Koristite OneDrive na Windows 10 uređajima (XBox one, HoloLens, Surface čvorište ili tablet računari)

Koristite OneDrive na Windows 10 uređajima (XBox one, HoloLens, Surface čvorište ili tablet računari)

Aplikacije produktivnosti, 1 TB OneDrive i napredna bezbednost.

Nabavite jedan mesec besplatno

Ovaj članak je za verziju 19. X i noviju verziju aplikacije OneDrive za Windows 10. Koja OneDrive aplikacija?

Pomoć za druge verzije operativnog sistema Windows potražite u članku još OneDrive pomoći.

Uređaji OneDrive aplikacije za Windows 10 su ažurirani da vam daju bolje iskustvo, Poboljšajte performanse i omogućite nam da vam donesemo nove funkcije brže nego ikada pre.

Napomena: Pošto je podrška za Windows 10 mobilni kraj, nećete moći da koristite novu aplikaciju na Windows Phone uređaju. Možete da nastavite da koristite prethodnu verziju aplikacije (verzija 17.30.3. X) koja će i dalje biti dostupna.

Promene iz prethodne verzije (17.30.3. X) na najnoviju verziju (19. X) aplikacije:

 • Moderno iskustvo koje se bliže usklađuje sa onim što ste dobili na OneDrive Veb lokaciji danas, uključujući poboljšane interakcije sa datotekama i povezanim radnjama kao što je izbor više datoteka, premeštanja i kopiranja datoteka i izbora različitih prikaza.

 • Novo okno za preuzimanje gde možete da vidite i pokrenete preuzete datoteke u podrazumevanoj aplikaciji.

 • Bolje preglede za datoteke i fotografije.

 • Možete da se prijavite sa samo jednom OneDrive za posao ili školu i jednim OneDrive ličnim nalogom istovremeno. 

 • Više ne podržava vanmrežne datoteke. Čitanje rada van mreže.

Napomena: Budući da se u Kini blokira zaštitni zid OneDrive, aplikacija za Windows 10 neće raditi u Kini kada se prijavite pomoću Microsoft naloga. Ako ste koristili prethodnu aplikaciju, preporučujemo da se prebacite na datoteke sinhronizacije sa uslugom OneDrive u operativnom sistemu Windows.

Da biste dodali lični nalog, na stranici za prijavljivanje unesite Microsoft nalog. Da biste dodali OneDrive za posao ili školu nalog, unesite adresu e-pošte koju koristite za preduzeće, školu ili drugu organizaciju.

Napomene: 

 • U novije verzije aplikacije, samo jedan lični nalog i jedan OneDrive za posao ili školu nalog se istovremeno podržavaju.

 • Ako imate problema sa prijavljivanjem pomoću poslovnog ili školskog naloga, pokušajte da se prijavite na sajtu OneDrive.com ili se obratite IT sektoru.

 • Da biste promenili ili resetovali OneDrive lozinku, prijavite se na svoj nalog na mreži na sajtu account.microsoft.com/security.

Možete da imate i lični nalog i OneDrive za posao ili školu nalog. Da biste dodali još jedan nalog:

 1. Otvorite aplikaciju OneDrive i u gornjem desnom uglu ekrana izaberite stavku Moji nalozi .

 2. Izaberite stavku Dodaj nalog.

 3. Izaberite stavku Microsoft nalog (Outlook.com, Hotmail, Live.com, MSN) ili poslovni ili školski nalog (dodeljen od organizacije), a zatim izaberite stavku Nastavi.

 4. Na ekranu za prijavljivanje unesite e-adresu i lozinku koje koristite za Microsoft nalog ili za preduzeće, školu ili drugu organizaciju.

