Kompatibilnost verzija između Power Pivot modela podataka u programima Excel 2010 i Excel 2013

Ako ste prethodno koristili SQL Server Power Pivot programski dodatak za kreiranje ugrađenog modela podataka u programu Excel 2010, novi model integrisanog podataka u novijim verzijama programa Excel pojavljuje se sa malo bez iznenađenja. U programu Excel 2013 ili noviju verziju, ista funkcija modela podataka koju ste koristili u Power Pivot se pomera bez umanjeni (tj. sa punom podrškom za DAX izraze, KPI-ove, hijerarhije itd.) iz domena zadužbine za programski dodatak SQL Server za Excel i u stavku adekvatno Excel.

Ovo je velika promena paradigme u postavljanju funkcija i ona je na nivou servera. Kako sledeći dijagram ukazuje na to, nadogradnja modela podataka uvodi nove uslove za hosting ako želite da prikazujete, konzumirate i upravljate modelom podataka radne sveske u okruženju za saradnju. Istovremeno, Nadogradnja na Excel 2013 otvara nove mogućnosti za korišćenje modela u oblaku. Ali te mogućnosti dolaze po cenu interoperativnosti. Posle nadogradnje više nećete moći da uređujete ili koristite model podataka radne sveske u programu Excel 2010 pomoću prethodnog izdanja Power Pivot za programski dodatak Excel, niti možete da ga hostujete pomoću usluge Excel Services u sistemu SharePoint Server 2010. Kao što ćete videti, kada se radi o manekenkama podataka, Nadogradnja je jedan od klijenata, sve do platforme hosting.

Organizacije koje mešaju računare ili servere u istom računarskom okruženju pokrenuće se u problemima sa kompatibilnošću verzija ako poboljšaju nadogradnju modela na noviji format kada kolege i dalje koriste Excel 2010 i starije verzije programa Power Pivot za Excel. Ovaj članak opisuje putanju nadogradnje, objašnjava zavisnosti između klijentskih aplikacija klijenta i servera i navodi poruke o grešci koje se javljaju prilikom korišćenja modela podataka u mešovitom okruženju.

Putanja nadogradnje klijenta i servera za modele podatka

Hajde da redigujete gorenavedene dijagramu jedan deo vremena da biste razumeli implikacije.

Za Excel 2010, SQL Server je objavio seriju programskih dodataka u programu Excel za izgradnju modela podataka koji pojednostavljuju i obogaćuju analizu podataka u izvedenim tabelama, za izvedene grafikone i (u okviru SQL Server 2012 only). Programski dodatak Power Pivot za Excel obezbedio je platno za kreiranje modela podataka, kao i interne komponente za učitavanje i izvršavanje podataka na radnoj površini.

Ako ste želeli da delite analizu podataka u sistemu SharePoint, potrebne su vam ekvivalentne komponente servera za učitavanje modela podataka i upita u pozadini. Power Pivot za SharePoint je popunjena ta potreba.

Obratite pažnju na to da prilikom nadogradnje servera (tako što ćete nastaviti na sledeću verziju Power Pivot za SharePoint ili migrirati na SharePoint Server 2013), možete da nastavite da koristite modele podataka kao što jeste, bez nadogradnje modela na noviji format. To je naznačeno u tačkastom liniji koji dijagonalno proširuju iz modela podataka na svaku sledeću verziju servera, u pravcu "Samo naprijed".

Napomena: Kada koristite starije Power Pivot radne sveske na novijim serverskim platformama, imate istu funkcionalnost kao i ranije, umanjeno za planirano Osvežavanje podataka. Korišćenje planiranog osvežavanja podataka je podržano samo za modele podataka koji se uklapaju u verziju servera. Više informacija potražite u članku radne sveske nadogradnje i planirani Osvežavanje podataka (SQL Server 2012 SP1) .

Premotavanje na modele podataka Excel 2013 radne sveske

Poruke o greškama u mešovitim okruženjima

"Pokretanje izvora podataka nije uspelo"

"Radna sveska sadrži Nepodržani Power Pivot model"

Dobijanje dodatnih informacija

Premotavanje na modele podataka Excel 2013 radne sveske

Na desnoj strani dijagrama pogledajte kako Excel 2013 i Excel Services potpuno integrišu modele podataka kao unutrašnju funkciju. Kao što je Excel poboljšan za skladištenje modela podataka, Excel Services je poboljšao protok podataka na serversku platformu. Budući da je Excel sada vlasnik modela iskustva, modela skladišta i vizuelizacije podataka u tandemu na hostovanju pomoću hostinga platformama koji se koriste za Excel radne sveske, uključujući i oblak, osim ako ne Office Web Apps server. Office Web Apps Server ne podržava kreiranje modela podataka radne sveske, uređivanje ili potrošnju.

