Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Korišćenje filtera i makaza radi fokusiranja na određene informacije

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pomoću filtera možete izmeniti prikaz podataka na kontrolnoj tabli ili u izveštaju. Filteri i makaze predstavljaju kontrole koja vam pomažu da se fokusirate na podatke koji su vam najbitniji. Na primer, vremenski filter vam omogućava da prikažete informacije za određenu jedinicu vremena.

U ovom članku

Filteri kontrolne table

Filteri za izveštaje

Korišćenje prvih 10 filtera za izolovanje određenih informacija

Korišćenje filtera za vrednosti za pronalaženje informacija

Filtriranje praznih stavki u PerformancePoint analitičkom grafikonu ili koordinatnoj mreži

Brisanje filtera u PerformancePoint analitičkom izveštaju

Filteri kontrolne table

Filter koji se primenjuje na stranicu kontrolne table obično se nalazi na vrhu stranice. Uobičajeni filteri koje možete videti uključuju filtere „Geografija“, „Proizvodi“, „Vreme“ i tako dalje. Oni se mogu primeniti samo na jedan izveštaj na kontrolnoj tabli ili na više izveštaja, odnosno na sve izveštaje na stranici kontrolne table. Ako kontrolna tabla ima više stranica, filter se takođe može primeniti na ostale stranice.

Kada izaberete novu stavku u filteru kontrolne table, pogledajte kontrolnu tablu da biste videli koji filteri se ažuriraju. Identifikovanjem izveštaja koji se ažuriraju možete identifikovati one koji su povezani sa filterom. Ako se ne promene, nisu povezani sa filterom.

Neke kontrolne table imaju više filtera. U tom slučaju možete filtrirati u samo jednoj dimenziji, kao što je „Vreme“ ili „Geografija“ ili možete filtrirati obe dimenzije. Pored toga, neki filteri se primenjuju na više stranica kontrolne table. Da biste saznali da li je to slučaj ili ne, možete izvršiti eksperiment tako što ćete promeniti filter na jednoj stranici i videti da li se isti filter na nekoj drugoj stranici ažurira na isti način.

Filteri za izveštaje

Filteri koji su do sada spomenuti u ovom članku predstavljaju filtere koji se primenjuju na jedan ili više izveštaja na stranici kontrolne table ili čak i na više stranica kontrolne table. Ali neki filteri se primenjuju samo na pojedinačne analitičke grafikone ili analitičke koordinatne mreže na kontrolnoj tabli. Primeri tih filtera uključuju filtere „Prvih 10“ i filtere vrednosti. Njih možete primeniti tako što kliknete desnim tasterom miša na izveštaj, odnosno na traku ili tačku podataka u izveštaju.

Korišćenje filtera „Prvih 10“ za izolovanje određenih informacija

Filter „Prvih 10“ možete koristiti za ograničavanje prikaza na samo prve ili poslednje skupove rezultata koji se nalaze u analitičkom grafikonu ili koordinatnoj mreži. Iako je ime filtera „Prvih 10“, možete odabrati bilo koji broj prvih stavki za prikaz i takođe možete izabrati određeni broj poslednjih stavki.

Da biste koristili filter Prvih 10 za sužavanje prikaza na određen broj stavki:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj, izaberite stavku Filter, a zatim izaberite stavku Prvih 10.

 2. Kada se otvori dijalog Filter „Prvih 10“, izaberite opciju Prvih ili Poslednjih, u polje broja unesite broj i izaberite stavku Broj, Procenat ili Zbir.

 3. Izaberite odgovarajuću stavku u padajućem okviru po i kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Korišćenje filtera za vrednosti za pronalaženje informacija

Filteri za vrednosti predstavljaju još jednu vrstu filtera. Možete ga koristiti da biste prikazali samo podatke koji ispunjavaju kriterijume koje postavite.

Da biste koristili filtere za vrednosti,

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj, odaberite stavku Filter, a zatim odaberite stavku Filteri za vrednosti.

 2. U dijalogu Filter za vrednosti navedite željene kriterijume, a zatim kliknite na dugme U redu.

Važno:  Kada koristite dijalog Filteri za vrednost, nemojte unositi broj koji koristi više od 28 znakova, uključujući znak minus, zareze ili tačke. U suprotnom možete dobiti poruku o grešci.

Vrh stranice

Filtriranje praznih stavki u PerformancePoint analitičkom grafikonu ili koordinatnoj mreži

Filtriranje praznih stavki korisno je za održavanje analitičkih grafikona ili koordinatnih mreža koji su fokusirani na relevantne informacije.

Da biste filtrirali prazne grupe, odnosno redove u grafikonu ili koordinatnoj mreži:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj.

 2. Odaberite stavku Filter.

 3. Odaberite stavku Prazne grupe ili Prazni redovi.

Filtriranje praznih stavki donje ose ili kolona u grafikonu ili koordinatnoj mreži

 1. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj.

 2. Odaberite stavku Filter.

 3. Odaberite opciju Filtriraj prazne stavke ose ili Filtriraj prazne kolone.

Savet:  Ako PerformancePoint analitički grafikon otvorite u odvojenom prozoru, možete koristiti ikone filtera na vrhu izveštaja da biste postigli iste rezultate.

Vrh stranice

Brisanje filtera u PerformancePoint analitičkom izveštaju

Filter u PerformancePoint analitičkom grafikonu ili koordinatnoj mreži možete obrisati na jedan od sledećih načina:

 • Koristite meni veb segmenta i odaberite stavku Uspostavi početne vrednosti prikaza ili

 • Kliknite desnim tasterom miša na filtrirani izveštaj, odaberite stavku Filter, a zatim izaberite opciju Obriši filter.

Važno: Kada primenite filter prvih 10 ili vrednost filter izveštaja ili rezultata, filter se primenjuje na najvišem nivou u hijerarhiji dimenzije. Na primer, pretpostavimo da analitički grafikon koji prikazuje informacije o iznosa prodaje preko različitih gradova, a koje gradove se nalaze u različitim regionima/zemljama. Dodatno pretpostavimo da je u bazi podataka koji se koristi za izveštaj o geografskoj dimenziji ima hijerarhijsku strukturu koja liči na sledeći način: Region/zemlja > država ili pokrajina > grad. Kada primenite filter prvih 10 ili filter vrednosti analitički grafikon, rezultati će uključivati gradova koji ispunjavaju kriterijume koje navedete, svim regionima/zemljama.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×