Korišćenje tipografskih stilova radi postizanja jačeg utiska publikacije

Microsoft Publisher 2010 isporučuje nove alatke koje vam pomažu da pretvorite običan tekst u lepu tipografiju. Koristite setove skupove, stilske naizmenice, prave male kape, ligature, stilove brojeva i još mnogo toga koje su dostupne u OpenType fontovima kao što su Calibri i Gabrijela. Možete da koristite i dodatne OpenType fontove koji su dostupni u drugim preduzećima. Da li font podržava napredne tipografske funkcije, kao i koje funkcije određuje dizajner fontova. Većina fontova u ovom trenutku ne podržava napredne OpenType funkcije.

Kada kreirate okvir za tekst, kartica " Alatke za okvir za tekst " se pojavljuje na traci. Ako je font koji ste izabrali podržava OpenType, grupa tipografije će biti omogućena i daće vam pristup funkcijama oblikovanja i alatkama, uključujući nove funkcije tipografije.

Grupa „Tipografija“ u programu Publisher 2010

U ovom članku

Otpustite poklopac

Ova opcija vam omogućava da dodate spušten veliki znak, koji se naziva "spušteni odlomak", ovaj stil oblikovanja se često koristi za označavanje uvodnog pasusa publikacije pomoću velikog otpuštenih prvog velikog slova da biste dodali interesovanje za bilten ili poziv. Više informacija o kreiranju prilagođenog padajućeg okvira pogledajte: Dodajte spuštene veliko slovo.

Stil broja

Ako font podržava stil OpenType, ova padajuća lista će biti omogućena.

Tabelarni formati oblikovanja za brojeve tako da svaki broj koristi isti broj piksela i da se pravilno poravna u obliku tabele.

Proporcionalni brojevi formata oblikovanja kako bi broj piksela bio proporcionalan, na primer 0 može biti širi od 1.

Postavka i stari stil će ili podesiti brojeve na osnovnoj liniji tako da svi oni imaju istu vertikalnu poziciju ili omogućiti brojevima da imaju razne položaje kao što je prikazano u ovom primeru:

Primeri za stil brojeva „Stari stil“ i „Postavljanje“

Ligatures

Ligature su veze između znakova, na primer između th ili ff koje dva znaka praktično pretvaraju u jedan. Standardne ligature koriste samo najčešće kombinacije slova. Ako je dizajner fonta kreirao prošireni komplet ligature, oni će se koristiti ako izaberete stavku Standardno i diskreciono ili istorijsko i standardno.

Skup stylistika

Svaki font može da ima sa jednog do 20 skupovima stilova tipografije za izabrani font.

Skup stilova za naprednu tipografiju u OpenType fontovima u programu Publisher 2010

Pljesak

Ovo dugme omogućava ulepљavanje znakovima, ako ih je dizajner fonta kreirao, često u obliku većih i više "čuvajucih" serifa.

Stilske naizmenično

To vam omogućava da izaberete alternativni izgled izabranih znakova ako je dizajner fonta kreirao ove naizmenične znakove.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×