Korišćenje tipa podataka „Veliki broj“

Korišćenje tipa podataka „Veliki broj“

Tip podataka „Veliki broj“ skladišti numeričku vrednost koja nije novčana i koja je kompatibilna sa tipom podataka SQL_BIGINT u ODBC-u. Koristite ovaj tip podataka da biste efikasno izračunali velike brojeve.

Opseg tipa podataka „Veliki broj“

Možete da ga dodate kao polje u Access tabelu. Takođe možete da se povežete sa bazama podataka sa odgovarajućim tipom podataka, kao što je SQL Server bigint, ili da uvozite iz njih. Da biste dodali tip podataka „Veliki broj“, potreban vam je Access 2016 (16.0.7812 ili novija verzija).

U ovom članku

Dodavanje polja „Veliki broj“ u tabelu

Povezivanje sa spoljnom bazom podataka ili uvoz iz nje pomoću podrške za tip podataka SQL_BIGINT

Razumevanje uticaja podrške za tip podataka „Veliki broj“

Kompatibilnost sa prethodnim verzijama

Dodavanje polja „Veliki broj“ u tabelu

Tip podataka „Veliki broj“ (osam bajtova) daje vam mnogo veći opseg izračunavanja od tipa podataka „Broj“ (četiri bajta). Na primer, tip podataka „Broj“ ima opseg od -2^31 do 2^31-1, ali tip podataka „Veliki broj“ ima opseg od -2^63 do 2^63-1. Više informacija potražite u članku Uvod u tipove podataka i svojstva polja.

Kada dodate polje „Veliki broj“ u tabelu i sačuvate dizajn tabele, uspešno ste omogućili tip podataka „Veliki broj“, a baza podataka više neće biti kompatibilna sa prethodnim verzijama programa Access. Pre nego što sačuvate dizajn tabele, primićete poruku upozorenja u slučaju da je potrebno da održite bazu podataka kompatibilnom. Više informacija potražite u članku Kompatibilnosti sa prethodnim verzijama.

Vrh stranice

Povezivanje sa spoljnom bazom podataka ili uvoz iz nje pomoću podrške za tip podataka SQL_BIGINT

Tip podataka „Veliki broj“ možete da koristite i da biste efikasno radili sa povezanim ili uvezenim podacima, kao što je SQL Server baza podataka koja koristi tip podataka bigint. Pre podrške za tip podataka „Veliki broj“, Access je konvertovao ekvivalentni tip podataka u tip podataka „Kratak tekst“.

Uz tip podataka „Veliki broj“ omogućen za operacije povezivanja i uvoza, možete da se povežete sa spoljnim izvorima podataka i da uvezete iz njih pomoću ODBC upravljačkog uređaja koji podržava tip podataka SQL_BIGINT, uključujući primarni ključ koji se bazira na tom tipu podataka. Na primer, možete da koristite ODBC upravljački uređaj instaliran uz Windows da biste se povezali sa ovim spoljnim izvorima podataka ili možete da se povežete sa drugim bazama podataka u Access 2016 formatu datoteke (.accdb) pomoću polja „Veliki broj“.

Omogućavanje tipa podataka „Veliki broj“

Tip podataka „Veliki broj“ podrazumevano nije omogućen za operacije povezivanja i uvoza. Međutim, možete da omogućite podršku tako što ćete podesiti Access opciju Podrži tip podataka Bigint za povezane/uvezene tabele. Kada pokušate da podesite ovu opciju, primićete poruku upozorenja u slučaju da je potrebno da održite bazu podataka kompatibilnom. Kada podesite opciju, baza podataka više nije kompatibilna sa prethodnim verzijama programa Access.

Više informacija potražite u člancima Podešavanje korisničkih opcija za trenutnu bazu podataka i Kompatibilnosti sa prethodnim verzijama.

