Korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli

Korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izračunate kolone u Excel tabelama su fantastične alatka za unos formula efikasno. Dozvoljavaju vam da biste uneli jedne formule u jednu ćeliju, a zatim ta formula će automatski proširi na ostale kolone sama. Nema potrebe da koristite komande "Popuna" ili "Kopiraj. Ovo mogu biti veoma vreme čuvanja, posebno ako imate mnogo redova. I isto se dešava kada promenite formulu: Promena takođe će se proširiti na ostatak izračunate kolone.

Napomena: Snimci ekrana iz ovog članka snimljeni su u programu Excel 2016. Ako imate drugu verziju, prikaz se možda razlikuje, ali funkcionalnost bi trebalo da bude ista, ako nije drugačije navedeno.

Kreiranje izračunate kolone

 1. Kreiranje tabele. Ako niste upoznati sa Excel tabelama, možete saznati više u članku: Pregled Excel tabela.

 2. Umetanje nove kolone u tabelu. Možete da učinite tako što ćete otkucati u koloni koja sa desne strane tabele i Excel će automatski proširivanje tabele za vas. U ovom primeru, smo kreirali novu kolonu tako što ćete otkucati „Sveukupna vrednost” u ćeliju D1.

  Dodavanje nove kolone tabele tako što ćete otkucati praznu kolonu odmah desno od postojeće tabele

  Saveti: 

  • Takođe možete da dodate kolonu tabele sa kartice " Početak ". Jednostavno kliknite na strelicu za Umetanje > Umetni kolone tabele sa leve strane.

  • Da biste dodali kolonu tabele sa kartice početak, kliknite na strelicu za umetanje > Umetanje kolona tabele sa leve strane.

 3. Upišite formulu koju želite da koristite, a zatim pritisnite taster Enter.

  Dodavanje jedne formule u ćeliju tabele koja automatski automatski automatski kreira izračunatu kolonu

  U ovom slučaju ulaska = sum (, zatim izabrane kolone . kvartal 1 i 2. kvartal . Kao rezultat, Excel izgrađeno formulu: = SUM (tabela1 [@[. kvartal 1]: [. Kvartal 2]]). Ovo se zove strukturirane reference formulom, koja je jedinstvena za Excel tabele. Strukturirana referenca format je dozvoljava da koristite istu formulu za svaki red tabele. Standardne Excel formule za to bi =SUM(B2:C2), koji vam zatim treba Kopiraj ili popunite nadole da biste ostali ćelija u koloni za

  Da biste saznali više o strukturirane reference, pogledajte članak: Korišćenje strukturiranih referenci u Excel tabelama.

 4. Kada pritisnete taster Enter, formula će automatski biti uneta u sve ćelije kolone – iznad i ispod ćelije u kojoj ste uneli formulu. Formula je isto za svaki red, ali pošto je to strukturirane reference, Excel zna interno koji red koji je.

  Primer formule koja je automatski popunjena za kreiranje izračunate kolone u tabeli

Napomene: 

 • Izračunata kolona se kreira i kopiranjem ili popunjavanjem formule u sve ćelije prazne kolone tabele.

 • Ako otkucate ili premeštanje formule u koloni tabele koja sadrži podatke, izračunata kolona neće automatski se kreira. Međutim, prikazuje se dugme Opcije automatskog ispravljanja da vam pruži opciju da biste zamenili podatke tako da mogu da se kreiraju izračunatu kolonu.

  Opcija za zamenu postojećih formula u izračunatoj koloni kada se jedna formula razlikuje od ostalih

 • Ako unesete novu formulu koja se razlikuje od postojeće formule u izračunatoj koloni, kolona će se automatski ažurirati sa novu formulu. Možete odabrati da biste opozvali ažuriranje i sačuvati samo jednu novu formulu iz dugme Opcije automatskog ispravljanja . Ovo obično ne preporučuje se, jer je možete da sprečite vaša kolona automatski ažurira u budućnosti, jer ona neće znati koju formulu da biste proširili kada se dodaju novi redovi.

