Korišćenje čitača ekrana za pravljenje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste u programu Outlook

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Outlook sa tastature i Narator, ugrađenih čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste brzo kreirali sa znakovima za nabrajanje i numerisanim listama.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

U ovoj temi

Kreiranje liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste

 1. Dok pišete novu poruku Outlook , na početku novog reda, prevucite nadesno jednim prstom dok ne čujete: „dugme "više opcija", dugme skupiti, dodirnite dvaput da biste razvili”. Dvaput dodirnite ekran. Razvija se meni Još opcija. Čujete: „Odbaci dugme,”.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste počeli sa znakovima za nabrajanje, prevucite udesno dok ne čujete „, znakove za nabrajanje, dugme” i dvaput dodirnite ekran. Kreira se stavke liste popunjeni krug znak za nabrajanje.

  • Da biste započeli numerisanu listu, prevucite udesno sve dok ne čujete „isključivanje numerisanja, dugme” i dvaput dodirnite ekran. Kreira se stavke numerisane liste.

  Fokus se premešta na telo poruke e-pošte.

 3. Otkucajte tekst za stavku liste pomoću tastature na ekranu. Da biste otišli na tastaturu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete element tastature.

  Napomena: Ako se na ekranu tastaturu nije dostupna, prevucite nadesno ili nalevo dok ne čujete „Više opcija, dugme razvijenu”, i dvaput dodirnite ekran da biste skupili menija Još opcija .

 4. Da biste dodali još jednu stavku liste, pritisnite taster Enter na na tastaturi na ekranu.

 5. Da biste završili listu, dvaput pritisnite taster Enter na tastaturi na ekranu. Fokus se premešta na prazan red ispod liste.

Pravljenje ugnežđene liste

Možete da kreirate liste u okviru liste, kao što su ugnežđene znakova za nabrajanje na listi sa znakovima za nabrajanje ili numerisanja na numerisanoj listi stil prikaza strukture.

 1. U postojeću listu, otkucajte stavke koje treba da pre ugnežđene liste i pritisnite taster Enter na na tastaturu na ekranu da biste kreirali novu stavku liste iza nje. Da biste otišli na tastaturu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete element tastature.

 2. Kada se kursor nalazi na početku reda za novu stavku, prevucite nadesno ili nalevo jednim prstom dok ne čujete: „dugme "više opcija", dugme skupiti, dodirnite dvaput da biste razvili”. Dvaput dodirnite ekran. Razvija se meni Još opcija. Čujete: „Odbaci dugme,”.

 3. Prevucite nadesno dok ne čujete „Format”, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Oblikovanje.

 4. Prevucite nadesno dok ne čujete „Povećavanje uvlačenja dugme”, a dvaput dodirnite ekran. Outlook automatski povećava uvlačenje za tu stavku i čini je delom ugnežđene liste.

 5. Otkucajte tekst prve stavke sa ugnežđene liste.

 6. Da biste dodali još jednu stavku ugnežđene liste, pritisnite taster Enter na na tastaturi na ekranu, a zatim otkucajte svoj tekst.

Napomena: Stil znaka za nabrajanje ili numerisanja za stavku sa ugnežđene liste zasnovan je na stilu nadređene liste. Te stilove možete da zamenite bilo kojim dostupnim stilom znaka za ponavljanje ili broja. Da biste saznali više, pogledajte Promena znakova za nabrajanje ili broj stila.

Promena uvlačenja liste

 1. Izaberite celu listu. Da biste izabrali tekst, pomerite se do teksta koji želite da izaberete, a zatim dodirnite triput ekrana.

  Napomena: Ako, na primer, želite da biste izabrali pasus, u telu poruke, brzo prevucite nagore ili nadole na ekranu sa jednim prstom dok ne čujete „Pasusa”, brzo prevucite nalevo ili nadesno da biste pregledali na pasus koji želite da biste je izabrali, a zatim dodirnite triput ekrana. Nakon što izaberete pasus, brzo prevucite nagore ili nadole na ekranu sa jednim prstom dok ne čujete: „Stavke”.

 2. Brzo prevucite nadesno jednim prstom dok ne čujete: „dugme "više opcija", dugme skupiti, dodirnite dvaput da biste razvili”. Dvaput dodirnite ekran. Razvija se meni Još opcija. Čujete: „Odbaci dugme,”.

 3. Prevucite nadesno dok ne čujete „Format”, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Oblikovanje.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali uvlačenje nadesno ili udaljimo od liste dalje marginu, prevucite udesno sve dok ne čujete „Dugme "Povećaj”uvlačenje”, a dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste dodali uvlačenje pasusa sa leve ili premestite listu bliže do margine, prevucite udesno sve dok ne čujete „Dugme "Smanji”uvlačenje”, a dvaput dodirnite ekran.

 5. Uvlačenje se dodaje na listu i fokus se premešta na telo poruke.

Promena stila znaka za nabrajanje ili broja

Ako želite da promenite stil postojećih znakova za nabrajanje ili brojeva, možete da izaberete bilo koji stil iz biblioteke znakova za nabrajanje ili brojeva.

 1. Izaberite stavku na listi ili u ugnežđene listu koju želite da promenite stil. Da biste izabrali tekst, pomerite se do teksta koji želite da izaberete, a zatim dodirnite triput ekrana.

 2. Brzo prevucite nadesno jednim prstom dok ne čujete: „dugme "više opcija", dugme skupiti, dodirnite dvaput da biste razvili”. Dvaput dodirnite ekran. Razvija se meni Još opcija. Čujete: „Odbaci dugme,”.

 3. Prevucite nadesno dok ne čujete „Format”, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Oblikovanje.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste promenili stil znakova za nabrajanje, brzo prevucite nadesno dok ne čujete „Znakovi za nabrajanje, dugme” i zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se u podmeniju znakova za nabrajanje .

  • Da biste promenili stil numerisanja, prevucite udesno dok ne čujete „Numerisanje, dugme”, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se podmeni " numerisanje ".

 5. Prevucite nadesno ili nalevo da biste pregledali stilove. Narator objavljuje stilove dok se krećete. Trenutno izabranim stilom je kao „izabrana”. Da biste izabrali stil, dodirnite dvaput ekran.

Nakon što izaberete novi stil podmenija zatvara i fokus se premešta na telo poruke e-pošte.

Napomena: Ako lista sadrži ugnežđene liste, to ne utiče na njihov stil. Morate da postavite kursor unutar ugnežđene liste kako biste posebno promenili njen stil.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za poravnavanje teksta i pasusa u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-poruci u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Outlook pošta

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×