  Kad vaša organizacija koristi SharePoint 2013, SharePoint Server 2016 ili SharePoint Server 2019, proces prijavljivanja razlikuje se od procesa u usluzi Microsoft 365. Na ekranu za prijavljivanje izaberite stavku Imate li URL adresu SharePoint servera? Zatim unesite veb adresu svog SharePoint servera da biste nastavili sa procesom prijavljivanja. Veb adresa, koja se naziva i URL, može da izgleda ovako: http://portal.

Napomene: 

 • Da biste se prijavili u OneDrive za posao ili školu, organizacija mora da ima kvalifikacioni SharePoint u sistemu Microsoft 365 ili Microsoft 365 Apps za manje firme plan pretplate ili organizacija mora da ima svoju SharePoint Server primenu.

 • Ne možete da se prijavite koristeći višestruke poslovne ili školske naloge iz iste organizacije.

Ako imate problema sa prijavljivanjem pomoću OneDrive za posao ili školu naloga, pokušajte da koristite veb pregledač telefona da biste se prijavili na adresi https://portal.office.com/onedrive ili se obratite IT sektoru.

Aplikacija OneDrive u operativnom sistemu Windows 10 vam omogućava da se prijavite na lični OneDrive i OneDrive za posao ili školu naloge, a zatim da se prebacujete između naloga koje ste dodali.

Izaberite moje naloge u gornjem desnom uglu ekrana, a zatim izaberite nalog koji želite da koristite.

Napomena: Da biste dodali drugi nalog, izaberite stavku Dodaj nalog

Koristite isti proces da biste otpremili i sačuvali bilo koji tip datoteke u OneDrive aplikaciji, uključujući dokumente, fotografije, video zapise i muzičke datoteke.

 1. U OneDrive aplikaciji, u fascikli u kojoj želite da dodate fotografije, izaberite stavku Otpremi.

 2. Ako želite da otpremite pojedinačne datoteke, izaberite stavku datoteke. Ako želite da otpremite celu fasciklu, izaberite stavku fascikla.

 3. Na Windows 10 računaru, dijalog Otvaranje prikazuje datoteke koje se nalaze na računaru. Pronađite datoteke koje želite da otpremite i izaberite stavku Otvori. Ako želite da otpremite fasciklu, potražite fasciklu koju želite da otpremite i izaberite stavku Izaberi fasciklu.

Možete da pretražite imena datoteka ili fascikli, tekst u okviru datoteka i čak i tekst i oznake na fotografijama. Da biste to uradili, otkucajte željenu frazu u polju za pretragu koje se nalazi na vrhu ekrana i izaberite stavku Prosledi pretragu.

Fascikle možete da dodate u Ikona datoteka za OneDrive aplikaciju za Windows 10 prikazu ili u bilo koju drugu fasciklu u OneDrive.

 1. U aplikaciji OneDrive kada ste prijavljeni pomoću Microsoft naloga, u Ikona datoteka za OneDrive aplikaciju za Windows 10 datoteka izaberite stavku fascikla. (Kada ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga, u prikazu Datoteke izaberiteNovo, a zatim označiteFasciklu.)

 2. Unesite ime za novu fasciklu, a zatim izaberite stavku Kreiraj.

 1. U aplikaciji OneDrive potvrdite izbor u polju za potvrdu jednu ili više datoteka koje želite da premestite, a zatim kliknite na dugme premesti u.

 2. U oknu koje se pojavi, u okviru opcije Premesti stavku izaberite fasciklu u koju želite da premestite datoteke, a zatim izaberite Premesti.

  (Kada ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga, u prikazuMesta izaberite stavku Vaš OneDrive, izaberite fasciklu u koju želite da premestite datoteke, a zatim izaberite Premesti ovde.)

  Savet: Da biste kreirali novu fasciklu za datoteke koje premeštate, izaberite stavku Nova fascikla.

U aplikaciji OneDrive otvorite fasciklu koju želite da sortirate, izaberite stavku Sortiraj u gornjem desnom uglu, a zatim izaberite način na koji želite da sortirate. Možete da sortirate po imenu, datumu ili veličini.

