Korišćenje parametara za traženje unosa prilikom pokretanja upita

Korišćenje parametara za traženje unosa prilikom pokretanja upita

Da bi upit u Access bazi podataka na radnoj površini pitao za kriterijume kada ga pokrenete, napravite parametarski upit. On omogućava da svaki put koristite isti upit i da ga ne morate stalno otvarati u prikaz „Dizajn“ radi uređivanja kriterijuma.

Napomena: Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije.

Razumevanje terminologije

Pre prelaska na proces korak po korak koji sledi, korisno je razumeti ove termine:

 • Parametar   Parametar je informacija koju obezbeđujete upitu kada ga pokrenete. Parametri se mogu koristiti samostalno ili kao deo većeg izraza za oblikovanje kriterijuma u upitu. Parametre možete dodati u bilo koji od sledećih tipova upita:

  • Upit za izdvajanje

  • Unakrsni upit

  • Upit za dodavanje

  • Upit za kreiranje tabele

  • Upit za ažuriranje

 • Kriterijumi   Kriterijumi su „filteri“ koje dodajete u upit da biste naveli koje stavke se vraćaju kada pokrenete upit.

Za više informacija o gorepomenutim tipovima upita pogledajte temu Uvod u upite.

Kreiranje parametarskog upita

Kreiranje parametra je slično dodavanju normalnog kriterijuma u upit:

 1. Kreirajte upit za izdvajanje, a zatim ga otvorite u prikazu dizajna.

 2. U redu Kriterijumi polja u kojem želite da primenite parametar unesite tekst koji želite da prikažete u polju parametra i postavite ga u uglaste zagrade. Na primer, [Enter the start date:]

  Jednostavan upit parametra.

 3. Ponovite 2. korak za svako polje u koje želite da dodate parametre.

Kada pokrenete upit, pojavljuje se odziv bez uglastih zagrada.

Odziv parametra sa tekstom „Unesite datum početka:“

Unesite vrednost koju tražite i kliknite na dugme U redu.

U kriterijumu možete da koristite više parametara. Na primer, Between [Enter the start date:] And [Enter the end date:] će generisati dva odziva kada pokrenete upit.

Parametarski upit sa dva parametra.

Navođenje tipova podataka parametara

Možete podesiti parametar da prihvata samo određeni tip podataka. Posebno je važno navesti tip podataka za numeričke podatke, podatke o valutama ili o datumu/vremenu zato što će tada korisnici videti korisnije poruke o greškama ukoliko unesu pogrešan tip podataka, na primer ako unesu tekst, a očekuje se vrednost valute.

Napomena: Ako je parametar konfigurisan da prihvata tekstualne podatke, svaki unos se tumači kao tekst i ne prikazuje se poruka o grešci.

Da biste naveli tip podataka za parametre u upitu:

 1. Kada je upit otvoren u prikazu dizajna, na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/Sakrij kliknite na dugme Parametri.

 2. U polju Parametri upita, u kolonu Parametar unesite odziv za svaki parametar za koji želite da navedete tip podataka. Uverite se da se svaki parametar podudara sa odzivom koji ste koristili u redu Kriterijumi koordinatne mreže za dizajn upita.

 3. U koloni Tip podataka izaberite tip podataka za svaki parametar.

Dodavanje parametara u upit za združivanje

Pošto ne možete da prikažete upit sjedinjavanja u koordinatnoj mreži za dizajn upita, moraćete da uradite nešto drugačije:

 1. Otvorite upit za združivanje u SQL prikazu.

 2. Dodajte odredbu WHERE koja sadrži polja u koja želite da dodate parametre.

  Ako odredba WHERE već postoji, proverite da li se u njoj nalaze polja u koja želite da dodate parametre. Ako to nije slučaj, dodajte ih.

 3. Otkucajte odziv parametra u odredbu „where“, na primer WHERE [StartDate] = [Enter the start date:]

  Upit za združivanje iz dva dela sa sledećom odredbom u oba dela: WHERE StartDate = [Unesite datum početka:]

  Imajte u vidu da treba da dodate isti filter u svaki odeljak upita. Na gorenavedenoj slici upit ima dva odeljka (razdvojena ključnom rečju UNION), tako da parametar treba dodati dva puta. Međutim, kada pokrenete upit, odziv se pojavljuje samo jednom (pod pretpostavkom da ste odziv otkucali isto u svakom odeljku).

Više informacija o upitima za združivanje potražite u članku Korišćenje upita za združivanje za prikaz objedinjenog rezultata iz više upita.

Kombinovanje parametara sa džoker znakovima radi veće fleksibilnosti

Kao i sa normalnim kriterijumima, parametre možete kombinovati sa ključnom rečju Like i džoker znakovima da bi se podudarali sa većim opsegom stavki. Na primer, možda želite da upit traži zemlju/region porekla, ali da se podudara sa svakom vrednošću koja sadrži nisku parametra. Da biste to uradili:

 1. Kreirajte upit za izdvajanje, a zatim ga otvorite u prikazu dizajna.

 2. U redu Kriterijumi polja u koje želite da dodate parametar otkucajte Like "*"&[, tekst koji želite da koristite kao odziv, a zatim ]&"*".

  Koordinatna mreža za dizajn upita sa sledećim kriterijumima u koloni „ZemljaRegion“: Like „*“ & [Unesite zemlju/region:] & „*“

Kada pokrećete parametarski upit, odziv se pojavljuje u dijalogu bez uglastih zagrada i bez takvih ključnih reči ili džoker znakova:

Odziv parametra sa tekstom „Unesite zemlju/region“.

Kada unesete parametar, upit vraća vrednosti koje sadrže nisku parametara. Na primer, niska parametara us vraća stavke u kojima polje parametra ima vrednost „Australija“, kao i stavke u kojima se nalazi vrednost „SAD“.

Više informacija o džoker znakovima potražite u članku Korišćenje džoker znakova kao kriterijuma.

Vraćanje stavki koje se ne podudaraju sa parametrom

Umesto da upit vraća stavke koje se podudaraju sa parametrom, možda želite da upit vraća stavke koje se ne podudaraju sa njim. Na primer, možda biste želeli da zatražite godinu, nakon čega biste dobili stavke u kojima je godina veća od one unete. Da biste to uradili, otkucajte operator za poređenje sa leve strane prve uglaste zagrade u kojoj se nalazi odziv parametra, na primer,>[Enter a year:].

Video: Korišćenje parametara u upitima

Korišćenje parametara u upitu lako je kao pravljenje upita koji koristi kriterijume. Možete da napravite upit koji traži unos nekog podatka, na primer broj dela ili više informacija, na primer dva datuma. Parametarski upit za svaki parametar prikazuje zasebni dijalog koji traži da unesete vrednost tog parametra.

Pogledajte ovaj video da biste saznali više o kreiranju parametara u upitima.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Korišćenje parametara u upitima, obrascima i izveštajima

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×