Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Konvertovanje dokumenata u noviji format

Kada koristite verziju programa Word koja je novija od verzije koja se koristi za kreiranje dokumenta, najčešće vidite režim kompatibilnosti na naslovnoj traci. Režim kompatibilnosti privremeno onemogućava nove ili poboljšane funkcije programa Word tako da osobe koje koriste stariju verziju programa Word i dalje mogu da uređuju. Režim kompatibilnosti takođe čuva raspored dokumenta.

Konvertovanje dokumenta u noviji format omogućava vam da koristite novije funkcije, ali konverzija može da kreira poteškoće za osobe koje koriste starije verzije programa Word za uređivanje dokumenta. Ako konvertujete dokument, oni možda neće moći da rade sa određenim delovima dokumenta koji su kreirani u novijim verzijama programa Word.

Kada otvorite dokument u programu Word 2016 ili Word 2013 koji je kreiran u programu Word 2007 ili Word 2010, videćete režim kompatibilnosti na naslovnoj traci prozora dokumenta. Ako otvorite Word 2013 dokument u programu Word 2016, ne vidite režim kompatibilnosti zato što su Word 2013 i Word 2016 već kompatibilni.

Kada otvorite dokument u Word 2016 ili Word 2013, on je u jednom od ovih režima:

 • Word 2013 – 2016 režim

 • Word 2013 režim

 • Režim kompatibilnosti Word 2010

 • Režim kompatibilnosti Word 2007

Ako na naslovnoj traci piše Režim kompatibilnosti, evo kako možete da saznate u kom ste režimu:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Informacije.

 2. U odeljku Pregled dokumenta potvrdite izbor u polju za potvrdu proveri da li postoje problemi > Proveri kompatibilnost.

 3. Kliknite na dugme Izaberi verzije da biste prikazali. Potvrdni znak koji se pojavljuje pored imena režima u kojem se dokument nalazi.

Možete da radite u režimu kompatibilnosti ili da konvertujete dokument u Word 2016 ili Word 2013 formatu datoteke. Komanda " konvertuje " briše opcije kompatibilnosti tako da se raspored dokumenta pojavi onako kako bi to bilo da je kreiran u Word 2016 ili Word 2013.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste konvertovali dokument bez čuvanja kopije, izaberite stavku Informacije i kliknite na dugme Konvertuj.

  • Da biste kreirali novu kopiju dokumenta u Word 2016 ili Word 2013 režimu, kliknite na dugme Sačuvaj kao, a zatim odaberite lokaciju i fasciklu u kojoj želite da sačuvate novu kopiju. Otkucajte novo ime za dokument u polju ime datoteke , a zatim na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku Word dokument . Uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu pored održavanja kompatibilnosti sa prethodnim verzijama programa Word .

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradite odmah

Kada otvorite dokument u Word 2010, on je u jednom od dva režima:

 • Word 2010

 • Režim kompatibilnosti Word 2007

Ako se nalazite u programu Word 2007 u režimu kompatibilnosti, reči (režim kompatibilnosti) se pojavljuju na naslovnoj traci dokumenta, posle imena datoteke.

Ako se Naslovna traka ne pokazuje (režim kompatibilnosti), nalazite se u programu Word 2010 režim i sve funkcije su dostupne.

Napomena: Ako koristite Microsoft Word Starter 2010, imajte u vidu da nisu sve funkcije navedene u okviru Word 2010 podržane u programu Word Starter. Više informacija o funkcijama dostupnim u programu Word Starter potražite u članku Podrška za funkcije programa Word Starter.

Možete da radite u režimu kompatibilnosti ili da konvertujete dokument u Word 2010 format datoteke. Komanda " konvertuje " briše opcije kompatibilnosti tako da se raspored dokumenta pojavi onako kako bi to bilo da je kreiran u Word 2010.

Konvertovanje dokumenta vam omogućava da pristupite novim i poboljšanim funkcijama u Word 2010.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste konvertovali dokument bez čuvanja kopije, izaberite stavku Informacije i kliknite na dugme Konvertuj.

  • Da biste kreirali novu kopiju dokumenta u Word 2010 režimu, kliknite na dugme Sačuvaj kao, a zatim odaberite lokaciju i fasciklu u kojoj želite da sačuvate novu kopiju. Otkucajte novo ime dokumenta u polju Ime datoteke i izaberite stavku Word dokument sa liste Sačuvaj kao tip.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×