Korišćenje čitača ekrana za konvertovanje slika u tekst u aplikacija Office

Dekorativna ikona. sadržaj čitača ekrana

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koji koriste program za čitanje ekrana sa Office proizvodima i deo je skupa sadržaja Office pristupačnosti. Uopšteniju pomoć potražite u članku matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite aplikacija Office TalkBack, ugrađeni Android čitač ekrana, da biste slikali stavku sa tekstom i izdvojili tekst sa slike. Zatim možete da koristite tekst na nekom drugom mestu. Na primer, možete da slikate belu tablu sa tekstom, izdvojite tekst, nalepite ga u poruku ili PowerPoint slajd i da vam VoiceOver pročita tekst. Saznaćete i kako da izdvojite tekst sa postojeće slike.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

Konvertovanje slike u tekst

Možete da koristite aplikacija Office da snimite fotografiju pomoću kamere na telefonu i izdvojite tekst na slici. Alternativno, možete da koristite postojeću sliku, na primer iz fotografije.

Kada izdvojite tekst, možete da ga nalepite tamo gde želite da ga koristite ili da ga delite direktno iz aplikacije.

Napomena: Da biste aplikacija Office da snimite fotografiju, morate da dozvolite aplikaciji da pristupi kameri. To možete da uradite u postavkama aplikacija Office datoteke.

 1. U oknu aplikacija Office brzo prevucite nadole, a zatim nadole da biste premestili fokus na traku za navigaciju na dnu ekrana.

 2. Brzo prevlače nalevo ili nalevo dok ne čujete "Radnje" i dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Radnje.

 3. Brzo prevucite nalevo dok ne čujete "Slika u tekst", a zatim dvaput dodirnite ekran. Režim kamere se aktivira.

  Ako vam bude zatraženo da dozvolite aplikaciji da snima slike i video zapise, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Dozvoli", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste snimili sliku pomoću kamere uređaja, postavite kameru ka tekstu koji želite da uhvatite, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Snimi" i dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste izabrali postojeću sliku, brzo pre tastera nalevo dok ne čujete "Sličica galerije", iza čega sledi ime slike koju želite, a zatim dvaput dodirnite ekran.

   Ako slika nije u galeriji, brzo prevucite nalevo dok ne čujete "Uvezi" i dvaput dodirnite ekran. Otvara se aplikacija za sačuvane slike. Možda će vam biti zatraženo da dozvolite aplikaciji da pristupa slikama. Pronađite sliku i dvaput dodirnite ekran da biste je izabrali.

 5. Čujete: "Slika 'Izrezi'". Sada možete da izrežete sliku ako je potrebno da se samo tekst na slici pojavi. Brzo prevlače na desno dok ne pronađete regulator za izrezovanje koji želite da koristite, a zatim dvaput dodirnite i zadržite ekran i prevucite prstom da biste prilagodili oblast za izrezovanje. Možda će vam neko trebati da vam pomogne oko ovog koraka.

 6. Kada završite, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Potvrdi", a zatim dvaput dodirnite ekran. The aplikacija Office starts to process the image.

 7. Kada se tekst izdvoji, čujete: "Tekst je izdvojen iz slike". Da bi TalkBack pročitao tekst, brzo prevucite nalevo.

 8. Da biste kopirali, delili ili sačuvali izdvojeni tekst, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kopirali tekst, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Kopiraj tekst" i dvaput dodirnite ekran. Sada možete da nalepite i uredite tekst tamo gde želite da ga koristite, na primer e-poruku, poruku ili PowerPoint slajd.

  • Da biste delili tekst direktno iz aplikacije, na primer u programu Microsoft Teams brzo prevlače nalevo dok ne čujete "Deli", a zatim dvaput dodirnite ekran. Brzo pre prevucite nalevo dok ne stignete do aplikacije u kojoj želite da delite tekst, a zatim dvaput dodirnite ekran. Sada možete da nalepite i uredite tekst, popunite primaoce i pošaljete poruku.

 9. Da biste izašli iz prikaza teksta, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo. Čujete: "Upozorenje, želite li da zatvorite sesiju?" Brzo prevlače nalevo dok ne čujete "Da", a zatim dvaput dodirnite ekran. Fokus se vraća na režim kamere.

 10. Da biste se vratili na meni Radnje, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za konvertovanje slika u tabele u aplikaciji Kancelarija

Korišćenje čitača ekrana za rad sa PDF-ovima u programu aplikacija Office

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u programu Office 365

Osnovni zadaci pri korišćenju čitača ekrana sa aplikacija Office

Saznajte raspored ekrana aplikacija Office čitača ekrana

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i aplikacija Office

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×