Pređi na glavni sadržaj

Korišćenje čitača ekrana sa pojednostavljenom trakom

Koristite Office za veb sa tastaturom i čitačem ekrana za premeštanje između različitih prikaza na ekranu koristeći novu pojednostavljenu Office traku, koja je preciznije i koristi manje prostora na ekranu. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Na novoj traci su komande organizovane u jednom redu sa najčešće korišćenim komandama.

Napomene: 

 • Ako koristite narator uz Windows 10 Fall Creators Update, morate da isključite režim skeniranja da biste uredili dokumente, unakrsne tabele ili prezentacije pomoću usluge Office za veb. Više informacija potražite u članku Isključite virtuelni režim ili režim pregledača u čitačima ekrana u Windows 10 Fall Creators Update.

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite Word za veb, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se Word za veb pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe za veb pregledač – ne za Word za veb.

U ovoj temi

Prebacivanje između pojednostavljene trake i klasične trake

Možete da se prebacujete između pojednostavljene trake i klasične trake u bilo kom trenutku. U zavisnosti od tipa pretplate na Office za veb, tip trake može da se uključi kroz karticu Prikaz na traci sa menijima ili iz preklopnika na zaglavlju.

 • Da biste prebacili tip trake sa kartice " Prikaz ", pritisnite kombinaciju tastera ALT + Windows logotipom, W, R.

 • Da biste prebacili tip trake iz zaglavlja, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok ne čujete "Lista Microsoft usluga", a zatim pritiskajte taster TAB dok ne čujete "pojednostavljena traka", a zatim pritisnite taster ENTER.

Navigacija na pojednostavljenom traci

Da biste prešli sa površine dokumenta na traku, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F6. Alternativno, Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl + F6 da biste premestili fokus između regiona ekrana sledećim redosledom:

 • Oblast sadržaja dokumenta, koja sadrži oblast za uređivanje sadržaja dokumenta

 • Statusna traka

 • Zaglavlje, koje sadrži veze za navigaciju do biblioteke dokumenata u kojoj se nalazi trenutni dokument, kao i ime dokumenta

 • Kartice na traci, koje sadrže listu kartica i traku koja prikazuje sadržaj trenutne aktivne kartice

Pritisnite tastere sa strelicama nalevo i nadesno da biste se kretali između kartica na traci na listi kartica. Sadržaj trenutne aktivne kartice prikazuje se na traci. Pritisnite taster TAB da biste premestili fokus između regiona trake sledećim redosledom:

 • Trenutno aktivna kartica trake na listi kartica

 • Prva kontrola na niћoj traci

 • Grupa dodatni kontrola , koja uključuje polje za pretragu i Otvori se u aplikaciji za stone računare, Uređivanje, Deljenje, komentari aktivnosti .

 • Dugme " datoteka "

Da biste se kretali unutar trake ili polja dodatna kontrola , pritisnite taster sa strelicom nalevo ili nadesno dok ne čujete ime željene kontrole, a zatim pritisnite taster ENTER da biste je izabrali. Imajte u vidu da ako se fokus premešta u stavku kontrola teksta koja se može uređivati (na primer, " Kaži mi)", morate jednom da pritisnete taster TAB da biste pomerili fokus sa nje. Pored toga, možete da pritisnete taster Home ili krajnji tasteri da biste prešli na prvu ili poslednju kontrolu u regionu. Možete i da se krećete na stranici po odeljku tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + LEFT i strelica nadesno.

Otvaranje prozora pomoći za pristupačnost

Pritisnite kombinaciju tastera ALT + SHIFT + A da biste otvorili prozor pomoć za pristupačnost koji sadrži listu svih tasterskih prečica pristupačnosti u trenutno otvorenoj Office za veb aplikaciji.

Korišćenje polja za pretragu

Da biste odmah izabrali željenu komandu, možete da koristite polje za pretragu .

 1. Pritisnite kombinaciju tastera ALT + Q da biste premestili fokus na polje za pretragu .

 2. Unesite ime komande koju želite, a zatim koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste pregledali rezultate pretrage. Pritisnite taster ENTER kada čujete ono što želite.

Takođe pogledajte

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i promenu teksta u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu Word

Tasterske prečice u programu Word

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×