Korišćenje čitača ekrana za deljenje ekrana u usluzi Skype za posao

Korišćenje čitača ekrana za deljenje ekrana u usluzi Skype za posao

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koji koriste program za čitanje ekrana sa Office proizvodima i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite uslugu Skype za posao sa tastaturom, Naratorom i ugrađenim Windows čitačem ekrana za deljenje ekrana sa učesnicima na sastanku. Možete da delite ceo ekran (Delite radnu površinu) kada želite da prikažete radnje u više programa, a možete i da delite samo jedan program (Delite prozor) kada želite da prikažete samo jedan program ili grupu datoteka i ne želite da drugi vide ostali sadržaj na vašem računaru.

Da biste mogli da delite ekran na sastanku preko programa Skype za posao, treba da budete izlagač. Ako je ova opcija nedostupna, zamolite nekog od izlagača da vam dodeli prava izlagača.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Da biste pronašli tasterske prečice, posetite stranicu Tasterske prečice u aplikaciji Skype za posao.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Korišćenje trake sa alatkama za deljenje

Kada delite ekran ili program, Skype za posao prikazuje traku sa alatkama u vrhu ekrana sa dugmadima za kontrolu deljenja. Na traci sa alatkama za deljenje možete da:

 • Predate kontrolu nad radnom površinom drugim učesnicima na sastanku ili da ponovo preuzmete kontrolu ako je neko drugi ima trenutno.

 • Prekinete izalaganje ekrana ili programa.

 • Zakačite traku sa alatkama da bi uvek bila vidljiva.

 1. Da biste pomerili fokus tastature na traku sa alatkama, pritisnite Ctrl+Shift+razmaknicu.

 2. Da biste se kretali između stavki na traci sa alatkama, pritisnite taster Tab. Čućete čitač ekrana da najavljuje stavku.

 3. Da biste izabrali opciju na traci sa alatkama, pritisnite taster Enter.

 4. da biste vratili fokus na poziv ili prozor satsanka, pritisnite taster Esc.

Deljenje ekrana ili programa

Napomena: Da biste mogli da delite ekran na sastanku preko programa Skype za posao, treba da budete izlagač. Ako je ova opcija nedostupna, zamolite nekog od izlagača da vam dodeli prava izlagača.

Savet: Kada delite radnu površinu, svaki učesnik može da vidi sve vaše programe, datoteke i obaveštenja. Pre nego što počnete da prezentujete radnu površinu zatvorite ili umanjite programe za koje ne želite da ih drugi vide.

Savet: Dok delite jedan program, vaš status za Skype za posao se menja u U konferencijskom pozivu. Kada delite celu radnu površinu, status se menja u Izlaže i nećete primati trenutne poruke ni pozive.

 1. Da biste se kratli kroz kontrole prozora za ćaskanje ili satsanak, priiskajte Tab dok ne čujete: „Share button, share content” (Dugme za deljenje, deli sadržaj).

 2. Da biste otvorili meni Deli sadržaj, pritisnite razmaknicu. Čućete „Share your desktop“ (Delite radnu površinu).

 3. Da biste prezentovali čitavu radnu površinu svim učesnicima sastanka, pritisnite Enter.

  Napomene: 

  • Ako čujete „Skype za posao window, Cancel button” (Prozor Skype za posao, dugme Otkaži) biće prikazano sledeće obaveštenje: „Za vašu informaciju: Drugi će moći da vide sve što odaberete na moniitoru”.

  • Ako neželite da se ovo obaveštenje pojavljuje svaki put kada delite radnu površinu, pritiskajte Tab dok ne čujete „Unchecked, Don't show this again, check box” (Nije izabrano, ne prikazuj ovo ponovo, izaberite polje za potvrdu).

  • Da biste započeli deljenje radne površine, pritiskajte Tab dok ne čujete „OK, button” (U redu, dugme).

  Svi koji učestvuju na sastanku sada vide čitavu vašu radnu površinu. Fokus se vraća na prozor sastanka u programu Skype za posao.