Postojeće tabele se ne konvertuju automatski

Omogućavanje podrške za tip podataka „Veliki broj“ ne menja tip podataka postojećih tabela automatski. Možda ste se prethodno povezali sa izvorom podataka ili ste uvezli iz njega pomoću ODBC upravljačkog uređaja koji podržava tip podataka SQL_BIGINT (kao što je tip podataka SQL Server bigint). U oba slučaja, Access konvertuje polje u tip podataka „Kratak tekst“. Da biste promenili tip podataka u „Veliki broj“, uradite sledeće:

Povezana tabela    omogućite opciju podrške za BigInt, a zatim osvežite povezane tabele koristeći Menadžer povezane tabele (izaberite stavke Spoljni podaci > Menadžer povezane tabele, izaberite relevantne tabele, a zatim kliknite na dugme U redu). Time se kolona konvertuje iz tipa podataka „Kratak tekst“ u tip podataka „Veliki broj“.

Uvezena tabela    Promenite polje koje sadrži tip podataka „Kratak tekst“ u tip podataka „Veliki broj“ (otvorite tabelu u prikazu dizajna, izaberite polje u koloni Tip podataka, odaberite stavku Veliki broj sa liste tipova podataka, a zatim sačuvajte promene).

Vrh stranice

Razumevanje uticaja podrške za tip podataka „Veliki broj“

Pre nego što počnete da koristite tip podataka „Veliki broj“, veoma je važno da razumete uticaj koji on može da ima na Access bazu podataka.

Označavanje Access 2007-2016 formata datoteke (.accdb) kao Access 2016

Da rezimiramo, postoje dva načina na koje možete da omogućite podršku za tip podataka „Veliki broj“: kada dodate polje u lokalnu tabelu sa tipom podataka „Veliki broj“ i kada podesite Access opciju Podrži tip podataka Bigint za povezane/uvezene tabele. Bez obzira na način na koji omogućite tip podataka „Veliki broj“, to je trajna promena koja se ne može opozvati. U svim slučajevima, Access prikazuje poruku upozorenja pre nego što unesete promenu.

Ono što se dešava u pozadini je da omogućavanje tipa podataka „Veliki broj“ označava Access 2007-2016 format datoteke (.accdb) kao Access 2016. Označavanje formata datoteke baze podataka znači da ste uneli određenu promenu u format datoteke, verzija baze podataka je povećana, ali u suprotnom format datoteke ostaje isti. Kada pokušate da otvorite bazu podataka u programu Access 2013 ili Access 2016, Access čita oznaku na sledeći način:

 • Ako je verzija baze podataka starija od 16.7, tip podataka „Veliki broj“ nije omogućen i možete da otvorite bazu podataka.

 • Ako je verzija baze podataka 16.7 ili novija, tip podataka „Veliki broj“ je omogućen i možete da otvorite bazu podataka samo u programu Access 2016.

Rezimiranje podrške za tip podataka „Veliki broj“ za verzije proizvoda

Sledeća tabela rezimira moguće situacije na koje možete da naiđete kad koristite tip podataka „Veliki broj“ za različite verzije proizvoda. Imajte na umu da se omogućavanje dešava kada dodate tip podataka „Veliki broj“ u tabelu i sačuvate dizajn ili podesite opciju za omogućavanje povezivanja i uvoza.

Savet: Više informacija o prikazivanju broja verzija proizvoda potražite u članku Koju verziju sistema Office koristim?

Status tipa podataka „Veliki broj“

Verzija proizvoda: Brojevi verzija programa Access 2013 i Access 2016 stariji od 16.0.7812

Verzija proizvoda: Broj verzije programa Access 2016 je 16.0.7812 ili noviji

Omogućeno

Ne možete da otvorite bazu podataka i primili ste poruku o grešci sa vezom za pomoć.

Da biste rešili ovu situaciju, pogledajte članak „Uklanjanje podrške za tip podataka „Veliki broj“ iz baze podataka u Access 2007-2016 formatu datoteke“

Možete da otvorite bazu podataka.

Polja lokalne tabele definisana pomoću tipa podataka „Veliki broj“ tretiraju se kao veliki brojevi.

Možete da osvežite povezane tabele. Ako su se kolone prethodno tretirale kao tip podataka „Kratak tekst“, automatski se konvertuju u tip podataka „Veliki broj“.

Nije omogućeno

Možete da otvorite bazu podataka.

Možete da osvežite povezane tabele. Ako se kolone u povezanoj tabeli zasnivaju na tipu podataka BigInt i konvertovane su u tip podataka „Kratak tekst“, tako će i ostati.

