Koristite i konfigurišite okno za čitanje da biste pregledali poruke

Kada izaberete poruku na listi poruka, možete da vidite poruku u oknu za čitanje i pristupite raznim tipovima priloga datoteke. Možete da prilagodite kako funkcioniše okno za čitanje ili da ga isključite.

Pored toga što koristite okno za čitanje da biste brzo skenirali poruke, možete da pregledate i prve nekoliko redova poruka na listi poruka i možete da raskinite duge poruke tako što ćete podeliti prozor poruke.

Uključivanje, isključivanje ili premeštanje okna za čitanje

Okno za čitanje je podrazumevano uključeno. Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste isključili okno za čitanje:   Na kartici Prikaz , u grupi raspored izaberite stavku okno za čitanje, a zatim izaberite stavku Isključeno.

 • Da biste uključili ili premestili okno za čitanje:   Na kartici Prikaz , u grupi raspored izaberite stavku okno za čitanje, a zatim izaberite stavku desno ili dno.

  Opcije okna za čitanje

Biranjem zatvaranja , okno za čitanje, samo za fasciklu u kojoj se nalazi. Da biste brzo isključili okno za čitanje za više fascikli, na kartici Prikaz izaberite stavku Promeni prikaz > primenu trenutnog prikaza na druge fascikle pošte, a zatim u dijalogu Primenjivanje stavki izaberite stavku fascikle.

 1. Na kartici Prikaz , u grupi raspored izaberite stavku okno za čitanje, a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. Da biste uključili ovu funkciju, potvrdite izbor u polju za potvrdu u okviru Označi stavke kao pročitano kada se prikaže u oknu za čitanje, a zatim unesite broj u okviru Sačekajte n sekundi pre nego što označite stavku kao čitanje .

  Da biste isključili ovu funkciju, opozovite izbor u polju za potvrdu Označi stavke kao pročitano kada se prikaže u oknu za čitanje.

  Opcije okna za čitanje

Uključivanje ' "uvek pregled poruka" prikazaće najnoviju poruku u oknu za čitanje kada se navigacija u drugu fasciklu. 

Kada je ova funkcija isključena, prvi put se pokrećete u fascikli nakon pokretanja programa Outlook i u oknu za navigaciju pogledajte "izaberite stavku". 

Uvek pregled poruka je isključeno po podrazumevanoj vrednosti, ali ga možete uključiti ili isključiti u bilo kom trenutku.

 1. Na kartici Prikaz , u grupi raspored izaberite stavku okno za čitanje, a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu uvek Pregledajte poruke .

  Opcije okna za čitanje

Jednostruko čitanje pomoću Space trake omogućava vam da brzo prelazite kroz poruke u oknu za čitanje. Svaki put kada pritisnete razmaknicu, sadržaj okna za čitanje se pomera za jednu stranicu nadole. Na kraju stavke pojavljuje se Sledeća nepročitana stavka na listi poruka.

Podrazumevano je da je čitanje pojedinačnih ključeva uključeno, ali ga možete uključiti ili isključiti u bilo kom trenutku.

 1. Na kartici Prikaz , u grupi raspored izaberite stavku okno za čitanje, a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu jedan ključ za čitanje pomoću svemirske trake .

  Opcije okna za čitanje

Postoje dva načina da privremeno povećate ili smanjite nivo zumiranja u oknu za čitanje u programu Microsoft Outlook. Uradite nešto od sledećeg:

 • Koristite kontrolu Zum na dnu prozora programa Outlook.

  Kontrola zuma

 • Ako koristite miš sa kontrolom točkića, kliknite na okno za čitanje, pritisnite taster CTRL i okrenite točkić za pomeranje. Okrećite točkić dalje od vas povećava se sadržaj i usmjeravanje točkić ka vama smanjuje sadržaj.

Napomena: Zum utiče samo na trenutnu stavku u oknu za čitanje. Kada izaberete drugu stavku ili fasciklu, okno za čitanje se vraća na podrazumevani zum od 100 procenta.

Da biste brzo skenirali prijemno poštansko sanduče, isprobajte pregled poruka, gde možete da odaberete da se prikažu između jednog i tri reda svake poruke na listi poruka, zajedno sa imenom pošiljaoca i redom za temu.

Na kartici Prikaz izaberite stavku Pregled poruka, a zatim odaberite opciju.

Postavljanje pregleda poruke

U poruci koju čitate ili komponujeљ, možete da razdvojite prozor horizontalno na dva okna. To omogućava da sadržaj u svakom oknu pomerate posebno i da vidite dva odeljka poruke koja inače ne možete da istovremeno vidite na ekranu

 1. Otvorite poruku u zasebnom prozoru.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+S i zatim kliknite na mesto na kojem želite da horizontalno razdelite prozor.

 3. Prevucite razdelnu traku na željeno mesto. Sadržaj u jednom oknu možete da pomerate nezavisno od drugog.

Da biste se vratili u prikaz sa jednim oknom poruke, povucite razdelnu traku na vrh ili na dno prozora. Takođe možete da ponovo pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+Alt+S da biste isključili razdeljeni prikaz.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×