Kontrola pristupa informacijama o prisutnosti

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradi odmah

Pomoću Microsoft Lync 2010 softvera za komunikaciju koristite odnose privatnosti da biste kontrolisali količinu informacija o prisutnosti koje će videti druge osobe. Kontaktima se dodeljuje jedan od pet odnosa privatnosti i svaki odnos pruža pristup drugačijem skupu informacija. Na primer, Kolege, što predstavlja odnos koji se dodeljuje svim kontaktima prilikom dodavanja, mogu da vide više informacija od onih koji su Spoljni kontakti ali manje od osoba koje su u grupi Prijatelji i porodica. Ova tema opisuje kojim informacijama svaki odnos privatnosti pruža pristup, kako da promenite odnos privatnosti koji imate sa kontaktom i kako da sakrijete određene detalje od svih.

U ovom članku

Razumevanje prisutnosti i odnosa privatnosti

Informacije o prisutnosti uključuju status dostupnosti (kao što su „Dostupan“ ili „Nisam tu“), indikator prisutnosti (na primer, zeleni, žuti ili crveni), raspored, lokaciju i lične beleške i beleške o odsustvu iz kancelarije. Sledeća tabela pokazuje koji su atributi informacija o prisutnosti dostupni za dati odnos privatnosti. Kontakti sa kojima imate odnos Radna grupa najverovatnije će biti važni. Samo ovi kontakti mogu da vas prekinu kada ste postavili status na „Ne uznemiravaj".

Napomena:  Osobe koje vam nisu kontakti će, dok ste u poboljšanom režimu privatnosti, kao i blokirani kontakti, videti samo ime za prikaz i e-adresu

.

Informacije o prisutnosti

Spoljni kontakti

Kolege

Radna grupa

Prijatelji i porodica

Status prisutnosti

Ime za prikaz

E-adresa

Naslov *

Telefon na poslu *

Mobilni telefon *

Telefon kod kuće *

Drugi telefon

Preduzeće *

Kancelarija *

SharePoint lokacija *

Lokacija sastanka #

Tema sastanka #

Slobodan/zauzet

Radno vreme

Lokacija #

Beleške (beleška „Odsutan iz kancelarije“)

Beleške (lične)

Poslednja aktivnost

Veb adresa lične fotografije

 • Zvezdica (*) pored stavke informacija o prisutnosti u tabeli iznad ukazuje na to da, ako je taj atribut definisan u usluzi direktorijuma preduzeća, on će biti vidljiv svim kontaktima u organizaciji, bez obzira na odnos privatnosti, kao i spoljnim kontaktima (ako ih je konfigurisala i priznala mreža organizacije).

 • Znak za broj (#) pored stavke informacija o prisutnosti u tabeli iznad ukazuje na to da je taj atribut podrazumevano vidljiv.

Vrh stranice

Promena odnosa privatnosti za kontakt

Da biste prikazali kontakte u skladu sa njihovim odnosima privatnosti, uradite sledeće:

 • Kliknite na dugme Odnosi u oblasti odmah iznad kontakata (druge opcije su Grupe i Status).

Da biste promenili odnos privatnosti koji imate sa kontaktom, uradite sledeće:

 • Otvorite Lync 2010 i na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na kontakt, postavite pokazivač na stavku Promeni odnos privatnosti, a zatim kliknite na novi odnos privatnosti za kontakt.

Personalizovanje kontakt informacija

Kontaktima se podrazumevano dodeljuje odnos privatnosti Kolege kada ih dodate na spisak kontakata. Ako imate kontakte kojima ste potom dodelili drugi odnos, možete vratiti odnos privatnosti nazad na Kolege tako što ćete klikniti na Kolege ili Automatsko dodeljivanje odnosa.

Za informacije o menjanju broja telefona i o tome kako to utiče na odnose privatnosti, pogledajte Podešavanje opcija i brojeva za telefone.

Vrh stranice

Skrivanje feeda o aktivnostima

Svima osim korisnicima označenim kao Blokirani kontakti i Spoljni kontakti ispravke će se u vašoj ličnoj belešci podrazumevano pojaviti u listi feedova o aktivnostima. Uradite sledeće da biste to promenili:

 1. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na dugme Opcije.

 2. U dijalogu Lync - opcije, kliknite na Lično.

 3. Blizu dna desnog okna, u okviru Feed o aktivnostima opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži sve ispravke u feedu o aktivnostima. Promene na statusu pojaviće se samo sa statusom prisutnosti, na primer u spisku kontakata drugih osoba.

Skrivanje feeda o aktivnostima

Vrh stranice

Skrivanje lokacije

Lync podrazumevano ažurira vašu lokaciju kada se prijavljujete sa različitih mesta. Ove informacije možete sakriti od drugih na sledeći način:

 1. U glavnom prozoru programa Lync izaberite meni lokacije ispod svog imena.

 2. Opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži ostalima moju lokaciju.

Postavljanje lokacije za program Lync

Vrh stranice

Omogućavanje režima privatnosti

Svi osim korisnika koji su označeni kao Blokirani kontakti podrazumevano mogu da vide status prisutnosti. Da biste izmenili postavke privatnosti, uradite sledeće:

 1. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na dugme Opcije.

 2. U dijalogu Lync – opcije izaberite stavku Status, a zatim uradite nešto od sledećeg:

 3. Izaberite opciju Želim da svako može da vidi moju prisutnost bez obzira na postavke sistema (zamena podrazumevanih postavki)

 4. Izaberite opciju Želim da administrator sistema odluči – trenutno svi mogu da vide moju prisutnost, ali to ubuduće može da se promeni

  Status privatnosti

Vaša organizacija je možda omogućila režim privatnosti u programu Lync. U tom slučaju, možete da odaberete da li želite da ograničite vidljivost informacija o prisutnosti samo na osobe koje ste dodali na spisak kontakata:

 • Želim da svi mogu da vide moju prisutnost

 • Želim da samo osobe sa spiska kontakata vide moju prisutnost

Važno:  Ukoliko radite u programu Lync u režimu privatnosti, starije verzije programa Microsoft Communicator će biti blokirane.

Vrh stranice

Blokiranje kontakta

Da biste sprečili kontakt da dođe do vas putem razmene trenutnih poruka ili telefona u programu Lync:

 1. Na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na kontakt koji želite da blokirate.

 2. Izaberite stavku Promeni odnos privatnosti, a zatim stavku Blokirani kontakti.

Napomena:  Vaše ime i e-adresa će i dalje biti vidljivi.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×