 4. Da biste izlagali samo jedan program, u meniju Deli sadržaj , pritiskajte strelicu nadole dok ne čujete: „Share a Window” (Deli prozor). Zati pritisnite taster Enter. To otvara prozor Deli prozor , u kome su navedeni svi aktivni programi na vašem računaru. Fokus je na dugmetu Otkaži. Čućete: „Share a Window, window, Cancel button” (Deli prozor, prozor, dugme za otkazivanje).

  • Da biste se prebacili na prvi program dostupan za prezentovanje, pritisnite taster Tab. Čućete ime programa.

  • Da biste se kretali kroz dostupne programe, pritiskajte taster sa strelicom nalevo ili taster sa strelicom nadesno. Kada čujete ime programa koji želite da izlažete, pritisnite razmaknicu. Dugme Deli se pojavljuje. Zatim pritisnite taster Enter. Tako delite program sa svim učesnicima u pozivu i vraćate fokus na prozor sastanka u programu Skype za posao.

  Savet: Kada izlažete jedan program, deljeni program prikazuje crni kvadrat ako je prozor Skype za posao sastanka postavljen preko njega. Ako imate više monitora, pokušajte da premestite prozor sastanka na sekundarni ekran kako nikada ne bio postavljen preko deljenog programa.

 5. Da biste prekinuli deljenje ekrana, pritisnite Ctrl+Shift+razmaknica. Fokus se prebacuje na traku sa alatkama u vrhu ekrana. Pritiskajte Tab dok ne čujete „Stop sharing button” (Dugme za prekid delojenja) i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pridruživanje sastanku na mreži u usluzi Skype za posao

Korišćenje čitača ekrana za upućivanje ili prijem poziva u usluzi Skype za posao

Tasterske prečice u programu Skype za posao

Osnovni zadaci uz korišćenje čitača ekrana u programu Skype za posao

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Saznajte kako da se krećete kroz Skype za posao pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite TalkBack, ugrađeni čitač ekrana u operativnom sistemu Android, da biste delili PowerPoint prezentaciju tokom sastanka u usluzi Skype za posao za Android. Ne možete da delite ceo ekran niti sadržaj drugih aplikacija.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju sa Android telefonom. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Android tabletu.

 1. Otvorite Skype za posao za Android i po potrebi se prijavite.

  Savet: Ako se niste odjavili iz aplikacije Skype za posao za Android kada ste je poslednji put koristili, ona će se otvoriti bez zahteva za prijavljivanje. Pomoć za prijavljivanje potražite u članku Obavljanje osnovnih zadataka u usluzi Skype za posao uz pomoć čitača ekrana.

 2. Pridružite se sastanku.

  Uverite se da ste vi izlagač na sastanku. Ako ste vi organizovali sastanak, počinjete kao izlagač.

 3. Da biste započeli deljenje PowerPoint prezentacije, sa ekrana sastanka brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „More options, button“ (Dugme „Još opcija”) i dvaput dodirnite ekran.

 4. Otvara se meni u kome je prva opcija stavka Prezentuj PowerPoint. Da biste izabrali tu opciju , brzo prevucite prstom nadesno i dvaput dodirnite ekran.

 5. Otvoriće se prikaz Mesta. Brzo prevlačite prstom nadesno da biste pregledali opcije. Kada dođete do lokacije koja sadrži prezentaciju, dvaput dodirnite ekran.

 6. Da biste pregledali fascikle i datoteke na toj lokaciji, brzo prevucite prstom nadesno. Da biste otvorili neku fasciklu, dvaput dodirnite ekran.

 7. Kada se fokus nađe na prezentaciji, dodirnite je dvaput da biste započeli deljenje. Čućete obaveštenje: „Start presenting“ („Pokreni prezentaciju“). Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete „OK, button“ (Dugme „U redu“) i dvaput dodirnite ekran. Prezentacija se otvara i svi učesnici sastanka mogu da je vide.

  Napomena: PowerPoint prezentaciju možete da delite na sastanku u aplikaciji Skype za posao za Android, ali ne i u audio pozivu, video pozivu ili sesiji ćaskanja.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za upućivanje ili prijem poziva u usluzi Skype za posao

Korišćenje čitača ekrana za upravljanje kontaktima u usluzi Skype za posao

Obavljanje osnovnih zadataka u usluzi Skype za posao uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Saznajte kako da se krećete kroz Skype za posao pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×