Korišćenje čitača ekrana za pravljenje izraza u Access bazama podataka za stone računare

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastaturom i čitačem ekrana da biste napravili izraz u Access bazi podataka na radnoj površini. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Izraze možete da koristite za izvršavanje brojnih vrsta zadataka u bazi podataka. Više informacija o izrazima potražite u članku Saznajte kako da napravite izraz

Napomene: 

U ovoj temi

Kreiranje izračunatog polja u upitu

Dodavanjem izračunatog polja u upit, možete da prikazujete rezultate izračunavanja koja koristi druga polja u upitu.

Da biste dodali izračunato polje:

 1. Otvorite upit u koji želite da dodate izračunato polje u okno za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka", a zatim trenutno aktivni prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz dizajna" i pritisnite taster ENTER. Fokus se vraća na prvu praznu ćeliju u meniju polja u prikazu dizajna.

 4. U praznoj ćeliji, napišite jednačinu koju želite da prikažete u izračunatom polju. Prvo unesite ime za polje, zatim dvotačka, a zatim izraz čiji ishod želite da se nalazi u tom polju. Na primer, da biste kreirali polje pod imenom "Ukupno" koje prikazuje zbir polja pod imenom "cena" i "porez", pišite: Ukupno: [cena] + [porez].

Podešavanje podrazumevanih vrednosti za polje tabele

Izraz možete da koristite za navođenje podrazumevane vrednosti za polje u tabeli – vrednost koju Access koristi za nove zapise, osim ako nije obezbeđena druga vrednost.

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka", a zatim trenutno aktivni prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Datashwet View" i pritisnite taster ENTER. Fokus se vraća na tabelu u prikazu lista sa podacima.

 4. Da biste otišli na polje u koje želite da dodate podrazumevanu vrednost, pritisnite taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "kolona", a zatim ime željeno polje.

 5. Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za podrazumevanu vrednost polja, pritisnite kombinaciju tastera ALT + J, B, V, D.

 6. Unesite izraz za podrazumevanu vrednost. Na primer, da biste dodali podrazumevanu vrednost 4 za polje, unesite = 4.

  Napomena: Morate da započnete izraz znakom jednakosti (=).

 7. Pritiskajte taster TAB dok ne čujete "dugme" u redu ", a zatim pritisnite taster ENTER.

Dodavanje pravila za validaciju u polje tabele ili zapis

U tabelama postoje dve vrste pravila za validaciju: pravila za validaciju polja (koja sprečavaju korisnike da unose loše podatke u jednom polju) i pravila za validaciju zapisa (koji sprečavaju korisnike da kreiraju zapise koji ne zadovoljavaju pravilo za validaciju). Za obe vrste pravila za validaciju koristite izraze.

Da biste dodali pravilo za validaciju:

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka", a zatim trenutno aktivni prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz" skup podataka "i pritisnite taster ENTER. Fokus se vraća na tabelu u prikazu skup podataka.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za pravilo za validaciju polja, idite na polje koje želite tako što ćete pritisnuti taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Column", a zatim ime polja. Zatim pritisnite kombinaciju tastera ALT + J, B, V, A, F.

  • Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za pravilo za validaciju zapisa, pritisnite kombinaciju tastera ALT + J, B, V, A, R.

 5. Unesite željene kriterijume. Na primer, da biste se uverili da je vrednost polja 10 ili veća, unesite kriterijume > 9 u okviru Izrada izraza.

  Napomena: Izrazi pravila za validaciju su Bulovi izrazi, što znači da imaju vrednost True ili False za svaku datu vrednost unosa. Pravilo za validaciju mora da bude tačno za vrednost ili Access ne čuva unos i prikazuje poruku za proveru valjanosti koja ukazuje na grešku.

 6. Pritiskajte taster TAB dok ne čujete "dugme" u redu ", a zatim pritisnite taster ENTER.

Dodavanje poruke za proveru valjanosti u polje tabele ili zapis

Da biste olakšali upotrebu baze podataka, možete uneti prilagođene poruke o validaciji. Ovim se zamenjuju generičke poruke koje Access prikazuje kada se podaci ne podudaraju sa pravila za validaciju. Možete da koristite poruku prilagođenu za proveru valjanosti da biste obezbedili specifične informacije koje pomažu korisniku da unosi ispravne podatke.

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "statusna traka", a zatim trenutno aktivni prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz lista sa podacima" i pritisnite taster ENTER. Fokus se vraća na tabelu u prikazu lista sa podacima.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali poruku za proveru valjanosti polja, idite na polje koje želite tako što ćete pritisnuti taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Column", a zatim ime polja. Zatim pritisnite kombinaciju tastera ALT + J, B, V, A, V.

  • Da biste dodali poruku o validaciji zapisa, pritisnite kombinaciju tastera ALT + J, B, V, A, M.

 5. Unesite poruku za proveru valjanosti, a zatim pritisnite taster TAB dok ne čujete "dugme" u redu ", a zatim pritisnite taster ENTER. Na primer, da biste obavestili korisnika da vrednost polja mora da bude 10 ili veća, unesite sledeću poruku za proveru valjanosti: vrednost polja mora biti jednaka 10 ili više.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za preuzimanje i korišćenje predloška u Access bazama podataka na radnoj površini

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×