Korišćenje čitača ekrana za dodavanje pomoćnih natpisa u snimljene PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje pomoćnih natpisa u snimljene PowerPoint

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koji koriste program za čitanje ekrana sa Office proizvodima i deo je skupa sadržaja Office pristupačnosti. Uopšteniju pomoć potražite u članku matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite PowerPoint uz tastaturu i čitač ekrana da biste dodali pomoćne natpise u video zapise. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Uz pomoćne natpise, možete da prikažete prezentaciju široj publici, na primer ljudima sa oštećenjem sluha ili onima koji govore jezikom drugačijim od jezika vašeg video zapisa.

Video plejer u programu PowerPoint prikazuje natpise kada reprodukujete video. Za uputstva pogledajte Uključivanje skrivenih titlova ili podnaslova.

Pomoćni natpisi se skladište u tekstualnoj datoteci sa oznakom tipa datoteke .vtt. Datoteku skrivenih titlova možete da napravite sami ili da koristite alatku za pravljenje skrivenih titlova. Da biste na mreži potražili dostupne alatke i detaljna uputstva, otkucajte „napravi vtt datoteku“ u pretraživaču.

Podržane tipove datoteka sa natpisima potražite u članku Tipovi datoteka pomoćnih natpisa koje podržava PowerPoint.

Napomene: 

U ovoj temi

Dodavanje skrivenih titlova u video

Skrivene titlove možete da dodate u prezentacije koje ste snimili sa video naracijom, snimcima ekrana i drugim video zapisima osim video zapisa na mreži koje umećete u PowerPoint. Dodavanje natpisa u snimljenu prezentaciju koja ima samo audio naraciju trenutno nije podržano.

Pripremite tekstualnu datoteku natpisa sa oznakom tipa datoteke .vtt pre nego što dodate natpis. Uputstva o tome kako da napravite pomoćne natpise potražite u odeljku Pravljenje pomoćnih natpisa za video.

 1. U PowerPoint, u normalnom prikazu, pomerite se do slajda koji ima video u koji želite da dodate natpise. Uputstva potražite u članku Saznajte kako da se krećete kroz PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti.

 2. Na slajdu pritisnite taster Tab dok ne čujete najavu video zapisa.

 3. U video zapisu pritisnite Alt+J, N. Čućete: „Kartica ‘Reprodukcija’“.

 4. Pritisnite C, 2. Čućete: „Umetanje stavke menija natpisa”.

 5. Pritisnite taster Enter. Čućete: „Dijalog „Umetanje natpisa“, ime datoteke, uređivanje koje se može uređivati”.

 6. U dijalogu Umetanje natpisa, pritisnite taster Tab i tastere sa strelicama dok ne pronađete datoteku sa natpisima, a zatim pritisnite razmaknicu.

 7. Pritiskajte Tab dok ne čujete „Umetni, skupljeno razdeljeno dugme“, a zatim pritisnite Enter.

 8. Ako treba da dodate drugu datoteku natpisa, samo ponovite postupak.

 9. Reprodukujte video i proverite da li se natpisi ispravno prikazuju. Možda će vam biti potrebna pomoć od osobe kojoj vid nije oštećen da biste to uradili.

Uklanjanje pomoćnih natpisa iz video zapisa

Ako treba da uredite datoteku pomoćnih natpisa koja je umetnuta u video u programu PowerPoint, prvo možete da uklonite datoteku, da je izmenite, a zatim da je ponovo dodate u video. Pre nego što uklonite datoteku iz PowerPoint video zapisa, uverite se da je originalna kopija datoteke pomoćnih natpisa uskladištena na računaru.

Ako ste dodali više datoteka skrivenih titlova u video, sledeći proces uklanja sve datoteke natpisa dodeljene video zapisu.

 1. U PowerPoint, u normalnom prikazu pomerite se do slajda koji ima video u koji želite da dodate natpise. Uputstva potražite u članku Saznajte kako da se krećete kroz PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti.

 2. Na slajdu pritisnite taster Tab dok ne čujete najavu video zapisa.

 3. U video zapisu pritisnite Alt+J, N. Čućete: „Kartica ‘Reprodukcija’“.

 4. Pritisnite C, 2. Čućete: „Umetanje stavke menija natpisa”.

 5. Pritisnite taster R. Pomoćni natpisi se uklanjaju iz video zapisa.

Takođe pogledajte

Pravljenje prezentacije od predloška pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i uređivanje slika i tabela u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Korišćenje tasterskih prečica za predstavljanje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×