Konsolidovanje podataka u više radnih listova

Da biste rezimirao rezultate i prijavili ih iz zasebnih radnih listova, možete da konsolidujete podatke sa svakog lista u glavni radni list. Listovi mogu biti u istoj radnoj svesci kao glavni radni list ili u drugim radnim svescima. Kada konsoliDujte podatke, vi prikupljate podatke kako biste po potrebi lakše mogli da ih ažurirate i prikupljate.

Na primer, ako imate radni list troškova za svaku od regionalnih kancelarija, možete da koristite konsolidaciju da biste ove cifre preneli u glavni radni list troškova preduzeća. Ovaj glavni radni list može da sadrži i ukupne vrednosti prodaje i prosečne vrednosti, trenutne nivoe zaliha i najprodavanije proizvode za čitavo preduzeće.

Savet: Ako često usaglašavate podatke, kreiranje novih radnih listova može biti od predloška radnog lista koji koristi dosledan raspored. Da biste saznali više o predlošcima, pročitajte: Pravljenje predloška. Ovo je takođe idealno vreme da podesite predložak sa Excel tabelama.

Postoje dva načina da konsolidovete podatke, po položaju ili kategoriji.

Konsolidacija po položaju: Podaci u izvornim oblastima imaju isti redosled i koriste iste oznake. Koristite ovaj metod da biste konsoliduli podatke iz grupe radnih listova, kao što su radni listovi budžeta sektora koji su kreirani iz istog predloška.

Konsolidacija prema kategoriji:Kada podaci u izvornim oblastima nisu raspoređeni istim redosledom, ali koriste iste oznake. Koristite ovaj metod da biste konsoliduli podatke iz grupe radnih listova koji imaju različite rasporede, ali imaju iste oznake podataka.

 • Konsolidacija podataka prema kategoriji slična je kreiranju izvedene tabele. Međutim, uz izvedenu tabelu možete lako da reorganizujete kategorije. Razmotrite kreiranje izvedene tabele ako vam je potrebna fleksibilnije konsolidacija po kategoriji.

Napomena: Primeri u ovom članku napravljeni su uz Excel 2016. Iako se prikaz može razlikovati ako koristite drugu verziju programa Excel, koraci su isti.

Pratite ove korake da biste konsoliduli nekoliko radnih listova u glavni radni list:

 1. Ako to već niste radili, podesite podatke u svakom saziranom listu tako što ćete uraditi sledeće:

  • Proverite da li je svaki opseg podataka u formatu liste. Svaka kolona mora da ima oznaku (zaglavlje) u prvom redu i da sadrži slične podatke. Na listi ne sme biti praznih redova ili kolona.

  • Stavite svaki opseg na zaseban radni list, ali ne unosite ništa u glavni radni list gde planirate da konsoliDujte podatke. Excel će to uraditi za vas.

  • Uverite se da svaki opseg ima isti raspored.

 2. U glavnom radnom listu kliknite na gornju levu ćeliju oblasti u kojoj želite da se pojave konsolidovani podaci.

  Napomena: Da biste izbegli zamešćavanje postojećih podataka u glavnim radnim listovima, uverite se da ste ostavili dovoljno ćelija sa desne strane i ispod te ćelije za konsolidirane podatke.

 3. Izaberite stavke Podaci>konsoliduj (u grupi Alatke za podatke).

  Grupa „Alatke za podatke“ na kartici „Podaci“

 4. U polju Funkcija izaberite funkcija za rezimiranje koju želite da Excel koristi za konsolidovanje podataka. Podrazumevana funkcija je SUM.

  Evo primera u kom su tri opsega radnog lista izabrana:

  Dijalog "Konsolidacija podataka"

 5. Izaberite podatke.

  Zatim u polju Referenca kliknite na dugme Skupi da biste smanjili tablu i izabrali podatke u radnom listu.

  Dijalog "Skupljanje konsolidacije podataka"

  Kliknite na radni list koji sadrži podatke koje želite da konsolidujete, izaberite podatke, a zatim kliknite na dugme Razvij dijalog sa desne strane da biste se vratili na dijalog Konsoliduj.

  Ako se radni list koji sadrži podatke koje treba da konsolidujete nalazi u drugoj radnoj svesci, kliknite na dugme Potraži da biste pronašli tu radnu svesku. Posle lokacije i klika na dugme U redu,Excel će uneti putanju datoteke u polje Referenca i dodati znak uzvičaja na tu putanju. Zatim možete da nastavite sa izborom drugih podataka.

  Evo primera u kom su tri opsega radnog lista izabrana:

  Dijalog "Konsolidacija podataka"

 6. U iskačućem prozoru Konsoliduj kliknite na dugme Dodaj. Ponovite ovo da biste dodali sve opsege koje konsolidujte.

 7. Automatsko nasplaćeno sa ručnim ispravkama: Ako želite da Excel automatski ažurirate tabelu konsolidacije kada se izvorni podaci promene, jednostavno proverite polje Kreiraj veze sa izvornim podacima. Ako ovo polje ostane neočekivano, možete ručno da ažurirate konsolidaciju.

  Napomene: 

  • Nije moguće kreirati veze kada su izvorne i odredišne oblasti na istom listu.

  • Ako treba da promenite opseg – ili da zamenite opseg – kliknite na opseg u iskačućem meniju Konsoliduj i ažurirajte ga koristeći gorenavedene korake. Ovo će kreirati novu referencu opsega, tako da ćete morati da izbrišete prethodnu pre nego što ponovo konsoliDujte. Jednostavno odaberite staru referencu i pritisnite taster Delete.

 8. Kliknite na dugmeU redu Excel će generisati konsolidaciju. Opcionalno možete da primenite oblikovanje. Potrebno je oblikovati samo jednom, osim ako ponovo ne želite da je ponovo oblikujete.

  • Sve oznake koje se ne podudaraju sa oznakama u drugim izvornim oblastima, tokom konsolidovanja će stvoriti posebne redove ili kolone.

  • Uverite se da kategorije koje ne želite da konsolidujete imaju jedinstvene oznake koje se pojavljuju u samo jednom izvornom opsegu.

Podaci koje treba konsoliditi nalazite se u različitim ćelijama na različitim radnim listovima:

Unesite formulu sa referencama na ćelije ka drugim radnim listovima, jednu za svaki poseban radni list. Na primer, da biste konsolidovali podatke sa radnih listova pod nazivom „Prodaja“ (u ćeliji B4), „Ljudski resursi“ (u ćeliji F5) i „Marketing“ (u ćeliji B9), u ćeliju A2 glavnog radnog lista, uneli biste sledeće:

Excel referenca formule sa više listova
 

Savet: Da biste uneli referencu ćelije – kao što je Prodaja! B4 – u formuli bez kucanja otkucajte formulu do mesta gde vam je potrebna referenca, zatim kliknite na karticu radnog lista i kliknite na ćeliju. Excel će popuniti ime lista i adresu ćelije za vas. NA PRIMER: formule u takvim slučajevima mogu biti sklone greškama jer je lako slučajno izabrati pogrešnu ćeliju. Takođe može biti teško uočiti grešku nakon unosa složene formule.

Podaci koje treba konsoliditi su u istim ćelijama na različitim radnim listovima:

Unesite formulu sa 3-D referencom koja koristi referencu na opseg imena radnih listova. Na primer, da biste konsoliduli podatke u ćelijama A2, na radnim listovima "Prodaja" do "Marketing", u ćeliju E5 glavnog radnog lista uneli biste sledeće:

Excel 3D Sheet referentna formula

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Excel tasterske prečice i funkcijski tasteri

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×