 1. Izaberite meni Ikona menija za aplikaciju OneDrive za Windows 10 > korpa za otpatke Ikona korpe za otpatke za OneDrive aplikaciju za Windows 10

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu datoteka koje želite da oporavite, a zatim izaberite stavku Vrati u prethodno stanje.

Datoteke izbrisane iz usluge OneDrive čuvaju se u OneDrive korpi za otpatke 30 dana za lične naloge. Datoteke možete da vratite u OneDrive pre isteka tog perioda ili da ih trajno izbrišete iz usluge OneDrive.

 1. Izaberite meni Ikona menija za aplikaciju OneDrive za Windows 10 > korpa za otpatke Ikona korpe za otpatke za OneDrive aplikaciju za Windows 10 .

 2. U prikazuKorpa za otpatke, izaberite opciju Isprazni korpu za otpatke.

  (Da biste trajno izbrisali pojedinačne datoteke, izaberite datoteke, a zatim izaberite opciju Brisanje.)

Napomena: Ako je korpa za otpatke puna, najstarije stavke se automatski brišu posle tri dana. Ako ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga, stavke u korpi za otpatke automatski brišu posle 93 dana, osim ako je administrator promenio postavku. Pročitajte više informacija o vremenu zadržavanja izbrisanih stavki za poslovne ili školske naloge.

 1. U aplikaciji OneDrive potvrdite izbor u polju za potvrdu željene datoteke.

  Napomena: OneDrive na Windows Phone uređaju trenutno ne dozvoljava da preuzmete OneNote beležnice.

 2. Izaberite stavku Preuzimanje. (Takođe možete da izaberete i zadržite datoteke koje želite da preuzmete, a zatim da izaberete stavku Preuzmi.)

 3. Da biste pronašli preuzete datoteke, u oknu za Preuzimanje koje se pojavljuju kada se preuzimanje pokrene, izaberite stavku Otvori fasciklu za preuzimanje.

Napomena: Ako izaberete više datoteka, one će se preuzeti kao jednu zipovanu fasciklu. Sve datoteke će se preuzeti u fasciklu preuzimanja aplikacija (potfascikla u okviru fascikle za preuzimanje na računaru).

U aplikaciji OneDrive potvrdite izbor u polju za potvrdu pored datoteke ili fascikle koju želite da delite i izaberite stavku deli.

OneDrive za posao ili školu

Da biste delili sa nekoliko određenih osoba, dodajte e-adrese, dodajte poruku ako želite, a zatim izaberite Pošalji. Navedeni korisnici će dobiti e-poruku sa vezom ka deljenoj datoteci.

Da biste delili sa velikim brojem ljudi, na primer u društvenim medijima ili objavljenoj blogu, izaberite stavku Kopiraj veze.

Ako želite, možete da pošaljete opciju Deljenje direktno kao poštu tako što ćete izabrati Outlook.

OneDrive – lično

Da biste delili datoteke slanjem veze putem e-pošte, izaberite stavku e-pošta, dodajte e-adrese zajedno sa porukom ako želite, a zatim izaberite stavku deli.

Da biste delili sa velikim brojem ljudi, na primer u društvenim medijima ili objavljenoj blogu, izaberite stavku uzmi vezei Kopiraj povezanost da biste je koristili gde god želite.

Napomena: Naučite više o deljenju OneDrive datoteka i fascikli.

Kada neko sa vama podeli OneDrive datoteku ili fasciklu, obično dobijete poruku u e-pošti ili obaveštenje na Windows uređaju. Da biste pronašli datoteke koje se dele sa vama u aplikaciji OneDrive, izaberite meni Ikona menija za aplikaciju OneDrive za Windows 10 > deljenom Deljena ikona za OneDrive aplikaciju za Windows 10 .

Prikaz Deljeno sadrži datoteke koje su deljene sa vama, kao i datoteke koje ste vi delili sa drugima. Dok ste prijavljeni pomoću ličnog OneDrive naloga, izaberite ime osobe koja deli da biste pronašli datoteke koje je ta osoba delila.

