Kontrolisanje ažuriranja spoljnih referenci (veza)

Kada kreirate spoljne reference na druge radne sveske (nazivaju se i veze), možete da kontrolišete da li i kada se ažuriraju. Ovo je važno jer ako neko drugi promeni vrednost povezane ćelije, Excel ne ažurira vezu i ne pokazuje novu vrednost, osim ako joj ne kažete.

Radna sveska koja sadrži veze naziva se odredišna radna sveska i radna sveska sa kojom je povezana zove se izvorna radna sveska. Možete da povežete više izvornih radnih svezaka sa jednom odredišnom radnom sveskom.

Radna sveska koja sadrži veze

1. odredišna radna sveska sadrži spoljnu karticu (karika).

2. spoljna referenca (ili karika) je referenca na ćeliju ili opseg u izvornoj radnoj svesci.

3. izvorna radna sveska sadrži povezanu ćeliju ili opseg i stvarnu vrednost koja se vraća u odredišnu radnu svesku.

Napomena: Dok ne postoji ograničenje broja radnih svezaka sa kojima možete da se povežete, generalno je dobra ideja da se povežete sa što je manje moguće. U suprotnom, možete da naiđete na probleme sa performansama pomoću ponovnog izračunavanja formule. Takođe je moguće preći u veze sa radnim sveskama, gde se svako ponaša kao izvor i odredište, ali to može da zbuni i teško upravlja.

Kada se izvorna i odredišna radne sveske otvaraju na istom računaru, veze se automatski ažuriraju. Kada otvorite odredišnu radnu svesku, a izvorna radna sveska nije otvorena, na traci pouzdanosti će se možda prikazati upit za ažuriranje veza. Možete da kontrolišete da li će vas traka pouzdanosti obaveštavati i da li sve veze treba da se ažuriraju kad se obaveštenje ne pojavi. Možete i da odaberete da ažurirate samo određene veze ako radna sveska sadrži više od jedne.

U sledećim odeljcima pregledećemo uobičajene opcije za upravljanje načinom ažuriranja veza.

 1. Zatvorite sve izvorne radne sveske. Ako je jedna izvorna radna sveska otvorena, a ostale zatvorene, ispravke neće biti jednake.

 2. Otvorite odredišnu radnu svesku.

 3. Da biste ažurirali veze, na traci za pouzdanost kliknite na dugme Ažuriraj. Zatvorite traku za pouzdanost ako ne želite da ažurirate veze (potražite X na desnoj strani).

 1. Otvorite radnu svesku koja sadrži veze.

 2. Idite na stavke > upiti & veze > uredite veze.

  Podaci za povezivanje

 3. Na listi Izvor izaberite povezani objekat koji želite da ažurirate.

  Možete da izaberete pojedinačne radne sveske sa klikom na CTRL + klikili sve njih sa kombinacijom tastera CTRL + A.

 4. Kliknite na dugme Ažuriraj vrednosti.

  Dijalog uređivanje veza za Excel od podataka > upiti & veze > uređivanje veza

 1. Pronađite radnu svesku koju želite da koristite kao novi izvor za spoljnu referenca i primetićete njenu lokaciju.

 2. U odredišnoj radnoj svesci izaberite ćeliju sa spoljnom pozivom koju želite da promenite.

 3. U polje za formulu Slika dugmeta potražite referenca za drugu radnu svesku, na primer C:\Reports\ [Budget.xlsx] i zamenite je na lokaciji nove izvorne radne sveske.

Možete da odlučite da li će se veze u ovoj radnoj svesci ažurirati prilikom otvaranja datoteke u skladu sa postavkama korisnika, a ne ažuriranim prilikom otvaranja datoteke ili automatski ažuriranim bez poziva korisnika.

Upozorenje: Ova opcija utiče na sve korisnike radne sveske. Ako odaberete da ne ažurirate veze i da ne prikazujete odziv, korisnici radne sveske neće znati da su podaci zastareli.

 1. Idite na stavke > upiti & veze > uredite veze.

 2. Izaberite stavku Odziv pri pokretanju.

 3. Izaberite jednu od sledeće tri opcije:

 • Omogućite korisnicima da izaberu da prikažu obaveštenje ili ne

 • Ne prikazuj obaveštenje i ne ažuriraj automatske veze

 • Nemojte da prikazujete veze i ažurirate veze.

Napomene: 

 • Automatske opcije za ručno ažuriranje – veze formule su uvek podešene na automatsko.

 • Čak i ako navedete da Excel ne pita da li da ažurira veze, i dalje ćete biti obavešteni ako postoje neke raskinute veze.

Kada otvorite dijalog uređivanje veza (upiti zapodatke > & veze > Uredi veze), prikazuje se nekoliko opcija za rešavanje problema sa postojećim vezama. Možete da izaberete pojedinačne radne sveske sa klikom na CTRL + klikili sve njih sa kombinacijom tastera CTRL + A.

Dijalog uređivanje veza za Excel od podataka > upiti & veze > uređivanje veza
 • Ažuriranje vrednosti

  Ovo će ažurira sve izabrane radne sveske.

 • Promena izvora

  Ova opcija je korisna kada želite da istaknu postojeće veze ka drugom izvoru. Na primer, možda imate radnu svesku prethodne godine i treba da istaknem na novu radnu svesku kada počne nova godina. Izbor izvora promene će pokrenuti dijalog istraživač datoteka, gde možete da pretražite novu izvornu radnu svesku. Ako radna sveska ima više radnih listova, bićete upitani da navedete sa kojim želite da se povežete – samo kliknite na željeni list i kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Možete da se vratite na samu radnu svesku tako što ćete je izabrati iz dijaloga promena izvora. Tako ćete prekinuti sve veze formule sa originalna povezanu izvornu radnu svesku.

