će dati oštećen i neugodnost. Mešanje svetlo plave i crvene je uћasno praksa da prenesu na korisnika i nažalost se to desi samo često. Isto ide uz mešanje crvene i zelene.

Crveno-plava boja na slajdu

Slika 5-kombinacije boja crvene i plave uzrokovati naprezanje

Crvene i zelene boje na slajdu

Slika 6 – crvene i zelene kombinacije boja takođe uzrok naprezanje

Kombinacija crvene i zelene takođe otvara problem boje slepe osobe koja izgleda utiče na približno 7% ljudi i 1% žena. Nemogućnost primetićete razliku između crvene i zelene boje je najčešći oblik boje slepe osobe. Na primer, recimo da postavite zelenom bojom u crveno pozadinu, kao slika 6. Ako je senčenje boja teksta (iznos zatamnjenosti) ima malo kontrast boje pozadine senčenja, neke gledaoci će moći da biste pročitali tekst u svakom! Izbegnite probleme tako što ćete nikada ne mešanje ove dve boje, naročito u tekst u odnosu na pozadini kombinacija.

Julie Terberg, grafički dizajner i PowerPoint MVP, takođe da koristite teme u PowerPoint može da u kombinaciji izbor boja lakše (slika 7). Boje teme odabrali da dobro izgledaju zajedno (iako, još uvek budite oprezni) i da radi u oba okruženja svetlo i tamno prezentacije.

Meni boja teme

Slika 7 – pomoću teme boja napravite izbore lakše

Opraљtajuжa prirode prelive boja

Zanimljivo, proces kombinacije boja je mnogo blaža prilikom korišćenja preliva boja – boje koje postepeno u jedni drugima. Počevši od verzije 2010, PowerPoint nudi znatno poboljšane, jednostavan interfejs za pravljenje preliva, usput (figura 8).

U dijalogu oblikovanje oblika

Figura 8 – Dodavanje preliva boje u oblik

Pošto prirode redovno uklapa boje ovako (misli na sunca), koristili smo da vide boje postepeno prelaska sa jedne boje u drugu, što znači da bi se sa Kombinovanje skoro bilo koje boje postavljanje i i dalje završe sa razumno atraktivna i profesionalni izgled. Uverite se da je prelazi postepeno.

Isprobajte mešanja boja da biste pozadinu slajda dizajnirane, ukrasni oblika – možda za kvalifikacija za pozadine (slika 9) ili dugme za navigaciju (slika 10) – ili čak Džezi, 3-D tekst (slika 11).

Preliv primenjen na oblik

Slika 9 – ljubičasto, zlato i sivom preliva unutar oblika

Dugme za navigaciju

Slika 10 – preliv popunjena oblik koristi kao dugmeta za navigaciju

Tekst sa prelivom boja primenjena

Slika 11 – preliv popunjena PowerPoint teksta

Boje i mere za tekst

Otići pitanja količina boja i kontrast (crna tačke na beloj pozadini), ta razmatranja su posebno važan kada slajdova sadrži tekst. Osim ako takav tekst postoji u dugmeta za navigaciju ili je isključivo dekorativne, obično cilj je da publika članovi mogu da pročitati, zar ne? Stoga, samostalno jednostavnu pozadinu koji sa boje teksta pomaže porukom iskačuća i privući pažnju (slika 12).

Tekst na suprotstavljenih pozadini

Slika 12 – boja teksta treba kontrast drastično sa pozadinom

Postavljanje teksta preko slike je popularno, ali može da bude nezgodno iz razloga što kontrola kontrast zatim postaje teže. Rešenje, ponovo je da proverite da li je kontrasta boja teksta koliko god je moguće sa većinom od boja slike i dodavanje različitih senku ili sjaj na tekst (slika 13).

Tekst sa efekat senke

Slika 13 – senka na tekst pomaže da se pojavljuju više Distinct preko slike

Problemi sa opšte boja

Evo nekoliko dodatnih PowerPoint-Srodne boje saveti otkrili smo u godina:

Korišćenje crvenim tekstom je gotovo nikada ne preporučuje. Određenu boju, sve boje, teži izbledelo kada predviđena na ekranu ako bilo koju vrstu neželjeni spoljna svetlo takođe pogodi ekrana – možda iz sunca lumperaj kroz prozor ili odsjaj iz loše usmerene fazu svetlo.

Ako ne postoji dobar razlog za pomoću boje teksta... ne. Sa belom ili osnovnu beћ na tamne pozadine ili crno (ili u suprotnom veoma tamna boja) na osnovnu pozadinu. Slajdova kao rezultat će imati profesionalniji izgled.

Dalje od preliva u tekstu, osim ako reči su velike i predviđeno da bude primarno ukras u prirodi.

Kada koristite preliva, jednostavno je prijatelj. Ograničavanje broja boja, a kad god je to moguće, pokušajte da koristite kombinacije koji se lako nalaze u prirodi za maksimalan zahtev.

Slika Robert traka

Robert traka je američki prezentacije savetnika za vizuelno interaktivne komunikacije teorija i autor relacione prezentacije: vizuelno interaktivne pristup A. Veb lokacije, www.aspirecommunications.com, funkcije resurse koji dodatno objašnjavaju koncepata pominju u ovom članku. Kontakt sa njim na: rlane@aspirecommunications.com. Reference, vizuelne primere i dodatni resursi su dostupne na Aspire Veb lokacije.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×