Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje obrasca u Access bazama podataka za stone računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje obrasca u Access bazama podataka za stone računare

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastaturom i čitačem ekrana da biste kreirali obrazac u Access bazi podataka za stone računare. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike.

Napomene: 

U ovoj temi

Kreiranje obrasca pomoću čarobnjaka za obrasce

Možete lako da kreirate obrasce pomoću čarobnjaka za obrasce.

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste otvorili čarobnjak za obrasce, pritisnite kombinaciju tastera ALT + C, F, Z. Čujete: "Čarobnjak za obrasce. Broj 1, "posle koga se nalazi ime prvog niza u tabeli" dostupna polja ".

 3. Pritiskajte tastere sa strelicama nagore ili nadole dok ne čujete ime prvog polja koje želite da dodate u obrazac.

 4. Pritiskajte taster TAB dvaput, a zatim pritisnite taster ENTER da biste dodali polje u tabelu Izabrana polja .

 5. Da biste dodali dodatna polja u obrazac, ponovite korake 3-4.

 6. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "dugme ' dalje '" i pritisnite taster ENTER.

 7. Na sledećem ekranu izaberite raspored obrasca pomoću tastera sa strelicama nagore i nadole.

 8. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "dugme" nazad ", a zatim pritisnite taster TAB dok ne čujete" dugme ' dalje ' "i pritisnite taster ENTER.

 9. Na sledećem ekranu možete da unesete ime obrasca. Jednom pritisnite taster Tab. Čujete podrazumevano ime kreiranog obrasca, identično imenom tabele. Unesite novo ime za obrazac.

 10. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "dugme" nazad ", a zatim pritisnite taster TAB dok ne čujete" dugme ' završi ' "i pritisnite taster ENTER.

Kreiranje obrasca sa više stavki

Obrazac sa više stavki omogućava vam da prikažete informacije iz više zapisa odjednom, raspoređenih u redovima i kolonama.

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste koristili alatku "više stavki", pritisnite kombinaciju tastera ALT + C, F, M, U. Access kreira obrazac i prikazuje ga u prikazu rasporeda . U prikazu rasporeda možete da menjate dizajn obrasca dok prikazuje podatke. Fokus se premešta na prvo polje prvog niza u tabeli.

 3. Sada možete urediti obrazac:

  • Da biste promenili prikaz obrasca, pritisnite taster F6 dok ne čujete: "statusna traka". Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne pronađete željenu koju želite, a zatim pritisnite taster ENTER.

  • Da biste dodali novi zapis, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + znak plus (+). Da biste se kretali između različitih polja, pritisnite taster TAB.

Pravljenje razdeljenog obrasca

Razdeljeni obrazac vam daje dva prikaza podataka istovremeno – prikaz obrasca i prikaz lista sa podacima . Dva prikaza su povezana sa istim izvorom podataka i uvek su sinhronizovani jedan s drugim. Izbor polja u jednom delu obrasca bira isto polje u drugom delu obrasca. Podatke možete da dodajete, uređujete ili brišete iz bilo kojeg dela (sve dok izvor zapisa može da se ažurira i dok ne konfigurišete obrazac tako da sprečava te radnje).

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste koristili alatku razdeljenog obrasca, pritisnite kombinaciju tastera ALT + C, F, M, P. Access kreira obrazac i prikazuje prikaz obrasca u gornjem delu ekrana i prikaz lista sa podacima ispod njega.

 3. Sada možete urediti obrazac:

  • Da biste se kretali između prikaza obrasca i prikaza lista sa podacima , pritisnite taster F6 ili SHIFT + F6.

  • Da biste se kretali između polja u prikazu obrasca , pritisnite taster TAB ili kombinaciju tastera SHIFT + TAB.

  • Da biste se kretali između redova i kolona u prikazu lista sa podacima , koristite tastere sa strelicama.

Dodavanje maske za unos u kontrolu

Možete da podesite masku unosa da biste se uverili da je u obrascu prihvaćen samo ispravan oblikovan podatak. Više informacija o maskama za unos potražite u članku kontrolisanje formata unosa podataka pomoću maski unosa.

 1. Kada prikazujete obrazac, pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka", a zatim pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz dizajna" i pritisnite taster ENTER.

 2. Pređite na kontrolu u obrascu u koji želite da dodate masku unosa.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT + F10 da biste otvorili Kontekstualni meni, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Svojstva", a zatim pritisnite taster ENTER da biste otvorili okno lista sa svojstvima .

 4. Pritisnite taster F6 da biste premestili fokus na okno " spisak svojstava ", a zatim pritisnite kombinaciju tastera SHIFT + TAB da biste se premestili na traku kartica na vrhu okna.

 5. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "sve, kartica stavka", a zatim pritisnite taster TAB da biste se pomerili sa trake kartica.

 6. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "rok 57".

 7. Unesite masku za unos koju želite da koristite. Više informacija o obliku maske unosa potražite u članku Osnovni podaci o maskama unosa.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×