Korišćenje argumenta niz_tabele u funkciji pronalaženja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada kreirate funkciju VLOOKUP ili HLOOKUP , Unesite opseg ćelija, kao što su D2:F39. Koje su u opsegu koji se zove niz_tabele, a argument je jednostavno deo podataka koju funkciju treba da biste pokrenuli. U ovom slučaju funkcija pretražuje te ćelije za podatke koji pokušavate da pronađete.

Argument niz_tabele je uvek drugi argument u VLOOKUP ili HLOOKUP funkciji (prva je vrednost koju pokušavate da pronađete) i funkcije ne rade bez njih.

Prvi argument, vrednost koju želite da pronađete, može biti određena vrednost poput "41" ili "simić," ili referenca na ćeliju poput F2. Dakle, prvi argument može izgledati ovako:

= VLOOKUP (F2,

Argument niz_tabele uvek sledi vrednost pronalaženja, na primer:

= VLOOKUP (F2, B4:D39,

Opseg ćelija izlistan u argumentu niz_tabele može koristiti relativne ili apsolutne reference na ćelije.

= VLOOKUP (F2, $B$ 2:39 $, BD

Takođe, ćelije u argumentu niz_tabele mogu postojati i na nekom drugom radnom listu u radnoj svesci. Ako je to slučaj, argument uključuje ime lista, a sintaksa izgleda ovako:

= VLOOKUP (F2, List2! $C$ 14: E$ 42,

Uverite se da ste stavili znak uzvika iza imena lista.

Na kraju (uh), unesite treći argument, kolona koja sadrži vrednosti koje pokušavate da pronađete. Ovo se zove kolona za pronalaženje. U našem prvom primeru koristili smo opseg ćelija B4 do D39, koji traje tri kolonama. Pravimo vrednosti koje želite da vidite uživo u koloni D, treće kolone u tom opsegu ćelija, tako da je argument poslednja 3.

=VLOOKUP(F2,B4:D39,3)

Možete koristiti opcionalni četvrti argument, „Tačno" ili „Netačno". U većini slučajeva koristićete "Netačno".

Ako koristite "Tačno" ili ostavite četvrti argument prazan, funkcija vraća vrednost koja se približno podudara sa vrednošću iz prvog argumenta. Dalje, ako je prvi argument "simić" i vi upotrebite "Tačno", funkcija će vratiti "Simić", "Simonović" i tako dalje. Ali ako upotrebite "Pogrešno", funkcija će vratiti samo "Simić", odnosno ono što se u potpunosti podudara, a to većina ljudi i želi.

Da biste pomoću True terenu, ako kolonu za pronalaženje – kolonu koju ste naveli u treći argument – nije sortirana u rastućem redosledu (od A do Ž ili od najmanjeg do najvećeg broja), funkcija može da vrati rezultat u redu. Više informacija o tome potražite u članku Pronalaženje vrednosti pomoću funkcije VLOOKUP i druge.

A više informacija o VLOOKUP i HLOOKUP potražite u:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×