  Opcija za opoziv izračunate kolone nakon unosa formule

 • Ako ste otkucali ili kopirali formulu u ćelije prazne kolone i ne želite da zadržite novu izračunatu kolonu, dvaput kliknite na dugme Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ . Takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + Z dvaput

Izračunate kolone možete da uključite na ćeliju koja sadrži formulu različite od ostatka. Ovo kreira izuzetak koji će biti označena u tabeli. Ovaj način nenamerno nedoslednosti možete lako biti otkrivene i rešen.

Nedosledna obaveštenje o formuli u Excel tabeli

Napomena: Izuzeci izračunate kolone kreiraju se kada uradite nešto od sledećeg:

 • U ćeliji izračunate kolone ste otkucali podatke koji se razlikuju od formule.

 • Upišite formulu u ćeliju izračunate kolone, a zatim kliknite na dugme Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ na Priručnoj traci.

 • Upišite novu formulu u izračunatu kolonu koja već sadrži neke izuzetke.

 • Kopirajte podatke u izračunatu kolonu koja se ne podudara sa formulom izračunate kolone.

  Napomena: Ako kopirani podaci sadrže formulu, ona će zameniti podatke u izračunatoj koloni.

 • Izbrišite formulu iz neke od ćelija izračunate kolone.

  Napomena: Ovaj izuzetak se ne obeležava.

 • Premestili ste ili izbrisali ćeliju iz neke druge oblasti radnog lista na koju upućuje neki od redova iz izračunate kolone.

Obaveštenje o grešci će se pojaviti samo ako imate na grešaka u pozadini je omogućena opcija. Ako ne vidite grešku, zatim izaberite stavke datoteka > Opcije > formule > uverite se da je potvrđen izbor u polju Omogući otkrivanje grešaka u pozadini .

 • Ako koristite Excel 2007, kliknite na Office dugme Dugme Office 2007 , zatim Excel opcije > formule.

 • Ako koristite Mac računar, idite na Excel na traci sa menijima i izaberite željene opcije > formule i listama > Provera grešaka.

Opcija za automatsko popunjavanje formula za kreiranje izračunatih kolona u Excel tabeli je podrazumevano uključena. Ako ne želite da Excel kreira izračunate kolone kada unesete formule u kolone tabele, možete isključiti opciju za unos formula. Ako ne želite da isključite opciju, ali ne želite uvek da kreirate izračunate kolone kao da radite u tabeli, možete zaustaviti automatsko kreiranje izračunatih kolona.

 • Uključivanje ili isključivanje izračunate kolona

  1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije.

   Ako koristite Excel 2007, kliknite na Office dugme Dugme Office 2007 , zatim Opcije programa Excel.

  2. Izaberite stavku Provera.

  3. U odeljku Opcije automatskog ispravljanja kliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja.

  4. Izaberite karticu Automatsko oblikovanje tokom kucanja.

  5. U okviru Automatski dok radiš potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Popuni formule u tabele da bi se kreirale izračunate kolone da biste uključili ili isključili ovu opciju.

   Isključite kolone izračunatih tabela iz > opcije > alatke za proveru > opcije automatskog ispravljanja > opozovite izbor "popuni formule u tabelama da biste kreirali izračunate kolone".

   Savet:  Takođe možete kliknuti i na dugme Opcije automatskog ispravljanja koje se prikazuje u koloni nakon što unesete formulu. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Kontroliši opcije automatskog ispravljanja, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Unesi formule u tabele da bi se kreirale izračunate kolone da biste isključili ovu opciju.

  Ako koristite Mac računar, idi na Excel na glavnog menija, izaberite željene opcije > formule i listama > tabela i filteri > automatski popuni formule.

 • Zaustavljanje automatskog kreiranja izračunatih kolona

  Nakon unosa prve formule u kolonu tabele, kliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja koje se prikazuje, a zatim izaberite stavku Zaustavi automatsko kreiranje izračunatih kolona.

Takođe, možete da kreirate prilagođene izračunata polja sa izvedenim tabelama, gde kreirate jednu formulu i Excel zatim ga odnosi se na celu kolonu. Saznajte više o izračunavanju vrednosti u izvedenoj tabeli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled Excel tabela

Oblikovanje Excel tabele

Promena veličine tabele dodavanjem ili uklanjanjem redova i kolona

Ukupne vrednosti podataka u Excel tabeli

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×