Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u tekstualnu datoteku

Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u tekstualnu datoteku

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastaturom i čitačem ekrana za izvoz podataka iz Access baze podataka na radnoj površini u tekstualnu (*. txt) datoteku. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Naučićete kako da koristite čarobnjak za izvoz da biste izvezli podatke, na primer, tabelu, upit, obrazac, izveštaj ili izabrane zapise u prikazu sa više zapisa, kao što je list sa podacima, u datoteku za čisti tekst, koja vam omogućava da koristite podatke u drugim aplikacijama koje ne podržavaju direktno Access podataka.

Napomene: 

U ovoj temi

Priprema podataka za izvoz

Pre nego što izvezete podatke, izvršite Pregled podataka i odlučite kako želite da ga izvezete.

 • Uverite se da podaci ne sadrže nikakve indikatore grešaka ili vrednosti grešaka. U suprotnom, problemi mogu da se dese tokom izvoza, a vrednosti "null" mogu da se pojave u tekstualnoj datoteci. Informacije o rešavanju problema potražite u odeljku Rešavanje problema sa vrednostima koje nedostaju i koje nisu tačne u tekstualnoj datoteci u okviru tekstualnedatoteke.

 • Odaberite odredišnu tekstualnu datoteku i kodiranje teksta. Ako izvezete tabelu, upit, obrazac ili izveštaj sa oblikovanjem u postojeću tekstualnu datoteku, datoteka će biti zamenjena. Ne možete da dodate podatke u postojeću tekstualnu datoteku.

Izvoz podataka sa oblikovanjem i rasporedom

Kada izvezete obrazac, izveštaj ili list sa podacima koji sadrži podobrasce, podizveštaje ili listove sa potpodacima, samo će glavni obrazac, izveštaj ili list sa podacima biti izvezen. Morate da ponovite operaciju izvoza za svaki podobrascu, Podizveštaj i list sa potpodacima koje želite da izvezete u tekstualnu datoteku.

U jednoj operaciji izvoza moguće je izvesti samo jedan objekat baze podataka.

Kada izvezete podatke sa oblikovanjem i rasporedom u tekstualnu datoteku, Access pokušaja da se napravi raspored tabele pomoću znakova (-) i vertikalnih traka (|).

 1. Kada otvorite izvornu bazu podataka, premestite se u okno za navigaciju pritiskanjem tastera F6 dok ne čujete "okno za navigaciju" ili ime Access objekta.

 2. Da biste izabrali objekat za izvoz, pritisnite taster TAB da biste se premestili na listu objekata, a zatim koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste otišli na željeni objekat.

  Ako je objekat tabela, upit ili obrazac i želite da izvezete samo deo podataka, otvorite objekat u prikazu lista sa podacima i izaberite željene zapise.

  Napomene: 

  • Ne možete da izvezete deo izveštaja. Međutim, možete da izaberete ili otvorite tabelu ili upit na kojem je zasnovan izveštaj, a zatim da izvezete deo podataka u tom objektu.

  • Da biste otvorili objekat u prikazu lista sa podacima, kada se nalazi u obliku stabla, pritisnite taster ENTER da biste ga otvorili. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka" i ime trenutnog prikaza. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Prikaz lista sa podacima", a zatim pritisnite taster ENTER da biste izabrali.

   Ako opcija prikaza lista sa podacima nije dostupna, morate da omogućite prikaz objekta. Uputstva potražite u odeljku Omogućavanje prikaza lista sa podacima za objekat.

 3. Da biste pokrenuli čarobnjak za izvoz tekstualne datoteke, pritisnite kombinaciju tastera ALT + X, T. Pojaviće se dijalog izvoz-tekstualna datoteka .

 4. U dijalogu uradite nešto od sledećeg:

  • Ako želite da izvezete podatke u novu tekstualnu datoteku, pritisnite kombinaciju tastera ALT + F da biste premestili fokus na tekstualno polje imena datoteke . Access predlaže ime izvornog objekta kao ime datoteke za izvezenu datoteku. Da biste promenili ime, izbrišite predloženo ime i otkucajte novo ime.

  • Ako imate postojeću tekstualnu datoteku na koju želite da izvezete podatke, pritisnite kombinaciju tastera ALT + R da biste otvorili dijalog Čuvanje datoteke i potražite željenu datoteku. Kada ste na datoteci, pritisnite taster ENTER da biste je izabrali. Dijalog se zatvara i fokus se vraća u dijalog " izvoz-tekstualna datoteka ".

 5. Ako izvozite tabelu ili upit, pritisnite kombinaciju tastera ALT + W da biste se premestili i izabrali opcije izvoza i rasporeda .

  Napomena: Ako izvozite obrazac ili izveštaj, ova opcija je uvek izabrana i ne možete da je opozovite da biste je poništili.

 6. Ako želite da se odredišna tekstualna datoteka automatski otvara kada se dovrši izvoz, pritisnite kombinaciju tastera ALT + A da biste se premestili i potvrdite izbor u polju za potvrdu Otvori odredišnu datoteku nakon završetka operacije izvoza .

 7. Ako je izvorni objekat otvoren i ako ste izabrali neke zapise u prikazu pre nego što ste počeli izvoz, pritisnite kombinaciju tastera ALT + S da biste se premestili i izabrali samo izabrane opcije. Ako želite da izvezete sve zapise prikazane u prikazu, nemojte da izaberete ovu opciju.

  Napomena: Ako nije potvrđen izbor, ova opcija nije dostupna.

 8. Da biste potvrdili izbor i započeli izvoz, pritiskajte taster TAB dok ne čujete "u redu", a zatim pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

  Ako tekstualna datoteka koju ste definisali već postoji, Access pita da li želite da zamenite postojeću datoteku. Da biste zamenili datoteku, pritiskajte taster TAB dok ne čujete "da" i pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

  Pojaviće se dijalog kokôd kao .

 9. Da biste izabrali kodiranje teksta i izvezli datoteku, pritisnite taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete željeni kodiranje, a zatim pritisnite taster ENTER da biste ga izabrali.

 10. Ako je izvoz bio uspešan, Access vas zatraži da sačuvate korake izvoza da biste ih brzo ponovili bez čarobnjaka za izvoz. Da biste izabrali ovu opciju, pritisnite kombinaciju tastera ALT + V. Da biste imenovali korake izvoza, pritisnite kombinaciju tastera ALT + A i otkucajte ime operacije izvoza. Da biste sačuvali korake izvoza, pritisnite kombinaciju tastera ALT + S.

  Ako operacija izvoza ne uspe zbog greške, Access prikazuje poruku koja opisuje uzrok greške.

  Ako ste izabrali da otvorite odredišnu datoteku, sada možete da pregledate rezultate izvoza u podrazumevanom uređivač teksta na računaru.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje obrasca u Access bazama podataka za stone računare

Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u Excel radnu svesku

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje po pristupu

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×