 • Otvori izvor

  Otvoriće se izvorna radna sveska.

 • Prekid linka

  Važno: Kad raskinete vezu sa izvorom, sve formule koje koriste izvor konvertuju se u svoju trenutnu vrednost. Na primer, karika = SUM ([Budget.xlsx] godište! C10: C25) konvertuju se u zbir vrednosti u izvornoj radnoj svesci. Pošto ova radnja ne može da se poništi, možda ćete prvo želeti da sačuvate verziju datoteke.

  1. Na kartici Podaci , u grupi upiti & veze izaberite stavku Uredi veze.

  2. Sa liste Izvor izaberite vezu koju želite da raskinete.

   Možete da izaberete pojedinačne radne sveske sa klikom na CTRL + klikili sve njih sa kombinacijom tastera CTRL + A.

  3. Kliknite na dugme Raskini vezu.

   Napomene: 

   • Ako je karika koristila definisano ime, ne uklanja se automatski, pa ćete možda želeti i da izbrišete ime.

   • Da biste izbrisali ime:

   • Ako koristite opseg spoljnih podataka, parametar upita može da koristi podatke iz druge radne sveske. Možda bi trebalo da proverite da li postoje ovakvi tipovi veza i uklonite ih.

   • Na kartici Formule, u grupi Definisana imena izaberite stavku Menadžer imena.

   • U koloni Ime kliknite na ime koje želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Izbriši.

 • Potvrdite status

  Ovo jednostavno prikazuje obaveštenje u oknu "Uređivanje veza" Ako je povezana radna sveska i dalje važeći izvor. Trebalo bi da bude prikazano u redu, ali ako ne bude tako, moraćete da prijavite izvornu radnu svesku. U mnogim slučajevima, izvorna radna sveska je možda premeštena ili izbrisana, što je isečete. Ako radna sveska i dalje postoji, možete da koristite opciju " Promeni izvor " da biste ponovo povezali radnu svesku.

 • Mogu li da zamenim jednu formulu sa izračunatom vrednošću?

  Da. Kad zamenite formulu njenom vrednošću, Excel trajno uklanja formulu. Ako slučajno zamenite formulu vrednošću i želite da je vratite u prethodno stanje, kliknite na dugme opozovi Dugme „Opozovi radnju“ odmah nakon što unesete ili nalepite vrednost.

  1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C da biste kopirali formulu.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera ALT + E + S + V da biste nalepili formulu kao njenu vrednost ili idite do matične > ostave > nalepite > Nalepi vrednosti.

 • Šta ako nisam povezan sa izvorom?

  Kliknite na dugme Nemoj da ažuriraš. Excel ne može da ažurira iz izvora koji nije povezan. Na primer, izvor je možda ne mreži, a vi možda niste povezani sa tom mrežom.

 • Ne želim da se moji trenutni podaci zamene novim podacima

  Kliknite na dugme Ne ažuriraj.

 • Pokušao sam da ažuriram poslednji put, ali je predugo trajalo

  Kliknite na dugme Nemoj da ažuriraš. Ako nema potrebe da podaci budu sasvim ažurni, možete da uštedite vreme tako što nećete ažurirati sve veze. Kad otvorite radnu svesku, na kartici Podaci, u grupi Veze kliknite na dugme Uredi veze, a zatim ažurirajte samo veze iz izvora koji su vam potrebni.

 • Netko drugi je kreirao radnu svesku i ne znam zašto vidim ovaj odziv

  Kliknite na dugme ne Ažuriraji obratite se vlasniku radne sveske. Možete i da istražujete koje su veze u radnoj svesci. Na kartici Podaci , u grupi upiti & veze izaberite stavku Uredi veze.

 • Svaki put odgovaram na odziv na isti način i ne želim da je ponovo vidim

  Na odziv pri pokretanju možete da odgovarate dosledno i tako izbegnete pojavljivanje odziva pri pokretanju za ovu radnu svesku.

  • Ne prikazuj odziv za sve radne sveske koje otvaram i automatski ažuriraj veze    

   Ova opcija utiče na sve radne sveske koje se otvaraju na ovom računaru. Na korisnike koji otvore radnu svesku na drugom računaru ovo nema uticaja.

   1. Idite na stavku > Opcijedatoteke > Napredno.

   2. U okviru Opšte postavke opozovite izbor u polju za potvrdu Ponudi ažuriranje automatskih veza. Ako je izbor u polju za potvrdu opozvan, veze se automatski ažuriraju i ne prikazuje se obaveštenje.

  • Isti odziv za svakog korisnika ove radne sveske    

   Upozorenje: Ova opcija utiče na sve korisnike radne sveske. Ako odaberete da ne ažurirate veze i da ne prikazujete odziv, korisnici radne sveske neće znati da su podaci zastareli.

   Idite na stavke > upiti & veze > uredite veze > odziv pri pokretanju, a zatim izaberite željenu opciju.

   Napomena: I dalje ćete dobijati obaveštenja ako postoje raskinute veze.

 • Šta ako koristim parametarski upit?

  1. Kliknite na dugme Ne ažuriraj.

  2. Zatvorite odredišna radna sveska.

  3. Otvorite izvornu radnu svesku.

  4. Otvorite odredišnu radnu svesku.

  5. Kliknite na dugme Ažuriraj.

  Veza ka parametarskom upitu ne može da se ažurira osim ako je izvorna radna sveska otvorena.

 • Zašto ne mogu da izaberem stavku "ručno" kao opciju ažuriranja za određenu spoljnu povezanost?

  Veze formule su uvek podešene na automatsko.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×