Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje u usluzi OneDrive

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje u usluzi OneDrive

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite OneDrive sa tastaturom i čitačem ekrana da biste istražili i kretali po drugim prikazima i kretali se između njih. Testirali smo ga pomoću naratora, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike.

OneDrive je ugrađena Windows 10 i automatski se pojavljuje u istraživaču datoteka kao lokacija na kojoj možete da sačuvate datoteke. Datoteke koje sačuvate u usluzi OneDrive dostupne su na mreži na sajtu OneDrive.com i van mreže na računaru, tako da možete da ih koristite u bilo kom trenutku – čak i kada niste povezani sa internetom. Kada se ponovo povežete, OneDrive sinhronizuje datoteke na mreži sa datotekama na računaru.

Napomene: 

U ovoj temi

Pređite na OneDrive i u OneDrive fasciklu u oknu za navigaciju

Aplikacija OneDrive je integrisana sa Windows istraživača datoteka kao lokacija na kojoj možete da sačuvate datoteke. U istraživaču datoteka OneDrive naveden je kao disk jedinica u oknu za navigaciju prikaza strukture u obliku stabla.

Upozorenje: Da biste videli da li je prikaz okna za navigaciju uključen, pritisnite kombinaciju tastera ALT + V, N. Ako čujete "okno za navigaciju, stavka menija je izabrana", "prikaz okna je uključen. Ako čujete "okno za navigaciju, stavka menija" isključeno je. Pritisnite razmaknicu da biste uključili prikaz okna.

 1. Da biste otvorili istraživač datoteka, pritisnite taster sa Windows logotipom+E.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete: "prikaz stabla".

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "OneDrive".

 4. Uz fokus na OneDrive, pritisnite kombinaciju tastera ALT + ENTER da biste razvili listu sadržaja.

 5. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene fascikle, a zatim pritisnite taster ENTER da biste je otvorili u oblasti glavnog sadržaja.

  Savet: Ako čujete ime fascikle, a zatim "skupljeno", fascikla ima potfascikle. Da biste razvili fasciklu, pritisnite kombinaciju tastera ALT + ENTER.

Navigacija u oblasti OneDrive glavnog sadržaja

 1. Idite do i izaberite fasciklu OneDrive kao što je navedeno iznad.

 2. Da biste otišli do glavne oblasti sadržaja, pritiskajte taster TAB dok ne čujete: "Prikaz stavki".

 3. Da biste pregledali listu stavki, koristite tastere sa strelicama nagore i nadole.

 4. Kada čujete željenu stavku, pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

  Kada izaberete fasciklu, ona se otvara i prikazuje listu njenih potfascikli i datoteka. Kada izaberete datoteku, ona se otvara u odgovarajućem aplikaciji, kao što je Word ili Excel.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice u aplikaciji OneDrive za Windows 10

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u usluzi OneDrive

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Koristite OneDrive sa tastaturom i čitačem ekrana da biste istražili i kretali po drugim prikazima i kretali se između njih. Testirali smo ga pomoću naratora, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite OneDrive, preporučujemo da Internet Explorer koristite kao pregledač. Pošto OneDrive pokrenut u Veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Takođe, uobičajene prečice kao što je F1 (pomoć) i CTRL + O (otvoreno) važe za Veb pregledač – ne OneDrive.

U ovoj temi

Kretanje po glavnom prikazu OneDrive

Glavni prikaz OneDrive sadrži sledeće glavne elemente:

 • Traka sa alatkama na vrhu ekrana

 • Okno za navigaciju sa leve strane

 • Glavna oblast sadržaja sa desne strane okna za navigaciju

Da biste se kretali između elemenata u glavnom prikazu, pritisnite taster TAB (da biste prešli) ili kombinaciju tastera SHIFT + TAB (da biste otišli nazad) dok ne čujete onu koju želite.

Navigacija u usluzi OneDrive Toolbar

Traka sa alatkama na vrhu ekrana prikazuje pokretanje aplikacija koje sadrži pločice za Microsoft usluge i aplikacije. Traka sa alatkama sadrži i opcije za Upravljanje obaveštenjima, postavkama i nalogom, Pronalaženje pomoći i odjavljivanje.

 1. Da biste otišli na traku sa alatkama, pritiskajte taster TAB dok ne čujete: "pokretanje aplikacija".

 2. Da biste prešli na traku sa alatkama, pritiskajte taster TAB dok ne čujete željenu opciju, a zatim pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

Kretanje u oknu za navigaciju

Okno za navigaciju sa leve strane, ispod trake sa alatkama, sadrži prikaz stabla gornjeg nivoa sadržaja OneDrive sa kategorijama kao što su datoteke, nedavnei fotografije.

 1. Da biste otišli u okno za navigaciju, pritiskajte taster TAB dok ne čujete "OneDrive", a zatim opis kako da se premestite u oknu.

 2. Da biste se premestili u okno, pritisnite tastere sa strelicama nagore ili nadole dok ne čujete željenu kategoriju, a zatim pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

Kretanje po glavnom području sadržaja

Glavna oblast sadržaja sadrži fascikle i datoteke u izabranoj kategoriji. U zavisnosti od izabrane kategorije, glavna oblast sadržaja može da prikaže i traku sa zadacima na vrhu oblasti.

 • Da biste se kretali između elemenata ekrana, pritisnite taster TAB ili kombinaciju tastera SHIFT + TAB.

 • Da biste pregledali menije i liste, pritisnite tastere sa strelicama nagore ili nadole.

 • Da biste prešli na traku zadataka, pritisnite tastere sa strelicama nalevo ili nadesno.

 • Da biste izabrali datoteku za prikaz daljih opcija ili radnji na traci sa alatkama, pritisnite razmaknicu.

 • Da biste izabrali i aktivirali stavku, dugme ili opciju, pritisnite taster ENTER.

  Na primer, kada ste na Word za veb datoteci i pritisnete taster ENTER, datoteka se otvara u Word za veb, na kartici trenutnog pregledača ili na odvojenom kartici.

  Ako ste na fascikli i pritisnite taster ENTER, ta fascikla prikazuje potfascikle i datoteke u oblasti glavnog sadržaja.

Menijima i traka sa alatkama su osetljivi na kontekst. U zavisnosti od izabrane stavke i nivoa stavke na drvetu, sadržaj menija i trake sa alatkama se može promeniti.

Takođe pogledajte

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u usluzi OneDrive

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×