Korišćenje deljenja radne površine

Pomoću deljenja radne površine u programu Office Communicator 2007 R2 celu radnu površinu računara možete deliti sa drugim kontaktima. Ako drugim osobama u razgovoru želite da predstavite dokument, niz slajdova ili aplikaciju, možete započeti sesiju deljenja radne površine.

Drugim učesnicima možete dozvoliti i da preuzmu kontrolu nad dokumentom ili aplikacijom koja se prikazuje na radnoj površini. Kada prvi put započnete deljenje radne površine, kontrolisaćete pokazivač miša i tastature tako da možete kontrolisati radnju u bilo kojem otvorenom programu ili dokumentu. Nakon što započnete deljene radne površine, možete takođe drugim učesnicima omogućiti da obezbede unos mišem i tastaturom na vašoj radnoj površini kako biste mogli da sarađujete sa kolegama. Na primer, ako delite niz slajdova i drugi učesnik želi da predstavi slajdove izmenjujući ih svojom željenom brzinom, učesniku možete prepustiti kontrolu.

Radi povećane interaktivnosti sastanka deljene radne površine možete dodati u video poziv ili video možete započeti tokom deljenja radne površine. Učesnici istovremeno mogu prikazati video, deljenje radne površine i prozor razgovora preko razmene trenutnih poruka.

Deljenje radne površine

Sesiju deljenja radne površine možete pokrenuti bilo kada tokom razgovora. Kao osoba koja deli svoju radnu površinu, drugim učesnicima možete predati kontrolu, vratiti se u prozor razgovora (na primer, da biste nastavili razgovor preko trenutnih poruka ili započeli video) i zaustaviti sesiju deljenja radne površine.

Deljenje radne površine tokom Communicator razgovora

 1. U prozoru „Razgovor“ kliknite na dugme Deljenje, a zatim izaberite stavku Deli radnu površinu. Pojaviće se markirani okvir oko cele radne površine što ukazuje na to da je vaša radna površina trenutno vidljiva drugim učesnicima i na vrhu ekrana će se pojaviti meni za deljenje Kontroliše koji pokazuje da vi kontrolišete sesiju deljenja.

 2. U prozorima za razgovor učesnika prikazaće se poruka Kliknite da biste prihvatili poziv za sesiju deljenja zajedno sa obaveštenjem. Drugi učesnici će kliknuti na poruku da bi prihvatili poziv.

  Napomena: Ako imate više monitora, možete izabrati monitor koji želite da delite.

 3. Kada delite radnu površinu, možete otvoriti i prikazati programe, kretati se kroz stranice dokumenata ili niz slajdova kao što biste to i obično činili.

Davanje kontrole drugom učesniku

 1. Da biste delili kontrolu sesije deljenja radne površine, u prozoru „Razgovor“ kliknite na strelicu pored trake za deljenje Kontroliše, a zatim u odeljku Dodeli kontrolu izaberite ime učesnika.

 2. Da biste vratili kontrolu sesije deljenja radne površine, u prozoru „Razgovor“ kliknite na strelicu pored trake za deljenje Kontroliše, a zatim izaberite stavku Vrati kontrolu.

Dodavanje videa sesiji deljenja radne površine

 1. Na traci sa menijima kliknite na dugme Prikaži razgovor da biste se vratili u prozor razgovora.

 2. U prozoru razgovora kliknite na dugme Započni video poziv.

Zaustavljanje deljenja radne površine

 • Na traci za deljenje Kontroliše kliknite na dugme Zaustavi deljenje.

Prikazivanje deljene radne površine

Kada neka osoba pokuša da pokrene deljenje radne površine, možete prihvatiti poziv da prikažete deljenje rade površine, promeniti prikaz deljene radne površine i zahtevati kontrolu nad deljenom radnom površinom.

Prihvatanje poziva za sesiju deljenja radne površine

 1. Kada neki učesnik tokom razgovora započne deljenje radne površine, u vašem prozoru razgovora pojaviće se poruka Kliknite da biste prihvatili poziv za sesiju deljenja. Ako trenutno niste u razgovoru, obaveštenje će se pojaviti na vašoj radnoj površini.

 2. Kliknite na poruku ili obaveštenje da biste započeli prikazivanje radne površine osobe koja je deli.

Promena prikaza deljene radne površine

 1. Kontrole prozora možete koristiti da biste uvećali prikaz deljene radne površine ili da biste mu promenili veličinu. Pored toga, možete koristiti sledeće kontrole da biste promenili prikaz:

  • Da biste se prebacivale sa promenjene veličine deljene radne površine na pravu veličinu i veličinu koja se uklapa u prozor, i obrnuto, kliknite na dugme Prava veličina.

  • Da biste ceo ekran popunili deljenom radnom površinom, kliknite na dugme Uklopi u ekran.

  • Da biste zahtevali kontrolu nad deljenom radnom površinom, kliknite na dugme Preuzmi kontrolu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×