Pređi na glavni sadržaj

Konvertovanje ćelija izvedene tabele u formule radnog lista

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izvedene tabele ima nekoliko rasporeda koji daju unapred definisanu strukturu na izveštaj, ali ne možete prilagoditi ovih rasporeda. Ako želite veću fleksibilnost za dizajniranje rasporeda u izveštaju izvedene tabele, možete da konvertujete ćelije u formule radnog lista, a zatim promenite raspored od ovih ćelija tako što ćete iskoristiti prednosti svih funkcija dostupnih u radnom listu. Ili, možete da konvertujete ćelije sa formulama koje koriste funkcije kocke ili upotrebite funkciju GETPIVOTDATA. Konvertovanje ćelija u formule znatno pojednostavljuje proces kreiranja, ažuriranja, i održavanje ovih prilagoditi izvedenim tabelama.

Kada konvertujete ćelije u formule, ove formule pristup iste podatke u vidu izvedene tabele i mogu se osvežiti da biste videli ažurirane rezultate. Međutim, sa izuzetkom filteri za izveštaje, više ne morate pristup interaktivne funkcije izvedene tabele, kao što je filtriranje, sortiranje, ili razvijanje i skupljanje nivoa.

Napomena: Kada konvertujete sa Online Analytical Processing (OLAP) izvedene tabele, možete nastaviti da osvežite podatke da biste dobili ažurirane vrednosti merenja, ali ne možete da ažurirate stvarni članove koji su prikazani u izveštaju.

Više informacija o uobičajenim scenarijima za konvertovanje izvedene tabele u formule radnog lista

U sledećim primerima navedene su uobičajene radnje koje možete izvršiti nakon konverzije ćelija izvedene tabele u formule radnog lista kako biste prilagodili raspored konvertovanih ćelija.

Promena rasporeda i brisanje ćelija   

Pretpostavimo da periodično, svakog meseca, treba da kreirate izveštaj za osoblje. Potreban vam je samo podskup informacija iz izveštaja i više vam odgovara da podaci budu raspoređeni na prilagođen način. Ćelije možete premestiti i staviti ih u željeni raspored dizajna, izbrisati one koje vam nisu potrebne za mesečni izveštaj za osoblje, a zatim po želji oblikovati ćelije i radni list.

Umetanje redova i kolona   

Recimo da želite da prikažete informacije o prodaji za prethodne dve godine raščlanjeni regionima i grupama proizvoda i da želite da umetnete komentar u dodatne redove. Samo Umetnite red i unesite tekst. Pored toga, želite da dodate kolonu koja prikazuje prodaju po regionu i grupama proizvoda koja se ne nalazi originalna izvedene tabele. Samo umetnite kolonu, Dodajte formule da biste dobili rezultate koje želite, a zatim popunite kolonu da biste dobili rezultate za svaki red.

Korišćenje više izvora podataka   

Pretpostavimo da želite da uporedite rezultate proizvodne i probne baze podataka da biste se uverili da probna baza podataka daje očekivane rezultate. Formule ćelija možete jednostavno kopirati, a zatim promeniti argument veze da upućuje na probnu bazu podataka radi upoređivanja ova dva rezultata.

Korišćenje referenci na ćelije za menjanje korisničkog unosa   

Pretpostavimo da želite da promenite ceo izveštaj na osnovu korisničkog unosa. Argumente za formule kocke možete da promenite u reference na ćelije na radnom listu, a da zatim u te ćelije unesete druge vrednosti kako biste dobili drugačije rezultate.

Kreiranje neravnomernog rasporeda redova ili kolona (poznato i kao asimetrično izveštavanje)   

Recimo da treba da kreirate izveštaj koji sadrži 2008 kolonu koja se zove stvarni prodaje, 2009 kolonu koja se zove predviđena prodaje, ali ne želite da sve ostale kolone. Možete da kreirate izveštaj koji sadrži samo one kolone, za razliku od izvedenu tabelu, koja zahteva simetričnu izveštavanje.

Kreiranje sopstvenih formula kocke i MDX izraza   

Pretpostavimo da želite kreirate izveštaj koji prikazuje prodaju određenog proizvoda za tri prodavca za mesec jul. Ako ste upoznati sa MDX izrazima i OLAP upitima, možete i sami da unesete formule kocke. Mada ove formule mogu postati veoma složene, korišćenjem opcije za automatsko dovršavanje formula možete pojednostaviti kreiranje i poboljšati preciznost ovih formula. Više informacija potražite u članku Korišćenje opcije za automatsko dovršavanje formula.

Napomena: Pomoću ove procedure možete konvertovati samo izvedena tabela sa Online Analytical Processing (OLAP).

