Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje po pristupu

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje po pristupu

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastaturom i čitačem ekrana da biste istražili i kretali po drugim prikazima i kretali se između njih. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike.

Napomene: 

U ovoj temi

Navigacija u glavnom prikazu

Da biste se kretali u Access i kretali se kroz osnovne elemente ekrana, pritisnite taster F6. Elementi su u redosledu:

 • Oblast glavnog sadržaja

 • Okno za navigaciju

 • Statusna traka

 • Kartice trake

Navigacija unutar elementa ekrana

Da biste se kretali unutar trenutnog elementa ekrana, pritisnite taster TAB (napred) ili SHIFT + TAB (unazad). Da biste izabrali stavku, pritisnite taster Enter.

Da biste pregledali unutar menija ili tabela, pritisnite tastere sa strelicama. Na primer, pritisnite tastere sa strelicama nadesno i nalevo da biste se premestili iz kolone u kolonu u tabeli.

Navigacija na karticama trake

Opcije grupe "kartice trake" po različitim kategorijama. Kartice u Access uključujete, na primer, karticu Početak sa opcijama za dodavanje zapisa i oblikovanje teksta, karticu Kreiranje kartice za umetanje novih upita i izveštaja i kartica " Spoljni podaci " za uvoz i izvoz podataka.

 • Da biste se kretali do kartica na traci, pritiskajte taster F6 ili SHIFT + F6 dok ne čujete karticu trenutno izabranu na traci, na primer: "izabrana kartica, stavku" Kreiraj karticu ".

 • Da biste se kretali između kartica na traci, pritisnite tastere sa strelicama nalevo ili nadesno dok ne čujete željenu karticu. Kartica je izabrana i traka se prikazuje ispod kartice.

 • Takođe možete da koristite tasterske prečice za premeštanje na karticu trake. Više informacija potražite u okviru tasterske prečice za Access.

Navigacija na traci

Traka se nalazi ispod niza kartica sa trakama (vilica ga naziva "Donja traka"). Kada izaberete karticu, ispod nje se pojavljuje traka specifična za tu karticu. Svaka traka uključuje opcije organizovane u grupe. Na primer, ako izaberete karticu Umetanje , možete da izaberete razne stavke, kao što su slike ili grafikoni da biste umetnuli na slajd sa trake.

 • Da biste prešli na traku sa izabrane kartice trake, pritisnite taster TAB. Čujete prvu opciju na traci.

 • Da biste se kretali na traci i prešli između opcija na traci, pritisnite taster TAB.

 • Da biste izabrali opciju, pritisnite taster Enter ili razmaknicu.

 • Da biste razvili skupljeni meni, pritisnite kombinaciju tastera ALT + taster sa strelicom nadole.

 • Tasterske prečice možete da koristite i za premeštanje na rad sa trakom. Više informacija potražite u okviru tasterske prečice za Access.

Prebacivanje između prikaza

Pored glavnog prikaza, Access ima sledeće najčešće korišćene prikaze:

 • Meni " datoteka " koji sadrži opcije, na primer, za kreiranje nove baze podataka i otvaranje ili čuvanje postojeće baze podataka.

  • Da biste otvorili meni datoteka , pritisnite kombinaciju tastera ALT + F. Čujete: "datoteka, informacije".

  • Da biste kretali meni "datoteka", pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete željenu stavku u meniju, a zatim pritisnite taster ENTER da biste otvorili karticu sa drugim opcijama.

  • Da biste se kretali unutar dodatne opcije, pritiskajte taster TAB ili kombinaciju tastera SHIFT + TAB dok ne čujete željenu opciju.

  • Da biste napustili meni datoteka i vratili se na glavni prikaz, pritisnite taster ESC.

 • Prozor " Opcije " koji sadrži Access postavke, na primer Personalizacija, korekcije i opcije jezika.

  • Da biste otvorili prozor Opcije , pritisnite kombinaciju tastera ALT + F, T. Čujete: "Access opcije". Fokus se nalazi na oknu kategorije opcija.

  • Da biste se kretali kroz kategorije opcija, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene kategorije.

  • Da biste premestili fokus na opcije izabrane kategorije, pritisnite taster TAB.

  • Da biste se kretali kroz opcije, pritiskajte tastere sa strelicama nagore i nadole dok ne čujete željenu opciju, a zatim pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

  • Da biste izašli iz prozora sa opcijama i vratili se na glavni prikaz, pritiskajte taster TAB dok ne čujete "u redu", a zatim pritisnite taster ENTER. Da biste se vratili na glavni prikaz bez pravljenja promena, pritisnite taster ESC.

Korišćenje demonstracije „Recite mi“

Da biste brže pronašli komande, koristite Pokaži mi. Da biste saznali više o funkciji „Pokaži mi“, pogledajte ovaj video zapis: Korišćenje funkcije „Pokaži mi“ da brzo obavite stvari sa čitača ekrana i tastature.

Da biste koristili funkciju Pokaži mi za pronalaženje komandi, sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija u kojima želite da izvršite radnju.

 2. Pređite na polje za uređivanje Pokaži mi tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt + Q.

 3. Otkucajte željenu komandu. Na primer, otkucajte „znaci za nabrajanje“.

 4. Koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali rezultate i pritisnite taster Enter da biste izabrali jedan od njih.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×