U sistemu SharePoint Server 2013, SQL Server 2012 (SP1) Power Pivot za SharePoint programski dodatak još uvek postoji, ali samo da biste obezbedili nekoliko dodataka: planirana Osvežavanje podataka, Power Pivot galerija i Power Pivot Management. Prilikom čistog raskida iz prošlosti, SQL Server 2012 SP1 verzija Power Pivot za SharePoint više ne izvršava teško podizanje kada se traži preusmeravanje upita na modele podataka uskladištenih u memoriji.

Obratite pažnju na to da je SQL Server 2012 SP1 Analysis Services u sistemu SharePoint i dalje na slici. U okviru lokalne usluge SQL Server Analysis Services nastavljaju da skladište model podataka, ali sada radi izvan sistema SharePoint, prihvata učitavanje podataka i zahteve za upite direktno iz usluge Excel Services umesto Power Pivot Veb usluge.

Napomena za SharePoint Server 2010 c ustumers : klijentske aplikacije koje se koriste za kreiranje modela podataka treba da se poravnavaju sa aplikacijama servera koje imaju model podataka. Za SharePoint Server 2010, to znači da ćete morati da nastavite da koristite Excel 2010 i Power Pivot za programski dodatak Excel za kreiranje i održavanje modela podataka. Nije moguće koristiti Excel 2013 za kreiranje modela podataka koji se pokreću na SharePoint Server 2010.

Poruke o greškama u mešovitim okruženjima

Ovaj odeljak opisuje greške koje se javljaju prilikom korišćenja modela podataka koji nije kompatibilan sa verzijom programa Excel.

"Pokretanje izvora podataka nije uspelo"

Ova greška se javlja prilikom otvaranja novije verzije podataka u starijoj verziji programskog dodatka Power Pivot. Na primer, model podataka je kreiran u programu Excel 2013, a zatim se otvara u programu Excel 2010.

Da biste zaobišli ovu grešku, obavite nadogradnju na Excel 2013, Office Professional plus Edition. Modeli podataka kreirani u programu Excel 2013 pokrenuće se samo u radnim sveskama koje se otvaraju u programu Excel 2013.

Više informacija: Power Pivot greška: "pokretanje izvora podataka nije uspelo"

"Ova radna sveska ima Power Pivot model podataka koji je kreiran pomoću prethodne verzije programskog dodatka Power Pivot. Moraćete da nadogradite ovaj model podataka pomoću Power Pivot u programu Microsoft Excel 2013 "

Ova poruka o grešci se javlja kada otvorite stariji model podataka (kreiran u programu Excel 2010 pomoću 2008 R2 ili 2012 verzije Power Pivot programskog dodatka) u programu Excel 2013 ili Excel 2016. Poruka vas pita da obavite nadogradnju na noviji model.

"Radna sveska sadrži model Power Pivot koji nije podržan"

Ova poruka o grešci se dešava kada otvorite noviji model podataka (kreiran u programu Excel 2013 ili noviji) u sistemu SharePoint Server 2010. SharePoint Server 2010 neće prepoznati novi format modela podataka.

Ako odmah ne nadogradite na SharePoint 2013, pronađite prethodnu verziju radne sveske i koristite Excel 2010 i Power Pivot programski dodatak za održavanje modela podataka. Alternativno, možete da koristite Microsoft 365 da uskladištite radnu svesku. Microsoft 365 podržava učitavanje i izvršavanje modela podataka bez Power Pivot za SharePoint. Microsoft centri za podatke čuvaju scene za hostovanje modela podataka koji su ugrađeni u Excel 2013 ili Excel 2016 radne sveske.

Dobijanje dodatnih informacija

Modeli podataka radne sveske u programu Excel 2013 ili noviji omogućavaju moćnu analizu podataka, uključujući ugnežđene vizuelne prikaze izveštaja. Izvršite ove veze da biste pročitali o novim funkcijama, prednosti nadogradnje i drugi srodni sadržaj.

Nadogradnja Power Pivot modela podataka na Excel 2013 ili Excel 2016

Nadogradnja radnih svezaka i planirano Osvežavanje podataka (SQL Server 2012 SP1)

Power Pivot kompatibilnost verzija (na lokaciji TECHNET Wiki samo na engleskom)

Specifikacija i ograničenja modela podataka

Poslovne obaveštajne mogućnosti u sistemu Excel Services (SharePoint Server 2013): potražite odeljke na stranici "modeli podataka".

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×