Korišćenje programa Windows narator u sistemu Office za Veb

U operativnom sistemu Windows narator postoji veliki broj saveta i trikova koje želite da budete svesni dok koristite Office za veb. Evo ih, po programu.

Napomena: Da biste počeli da koristite Windows narator, pogledajte članak Korišćenje programa Windows 8 narator u sistemu Office 2013.

Word za veb

Navigacija. Da biste kretali komande u Word za veb, koristite karticu, SHIFT + TAB i ENTER. Koristite kombinaciju tastera Ctrl + F6 da biste premestili fokus između komandne trake i sadržaja dokumenta.

Tekst. U prikazu čitanja, na kartici prikaz u pristupačnijoj komandi režima . Pritisnite taster ENTER, a zatim ponovo pritisnite taster ENTER da biste otvorili dokument koji je dokumentujem u PDF formatu. U prikazu za uređivanje izaberite ceo dokument (Ctrl + A). Narator čita oblikovanje teksta kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete Caps + 0.

Napomena: Narator ne čita oblikovanja kao što su zaglavlja, stilovi, tabele, liste, pravopisne greške i poravnavanje.

Hiperveze. Hiperveze funkcionišu, ali narator ih ne identifikuje kao veze tokom čitanja dokumenta.

Obogaćeni mediji. Narator čita video zapise kao slike. Izaberite sadržaj sa tasterom SHIFT + levi/desni/nagore/nadole za narator da bi nazvali slike (pomoću tastera sa strelicama neće funkcionisati). Narator čita alternativni tekst za video zapise i slike.

Excel za veb

Navigacija. Da biste kretali komande u Excel za veb, koristite karticu, SHIFT + TAB i ENTER. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 za pomeranje fokusa između trake sa komandama i koordinatne mreže ćelija.

Koordinatna mreža ćelija. Koristite taster Tab ili tastere sa strelicama kako biste se pomerali sa ćelije na ćeliju. Izaberite ćeliju ili opseg za čitanje. Narator čita oblikovanje teksta kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete Caps + 0.

Listovi: dodavanje, brisanje i preimenovanje kartica. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete “dugme Pomeri se na prvi list“, a zatim pritisnite taster Tab da biste stigli do kartica listova. Dok je fokus na kartici lista, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10 da biste dobili dodatne opcije kao što su „Umetni“, „Izbriši“, „Preimenuj“ i „Sakrij/Otkrij“.

Grafikoni: tip grafikona, naslov alternativnog teksta i opis. Narator čita grafikone kao slike, uključujući ime grafikona i opis alatke, ali ne i druge detalje.

Formule. Pritisnite taster F2 u ćeliji i koristite kombinaciju tastera Ctrl+A da biste izabrali formulu.

Komentari. Narator čita komentar posle čitanja sadržaja ćelije.

Hiperveze. Narator čita tekst i odredište kada čita sadržaj ćelije.

Izvedene tabele. Koristite taster Tab, tastere sa strelicama ili dodirnite da biste izabrali ćeliju u izvedenoj tabeli. Zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste otvorili okno „Polja“ izvedene tabele. Koristite tastere sa strelicama da biste se pomerali sa jednog dugmeta polja na drugo i pritisnite taster Enter da biste izabrali polje. Pritisnite taster Tab da biste prešli na niži deo okna, gde koristite tastere sa strelicama za pristup kontekstualnim komandama. Pritisnite taster Esc da biste zatvorili kontekstualne menije.

Napomena: Narator ne čita sledeće vrste elemenata: tabele, uslovno oblikovanje i module „slicer“ i kontrole obrazaca.

PowerPoint za veb

Navigacija. Da biste kretali komande u PowerPoint za veb, koristite karticu, SHIFT + TAB i ENTER. Koristite kombinaciju tastera Ctrl + F6 da biste premestili fokus na razne delovePowerPoint za veb interfejsa (na primer, iz slajda u okno sa sličicama) i da biste se kretali i izašli iz sadržaja slajda.

Okno sa sličicama. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste prebacili fokus na okno sa sličicama, a zatim se pomoću tastera Tab ili tastera sa strelicama nagore ili nadole pomerajte kroz slajdove. Da biste uredili izabrani slajd, ponovo pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6: pritisnite jednom da biste se pomerili do beležaka govornika slajda (ako je područje za beleške otvoreno) i još jednom da biste se pomerili do sadržaja slajda.

Beleške govornika. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 sve dok ne izaberete beleške govornika.

Tekst na slajdu. Narator čita tip čuvara mesta i njegov sadržaj. Narator čita oblikovanje teksta kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete Caps + 0.

SmartArt. Narator čita sadržaj SmartArt grafike. Pritisnite taster Enter da biste uredili SmartArt tekst.

Objekti na slajdu, kao što su oblici, okviri za tekst, slike i grafikoni. Narator čita oblike okvira za tekst i informacije o slikama.

Komentari. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste pomerili fokus na traku sa komentarima. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se do stavke „Prikaz“, pritisnite taster Enter, a zatim se pomoću tastera Tab pomerite kroz stavke Prikaži komentare > Okno za komentare. Ako je okno za komande već otvoreno, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste fokus pomerili do njega.

Nije podržano. Narator ne čita sadržaj slajdova u prikazu za čitanje, prikazu projekcije slajdova ili oknu za napomene. Umesto toga, u prikazu čitanja idite na datoteku > pomoć > režimu pristupačnosti za prikaz strukture koji je pristupačan čitačima ekrana. Kod mnogih vrsta objekata (na primer slika, medija i grafikona) narator prepoznaje dati objekat samo kao „čuvar mesta za objekat“. Za druge vrste objekata (kao što su oblici Office Art), narator uopšte ne čita objekat. Kod hiperveza, narator čita tekst veze i odredište, ali na vezu ne može da se klikne. Narator ne čita greške u pisanju koje je otkrila provera pravopisa.

OneNote za veb

Navigacija. Da biste kretali komande u OneNote za veb, koristite karticu, SHIFT + TAB i ENTER. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 za pomeranje fokusa između trake sa komandama i sadržaja beležnice. Da biste se na stranici premeštali iz jednog okvira u drugi, pritisnite Ctrl+A tri puta, a zatim koristite Tab i Shift+Tab za pomeranje napred-nazad kroz okvire za beleške.

Kartice odeljaka i stranica. Pomoću tastera Tab pomerajte se kroz kartice odeljaka i stranica. Da biste razvili ili skupili odeljak, pritisnite Enter dok je kartica odeljka izabrana. Da biste skočili na sadržaj stranice, pritisnite Enter dok je kartica stranice izabrana. Kada odete u odeljak zaštićen lozinkom, pritisnite Enter i otkucajte lozinku.

Pretraga. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Prazan red“, a zatim otkucajte termin za pretragu.

Tekst. Najlakši način da čitate stranicu je da koristite Ctrl+A da biste izabrali sav sadržaj na stranici (pritisnite Ctrl+A tri puta).

Mastilo (crteži). Narator čita crteže mastila kao slike.

Nije potpuno podržano. Narator čita sadržaj liste sa znakovima za nabrajanje ili oznake bez ukazivanja na to da li se radi o listi stavki ili označenoj stavci. Narator čita sadržaj tabele bez ukazivanja na redove ili kolone.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×