Koristite funkciju "Traženje cilja" da biste pronašli željeni ishod podešavanjem ulazne vrednosti

Ako znate željeni ishod iz formule, ali niste sigurni koja ulazna vrednost formula treba da dobije taj ishod, koristite funkciju "Traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da treba da pozajmite nešto novca. Znate koliko novca želite, koliko dugo želite da platite za plaćanje kredita i koliko možete da platite svakog meseca. Možete da koristite cilj da biste utvrdili koja kamatna stopa treba da bude osigurana da bi se ispunila svrha zajma.

Ako znate željeni ishod iz formule, ali niste sigurni koja ulazna vrednost formula treba da dobije taj ishod, koristite funkciju "Traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da treba da pozajmite nešto novca. Znate koliko novca želite, koliko dugo želite da platite za plaćanje kredita i koliko možete da platite svakog meseca. Možete da koristite cilj da biste utvrdili koja kamatna stopa treba da bude osigurana da bi se ispunila svrha zajma.

Napomena: Traženje cilja radi samo sa jednom vrednosti unosa promenljive. Ako želite da prihvatite više od jedne ulazne vrednosti; na primer, iznos kredita i iznos mesečne uplate za kredit, koristite programski dodatak Solver. Više informacija potražite u članku Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka Solver.

Postepenog sa primerom

Pogledajmo u prethodnom primeru, postepenog koraka.

Pošto želite da izračunate kamatnu stopu koja je potrebna da bi se ispunila svrha, koristite funkciju pmt. Funkcija PMT izračunava mesečni iznos plaćanja. U ovom primeru, mesečni iznos plaćanja predstavlja cilj koji tražite.

Priprema radnog lista

 1. Otvorite novi, prazan radni list.

 2. Prvo, dodajte neke oznake u prvu kolonu da biste olakšali čitanje radnog lista.

  1. U ćeliji a1 otkucajte iznos kredita.

  2. U ćeliji a2, otkucajte termin u mesecima.

  3. U ćeliji a3 otkucajte kamatnu stopu.

  4. U ćeliji a4 otkucajte plaćanje.

 3. Zatim dodajte vrednosti koje znate.

  1. U ćeliji B1 otkucajte 100000. Ovo je iznos koji želite da pozajmite.

  2. U ćeliji B2 otkucajte 180. Ovo je broj mjeseci koje želite da otplatite.

   Napomena: Iako znate željeni iznos plaćanja, ne unosite ga kao vrednost, jer je iznos uplate rezultat formule. Umesto toga, možete da dodate formulu na radni list i navedete vrednost plaćanja u kasnijem koracima kada koristite Traženje cilja.

 4. Zatim dodajte formulu za koju imate gol. Za primer, koristite funkciju PMT:

  1. U ćeliji B4 otkucajte = pmt (B3/12, B2, B1). Ova formula izračunava iznos plaćanja. U ovom primeru želite da platite $900 svakog meseca. Ovaj iznos ne unosite ovde zato što želite da koristite cilj da biste utvrdili kamatnu stopu, a Traženje cilja zahteva da počnete sa formulom.

   Formula se odnosi na ćelije B1 i B2, koje sadrže vrednosti koje ste naveli u prethodnim koracima. Formula se takođe odnosi na ćeliju B3, na kojoj ćete navesti da tražite željeni cilj. Formula deli vrednost B3 po 12, jer ste naveli mesečnu uplatu, a funkcija PMT preuzima godišnju kamatnu stopu.

   Pošto nema vrednosti u ćeliji B3, Excel preuzima kamatnu stopu od 0% i, koristeći vrednosti u primeru, daje uplatu od $555,56. Za sada možete da ignoriљete tu vrednost.

Korišćenje programa "Traženje cilja" za utvrđivanje kamatne stope

 1. Na kartici Podaci , u grupi Alatke za podatke kliknite na analizu šta-ako, a zatim izaberite stavku Traženje cilja.

 2. U polje Postavljanje ćelije unesite referenca za ćeliju koja sadrži formula koju želite da rešite. U primeru, ova referenca je ćelija B4.

 3. U polju za vrednost otkucajte željeni ishod formule. U primeru, ovo je-900. Imajte u vidu da je ovaj broj negativan zato što predstavlja uplatu.

 4. U polju tako što ćete promeniti ćeliju unesite referenca za ćeliju koja sadrži vrednost koju želite da prilagodite. U primeru, ova referenca je ćelija B3.

  Napomena:  Formula koju ste naveli u polju za traženje promena mora da upućuje na aplikaciju u ćeliji koju ste naveli u polju za ćeliju .

 5. Kliknite na dugme U redu .

  Traženje cilja se pokreće i daje rezultat, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji.

  Model sa isplatom zavisnom od stope kamate

 6. Na kraju, oblikujte ciljnu ćeliju (B3) tako da se prikazuje ishod kao procenat.

  1. Na kartici Početak , u grupi broj izaberite stavku procenat.

  2. Kliknite na dugme Povećaj decimalni ili Smanji decimalni da biste odredili broj decimalnih mesta.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×