Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume

Povremeno će datumi biti oblikovani i uskladišteni u ćelijama kao tekst. Na primer, možda ste uneli datum u ćeliju koja je oblikovana kao tekst ili su podaci možda uvezeni ili nalepljeni iz spoljnog izvora podataka kao tekst.

Datumi koji su oblikovani kao tekst poravnati su nalevo u ćeliji (umesto nadesno poravnavanje). Kada je omogućena Provera grešaka , tekstualni datumi sa dve cifre godine mogu biti označeni indikatorom greške: Ćelija sa problemom sa formulom .

Budući da provera grešaka u programu Excel može da identifikuje datume koji su oblikovani u formatu sa dve cifre, možete da koristite opcije automatskih ispravki da biste ih konvertovali u datume koji su oblikovani za datum. Funkciju DateValue možete koristiti da biste konvertovali većinu drugih tipova tekstualnih datuma u datume.

Ako uvozite podatke u Excel iz drugog izvora ili ako unosite datume sa dve cifre godine u ćelije koje su prethodno bile oblikovane kao tekst, možda ćete videti mali zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije. Ovaj indikator greške vam govori da je datum uskladišten kao tekst, kao što je prikazano u ovom primeru.

Ćelije sa zelenim indikatorom greške u gornjem levom uglu

Indikator greške možete da koristite da biste konvertovali datume iz teksta u format datuma.

Napomene: Prvo, uverite se da je provera grešaka omogućena u programu Excel. Da biste to uradili:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije>Formule.

  U Excel 2007 kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta „Office“ , a zatim izaberite stavke Excel opcije > formule.

 2. Potvrdite izbor u polju za proveru grešakau pozadini. Sve pronađene greške biće označene trouglom u gornjem levom uglu ćelije.

 3. U okviru pravila za proveru grešakaizaberite ćelije koje sadrže godine predstavljene sa 2 cifre.

Primenite ovu proceduru da biste datum oblikovali tekst pretvorili u normalni datum:

 1. Na radnom listu izaberite bilo koju pojedinačnu ćeliju ili opseg susednih ćelija koje imaju indikator greške u gornjem levom uglu. Više informacija potražite u članku Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

  Savet: Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Kliknite na dugme greške koje se pojavljuje blizu izabranih ćelija.

  Dugme greške
   

 3. U meniju izaberite stavku KONVERTOVANJE XX u 20xx ili Konvertuj XX u 19xx. Ako želite da odbacite indikator greške bez konvertovanja broja, kliknite na dugme Zanemari grešku.

  Komande za konvertovanje datuma
   

  Tekst datira sa dve cifre godine konvertuju se u standardne datume sa četiri cifre.

  Konvertovani datumi
   

  Kada konvertujete ćelije iz datuma koji su oblikovani u tekst, možete da promenite način na koji se datumi pojavljuju u ćelijama primenom oblikovanja datuma.

Ako radni list ima datume koji su možda uvezeni ili nalepljeni koji će izgledati kao niz brojeva kao što je na slici ispod, verovatno želite da ih ponovo oblikujete tako da izgledaju kao kratki ili dugi datumi. Format datuma će biti korisniji ako želite da ga filtrirate, sortirate ili koristite u izračunavanjima datuma.

kolona datuma u tekstualnom formatu

 1. Izaberite ćeliju, opseg ćelija ili kolonu koju želite ponovo da oblikujete.

 2. Izaberite stavku format broja i izaberite željeni format datuma.

Kratki format datuma izgleda ovako:

promena podataka u kratki format datuma sa trake

Dugi datum uključuje više informacija kao na ovoj slici:

dugme na traci za promenu u dugački format datuma

Da biste Tekstualni datum u ćeliji konvertovali u redni broj, koristite funkciju DATEVALUE. Zatim kopirajte formulu, izaberite ćelije koje sadrže tekstualne datume i koristite opciju Nalepi da biste na njih primenili format datuma.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite praznu ćeliju i proverite da li je format broja Opšti.

 2. U praznoj ćeliji:

  1. Unesite = DateValue (

  2. Kliknite na ćeliju koja sadrži datum oblikovan tekst koji želite da konvertujete.

  3. ENTER )

  4. Pritisnite taster ENTER i funkcija DATEVALUE daje redni broj datuma koji je predstavljen tekstom.
    

   Šta je to Excel redni broj?

   Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Po podrazumevanoj vrednosti, 1.1900, je redni broj 1, a 1 januar, 2008, je redni broj 39448 zato što je to 39.448 dan posle januara 1, 1900.To kopirajte formulu za konverziju u opseg susednih ćelija, izaberite ćeliju koja sadrži formulu koju ste uneli, a zatim prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje duž opsega praznih ćelija koje se podudaraju u veličini opsega ćelija koji sadrži datume.

 3. Kada prevučete regulator za popunjavanje, trebalo bi da imate opseg ćelija sa serijskim brojevima koji odgovara opsegu ćelija koje sadrže datume sa tekstom.

 4. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže serijske brojeve, a zatim na kartici Početak , u grupi Ostava kliknite na dugme Kopiraj.

  Tasterska prečica:  Možete i da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + C.

 5. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji sadrži tekstualne datume, a zatim na kartici Početak , u grupi Ostava kliknite na strelicu ispod dugmeta Nalepi, a zatim izaberite stavku posebno Nalepi.

 6. U dijalogu Specijalno lepljenje , u okviru lepljenjeizaberite stavku vrednosti, a zatim kliknite na dugme u redu.

 7. Na kartici Početak kliknite na pokretanje iskačućeg prozora pored stavke broj.

 8. U polju kategorija izaberite stavku datum, a zatim sa liste tip izaberite željeni format.

 9. Da biste izbrisali serijske brojeve kada se svi datumi uspešno konvertuju, izaberite ćelije koje ih sadrže, a zatim pritisnite taster DELETE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×