 1. Da biste sačuvali izvedene tabele za kasniju upotrebu, preporučujemo da napravite kopiju radne sveske pre nego što konvertujete izvedenu tabelu tako što ćete izabrati stavke datoteka > Sačuvaj kao. Više informacija potražite u članku Čuvanje datoteke.

 2. Pripremite izvedenu tabelu tako da možete da smanjite preuredili ćelija nakon konverzije tako što ćete uraditi sledeće:

  • Promenite raspored u onaj koji najviše odgovara željenom rasporedu.

  • Koristite filtriranje, sortiranje i ponovno dizajniranje izveštaja da biste dobili željene rezultate.

 3. Kliknite na izvedenu tabelu.

 4. Na kartici Opcije, u grupi Alatke kliknite na dugme OLAP alatke, a zatim izaberite stavku Konvertovanje u formule.

  Ako ne postoje filteri izveštaja, operacija konvertovanja će biti dovršena. Ukoliko postoje neki filteri izveštaja, biće prikazan dijalog Konvertovanje u formule.

 5. Odlučite na koji način na koji želite da konvertujete u izvedenoj tabeli:

  Konvertovanje celu izvedenu tabelu   

  • Potvrdite izbor Konvertuj filtere za izveštaj.

   Ovo pretvara svih ćelija u formule radnog lista i briše celu izvedenu tabelu.

   Kako konvertovati samo oznake redova, oznake kolona i oblasti vrednosti izvedene tabele, a zadržati filtere za izveštaj?   

  • Uverite se da je opozvan izbor Konvertuj filtere za izveštaj. (Ovo je podrazumevano stanje.)

   Ovo pretvara sve oznake redova, oznake kolona i vrednosti oblasti ćelija u formule radnog lista i dalje originalne izvedene tabele, ali pomoću filtera za izveštaj tako da možete da nastavite da filtrirate pomoću filtera za izveštaj.

   Napomena: Ako je oblik izvedene tabele verzije 2000-2003 ili starijoj verziji, možete konvertovati samo celu izvedenu tabelu.

 6. Kliknite na dugme Konvertuj.

  Operacija konverzije najpre osvežava izvedene tabele da biste se uverili da se koristi ažurirane podatke.

  Tokom konverzije, na statusnoj traci se prikazuje poruka. Ako operacija traje dugo, a vama bi više odgovaralo da je odložite za drugi put, pritisnite taster ESC da biste je otkazali.

  Napomene: 

  • Nije moguće konvertovati ćelije sa filterima koji su primenjeni na skrivene nivoe.

  • Nije moguće konvertovati ćelije u kojima polja imaju prilagođeno izračunavanje i koja su kreirana pomoću kartice Prikaži vrednosti kao u dijalogu Postavke polja za vrednost. (Na kartici Opcije, u grupi Aktivno polje kliknite na dugme Aktivno polje, a zatim izaberite stavku Postavke polja za vrednost.

  • Oblikovanje konvertovanih ćelija će biti očuvano, ali će stilovi izvedene tabele biti uklonjeni jer se ovi stilovi primenjuju samo na izvedene tabele.

Možete da koristite funkcije GETPIVOTDATA u formuli za Konvertovanje ćelija izvedene tabele u formule radnog lista kada želite da radite sa izvorima podataka koji nije OLAP, kada ne želite da nadogradite format za verziju 2007 nove izvedene tabele ili kada želite da biste izbegli na Korišćenje funkcije kocke složenih.

 1. Uverite se da je na kartici Opcije, u grupi Izvedena tabela uključena komanda Kreiraj preuzimanje podataka izvedene tabele.

  Napomena: Od komande Kreiraj preuzimanje podataka izvedene tabele zavisi da li će u dijalogu Excel opcije, u kategoriji Formule, u odeljku Rad sa formulama opcija Koristi funkcije GETPIVOTTABLE za reference izvedene tabele biti izabrana ili ne.

 2. U izvedenoj tabeli, uverite se da je ćelija koje želite da koristite u svakoj formuli vidljiva.

 3. U ćeliji radnog lista izvan izvedenu tabelu, otkucajte formulu koju želite do mesta gde želite da uključite podatke iz izveštaja.

 4. Kliknite na ćeliju u izvedenoj tabeli koju želite da koristite u formuli u izvedenoj tabeli. Funkcija radnog lista GETPIVOTDATA se dodaje u formulu koja preuzima podatke iz izvedene tabele. Ova funkcija će nastaviti da biste preuzeli ispravne podatke ako raspored izveštaja promeni ili ako osvežite podatke.

 5. Završite sa upisivanjem formule, a zatim pritisnite taster ENTER.

Napomena: Ako iz izveštaja uklonite neku od ćelija koje se u izveštaju koriste u formuli GETPIVOTDATA, formula će dati vrednost #REF!.

Takođe pogledajte

Problem: ćelije izvedene tabele nije moguće konvertovati u formule radnog lista

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×