Verzija datoteke baze podataka ostaje ista.

Možete da otvorite bazu podataka.

Možete da osvežite povezane tabele. Ako se kolone u povezanoj tabeli zasnivaju na tipu podataka BigInt i konvertovane su u tip podataka „Kratak tekst“, tako će i ostati.

Verzija datoteke baze podataka ostaje ista.

Napomena: Tip podataka „Veliki broj“ ni pod kojim okolnostima nije podržan sa Access formatima datoteke (.mdb) starijim od Access 2007-2016 formata datoteke.

Određivanje da li Access baza podataka ima omogućen tip podataka „Veliki broj“

Možda ste nasledili Access bazu podataka i želite da odredite da li je omogućen tip podataka „Veliki broj“. Možete da uradite sledeće:

Ispitivanje naslovne trake   Ako je baza podataka označena, na naslovnoj traci će pisati <ime baze podataka> (Access 2016). U suprotnom, na naslovnoj traci će pisati <ime baze podataka> (Access 2007-2016).

Pregled programskim Pogledajte broj trenutne baze podataka. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+G da biste prikazali Visual Basic prozor trenutnog odziva, unesite ?CurrentDb().Version i onda pritisnite taster Enter. Ako je povratna vrednost manja od 16.7, podrška nije omogućena. Ako je povratna vrednost 16.7 ili više, podrška je onda omogućena.

Vrh stranice

Kompatibilnost sa prethodnim verzijama

Važno je da razumete okruženje baze podataka ako želite da održite kompatibilnost sa prethodnim verzijama za različite formate datoteka. Više informacija o svim Access formatima datoteka potražite u članku Koji Access format datoteke treba da koristim?

Evo tri alternativne opcije za razmatranje.

Održavanje okruženja formata datoteke trenutne deljene baze podataka

Da biste održali okruženje formata datoteke deljene baze podataka sa bazama podataka u Access 2007-2016 formatu datoteke (.accdb) i starijim formatima datoteke (.mdb), uradite sledeće:

Dodavanje podrške za tip podataka „Veliki broj“ u bazu podataka u Access 2007-2016 formatu datoteke

Da biste dodali podršku za tip podataka „Veliki broj“ u bazu podataka u Access 2007-2016 formatu datoteke (.accdb), uradite sledeće:

 1. Otvorite bazu podataka u programu Access 2016 (16.0.7812 ili novijoj verziji).

 2. Omogućite tip podataka „Veliki broj“ za operacije povezivanja i uvoza. Više informacija potražite u članku Izbor postavki za način prikaza i skladištenja podataka u bazi podataka.

 3. Osvežite povezane tabele koristeći Menadžer povezane tabele (izaberite stavke Spoljni podaci> Menadžer povezane tabele, izaberite relevantne tabele, a zatim kliknite na dugme U redu).

  ILI

  Dodajte polje sa tipom podataka „Veliki broj“ u tabelu i sačuvajte dizajn tabele.

Kao rezultat, polja koja su imala tip podataka „Kratak tekst“ konvertuju se u tip podataka „Veliki broj“.

Uklanjanje podrške za tip podataka „Veliki broj“ iz baze podataka u Access 2016 formatu datoteke

Ne možete da otvorite bazu podataka u Access 2016 formatu datoteke u verzijama programa Access starijim od verzije Access 2016. Da biste zaobišli problem, uradite sledeće:

 1. Kreirajte novu bazu podataka u 2007-2016 formatu datoteke i uverite se da podrška za tip podataka „Veliki broj“ za operacije povezivanja i uvoza nije omogućena. Više informacija potražite u članku Postavljanje korisničkih opcija za trenutnu bazu podataka.

 2. U novoj bazi podataka uvezite željene objekte iz originalne baze podataka.

 3. U novoj bazi podataka povežite se sa tabelama iz originalne baze podataka.

Kao rezultat, polja koja su imala tip podataka „Veliki broj“ konvertuju se u tip podataka „Kratak tekst“, a nova baza podataka je kompatibilna sa svim ranijim Access 2007-2016 formatima datoteke (.accdb).

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Odaberite 64-bitnu ili 32-bitnu verziju sistema Office

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×