Korišćenje više tabela za kreiranje izvedene tabele

Korišćenje više tabela za kreiranje izvedene tabele

Izvedene tabele odlične su za analiziranje podataka i izveštavanje o njima. A kada su podaci relacioni – što znači da se skladište u zasebnim tabelama koje možete da objedinite preko zajedničkih vrednosti – izvedenu tabelu kao što je ova možete da napravite za nekoliko minuta:

Izvedena tabela koja sadrži više tabela

Po čemu se ova izvedena tabela razlikuje? Obratite pažnju na to da lista polja sa desne strane ne prikazuje samo jednu tabelu već čitavu kolekciju tabela. Svaka od njih sadrži polja koja možete kombinovati u jednoj izvedenoj tabeli kako biste isekli podatke na više načina. Nije potrebno nikakvo ručno oblikovanje ili pripremanje podataka. Čim uvezete podatke, možete odmah napraviti izvedenu tabelu zasnovanu na srodnim tabelama.

Da biste dodali više tabela u listu polja izvedene tabele, uradite sledeće:

Evo kako da uvezete više tabela iz SQL Server baze podataka.

 1. Uverite se da znate ime servera, ime baze podataka i koje ćete akreditive koristiti pri povezivanju sa SQL serverom. Administrator baze podataka vam može obezbediti potrebne informacije.

 2. Izaberite stavku Podaci > Preuzmi spoljne podatke > Iz drugih izvora > Iz sistema SQL Server.

 3. U polje Ime servera unesite mrežno ime računara na kom je pokrenut SQL Server.

 4. U polju Akreditivi za prijavljivanje izaberite stavku Koristi Windows proveru identiteta ako se povezujete lično. U suprotnom, unesite korisničko ime i lozinku koju je obezbedio administrator baze podataka.

 5. Pritisnite taster Enter, u polju Izbor baze podataka i tabele odaberite bazu podataka i izaberite stavku Omogući izbor više tabela.

  Polje za potvrdu „Omogući izbor više tabela“

 6. Ako tačno znate sa kojim tabelama želite da radite, ručno ih odaberite. U suprotnom, izaberite jednu ili dve a zatim izaberite stavku Izaberi povezane tabele da biste automatski izabrali tabele povezane sa onima koje ste izabrali.

 7. Ako je potvrđen izbor u polju za potvrdu Uvezi relacije između izabranih tabela, neka to ostane potvrđeno kako biste dozvolili programu Excel da ponovo kreira ekvivalentne relacije između tabela u radnoj svesci.

 8. Kliknite na dugme Završi.

 9. U dijalogu Uvoz podataka odaberite stavku Izveštaj izvedene tabele.

  Dijalog „Uvoz opcija“

 10. Kliknite na dugme U redu da biste pokrenuli uvoz i popunili listu polja.

Obratite pažnju na to da lista polja sadrži više tabela. To su sve tabele koje ste izabrali tokom uvoza. Svaku tabelu možete da razvijete i skupite kako biste videli njena polja. Sve dok su tabele povezane, izvedenu tabelu možete da kreirate prevlačenjem polja iz bilo koje tabele u oblasti VREDNOSTI, REDOVI ili KOLONE.

Lista polja izvedene tabele

 • Numerička polja prevucite u oblast VREDNOSTI. Na primer, ako koristite uzorak baze podataka Adventure Works, možete prevući polje SalesAmount iz tabele FactInternetSales.

 • Prevucite polja sa datumom ili teritorijom u oblast REDOVI ili KOLONE da biste analizirali prodaju po datumu ili teritoriji.

 • Ponekad morate da kreirate relaciju između dve tabele da biste ih koristili u izvedenoj tabeli. Ako dobijete poruku da je potrebna relacija, kliknite na dugme Kreiraj da biste započeli kreiranje.

  Dugme „Kreiraj“ se pojavljuje kada je potrebna relacija

  Ako radite sa drugim tipovima baza podataka:

  • Da biste koristili druge relacione baze podataka, kao što je Oracle, možda ćete morati da instalirate dodatni klijentski softver. Proverite sa administratorom baze podataka da li je to neophodno.

  • Iz programa Access možete da uvezete više tabela. Pogledajteuputstvo: Uvezi podatke u Excel i Kreirajte model podatakaza detalje.

Uvoz tabela iz drugih izvora

Osim iz sistema SQL Server, tabele možete da uvezete i iz većeg broja drugih relacionih baza podataka:

Relacione baze podataka nisu jedini izvor podataka koji omogućava da radite sa više tabela u listi polja izvedene tabele. Tabele možete da koristite u radnoj svesci ili možete da uvezete feedove podataka koje zatim integrišete sa drugim tabelama podataka u radnoj svesci. Da biste postigli da svi ti nepovezani podaci rade zajedno, dodajte svaku tabelu u model podataka, a zatim kreirajte relacije između tabela pomoću podudarnih vrednosti polja.

Upotreba modela podataka za kreiranje nove izvedene tabele

Možda ste kreirali relacije između tabela u modelu podataka i sada ste spremni da koristite te podatke u analizi. Evo kako da napravite novu izvedenu tabelu ili izvedeni grafikon korišćenjem modela podataka u radnoj svesci.

 1. Kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Izaberite stavke Umetni > Izvedenu tabelu.

  Dugme „Izvedena tabela“ na kartici „Umetni“

 3. U dijalogu Kreiranje izvedene tabele, u okviru Izaberite podatke koje želite da analizirate, izaberite opciju Koristi spoljni izvor podataka.

  Dijalog „Kreiranje izvedene tabele“ sa izabranom upotrebom spoljnog izvora podataka

 4. Kliknite na dugme Izbor veze.

 5. Na kartici Tabele, u meniju Ovaj model podataka radne sveske, izaberite stavku Tabele u modelu podataka radne sveske.
  Tabele u modelu podataka

 6. Kliknite na dugme Otvori, a zatim kliknite na dugme U redu da biste prikazali listu polja koja sadrži sve tabele u modelu.

Više o izvedenim tabelama i modelu podataka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×