Kombinovanje teksta i brojeva

Recimo da treba da kreirate gramatički ispravan rečenicu iz nekoliko kolona podataka da biste pripremili masovno slanje pošte. Ili, možda treba da oblikujete brojeve tekstom bez uticaja na formule koje koriste te brojeve. U programu Excel postoji nekoliko načina za kombinovanje teksta i brojeva.

Korišćenje formata broja za prikaz teksta pre ili posle broja u ćeliji

Ako kolona koju želite da sortirate sadrži brojeve i tekst – kao što su #15 proizvoda, #100 proizvoda, #200 proizvoda – možda se ne sortira kao što očekujete. Ćelije koje sadrže 15, 100 i 200 se prikazuju u radnom listu kao #15 proizvoda, #100 proizvoda i #200 proizvoda.

Korišćenje prilagođenog formata broja za prikaz broja sa tekstom – bez promene ponašanja broja. Na taj način ćete promeniti kako se broj pojavljuje bez promene vrednosti.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak , u grupi broj kliknite na strelicu.
  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

 3. Na listi kategorija izaberite kategoriju kao što je Prilagođena, a zatim izaberite ugrađeni format koji liči na onaj koji želite.

 4. U polju tip uredite kodove formata brojeva da biste kreirali željeni format.

  Da biste u ćeliji prikazala tekst i brojeve, stavite tekstualne znakove ispod dvostrukih navodnika ("") ili pre brojeva pomoću obrnute kose crte (\).

  Napomena: Uređivanje ugrađenog formata ne uklanja format.

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Način funkcionisanja

#12 od 12 kao proizvoda

"Proizvod #" 0

Tekst koji se nalazi unutar navodnika (uključujući razmak) prikazuje se pre broja u ćeliji. U okviru kôd, "0" predstavlja broj koji se nalazi u ćeliji (kao što je 12).

12:00 kao 12:00

h:mm AM/PM "EST"

Trenutno vreme je prikazano pomoću formata datuma/vremena h:mm AM/PM, a tekst "EST" se prikazuje posle vremena.

-12 kao $-12,00 manjak i 12 kao $12,00 višak

$0,00 "suficit"; $-0,00 "nestašica"

Vrednost je prikazana pomoću formata valute. Pored toga, ako ćelija sadrži pozitivnu vrednost (ili 0), "višak" se prikazuje posle vrednosti. Ako ćelija sadrži negativnu vrednost, umesto toga se prikazuje "nestašica".

Kombinovanje teksta i brojeva iz raznih ćelija u istu ćeliju pomoću formule

Kada kombinujete brojeve i tekst u ćeliji, brojevi postaju tekst i više ne funkcionišu kao numeričke vrednosti. To znači da više ne možete da obavljate nijednu matematičku operaciju na njima.

Da biste kombinovali brojeve, koristite funkcije Kocatenate , Textilitextjoin , kao i operator "" ampersand "" (&).
 

Napomene: 

 • U Excel 2016, Excel Mobile i Excel za veb, funkcija Kocatenate je zamenjena funkcijom grofica . Iako je funkcija koncatenate i dalje dostupna za kompatibilnost, trebalo bi da razmotrite korišćenje aplikacije koncat, zato što koncatenate možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

 • Textjoin kombinuje tekst iz više opsega i/ili niski i obuhvata znak za razgraničavanje koji ste naveli između svake tekstualne vrednosti koja se kombinuje. Ako je znak za razgraničavanje prazna tekstualna niska, ova funkcija će praktično spojiti opsege. Tekst JOIN nije dostupan u Excel 2013 i prethodnim verzijama.

Primeri

Pogledajte razne primere na slici ispod.

Pogledajte pažljivo u funkciji tekst u drugom primeru figure. Kada se pridružite broju u niskom teksta pomoću operatora za spajanje, koristite funkciju Text da biste kontrolisali način na koji se broj prikazuje. Formula koristi osnovnu vrednost iz referentne ćelije (. 4 u ovom primeru) – ne oblikovanu vrednost koju vidite u ćeliji (40%). Funkciju Text koristite da biste vratili oblikovanje broja.

Primeri beleškama-a koji kombinuje tekst i brojeve

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×