Napomena: Prikaz Deljeno izgleda drugačije kada ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga. Pogledajte datoteke koje se dele s vama u programu OneDrive za dodatne informacije.

Rad van mreže trenutno nije podržan u novijim verzijama aplikacije (verzija 19. X i novije). Međutim, lokalne kopije datoteka su vam i dalje dostupne. 

Tokom nadogradnje na noviju verziju, vanmrežne datoteke se kopiraju u fasciklu za preuzimanje za aplikaciju. Možete da pronađete sve datoteke označene za vanmrežnu upotrebu u prethodnoj verziji aplikacije u fascikli pod nazivom "OneDrive vanmrežne datoteke". Evo kako da ga pronađete:

 1. Otvorite File Explorer.

 2. U fascikli " preuzimanja " pronaći ćete fasciklu OneDrive vanmrežne datoteke koja sadrži kopije bilo koje datoteke koje su prvobitno sačuvane za rad van mreže.

  Fascikla neće biti tamo ako nemate sačuvane datoteke za rad van mreže.

Mraиni režim je podržan od verzije 19.22.5 onward. Aplikacija podrazumevano bira Windows postavku, ali možete da odaberete da postavite određeni režim.

 1. Izaberite stavku postavke & više Postavke i Ikona "još" za OneDrive aplikaciju za Windows 10 > postavkama.

 2. Izaberite željenu opciju u okviru " tamni režim":

  1. Izaberite stavku svetlo da biste koristili standardni sjajni režim.

  2. Izaberite stavku tamna da biste koristili tamni režim.

  3. Izaberite stavku koristi moj Windows režim da bi aplikacija odabrala režim izabran za aplikacije na sistemu.

U aplikaciji OneDrive izaberite stavku postavke & više Postavke i Ikona "još" za OneDrive aplikaciju za Windows 10 > postavki. Na ovoj stranici prikazuje se ukupna dostupna i trenutna iskorišćenost prostora za skladištenje.

Da biste se odjavili sa ličnog OneDrive naloga ili OneDrive za posao ili školu naloga, otvorite aplikaciju, izaberite stavku Moji nalozi. Opcije prijavljivanja su dostupne u okviru svakog dodatih naloga. Identifikujte nalog iz kog želite da se odjavite, a zatim izaberite stavku Odjavi se.

Prvo, ažurirajte Windows uređaj. Zatim se uverite da ste instalirali sve dostupne ispravke za aplikaciju. One će se preuzeti i instalirati automatski kada se povežete sa Wi‑Fi mrežom. Da biste videli dostupne ispravke koje nisu preuzete:

 1. Otvorite Microsoft prodavnicu, a zatim izaberite stavku ispravke.

 2. Ako su dostupne ispravke, izaberite stavku Ažuriraj sve.

Ako i dalje imate problema sa aplikacijom, pokušajte da je izbrišete, a zatim idite u Microsoft prodavnicu da biste je ponovo preuzeli.

Ako u aplikaciji ne vidite datoteku koju tražite, pogledajte članak Pronalaženje izgubljenih datoteka ili datoteka koje nedostaju u usluzi OneDrive.

U aplikaciji OneDrive izaberite stavku postavke & više Postavke i Ikona "još" za OneDrive aplikaciju za Windows 10 > povratne informacije. Izaberite prirodu povratnih informacija koje želite da obezbedite, unesite komentare u okvir za tekst, a zatim izaberite stavku Pošalji.

Možete da koristite neke tasterske prečice da biste se brzo kretali po drugim prikazima na OneDrive aplikaciji. 

Prečica

Radnja

Alt

Fokus na meniju za navigaciju

F10

Razvijanje/skupljanje leve trake za navigaciju

F1

Otvaranje/Zatvaranje okna za pomoć

Esc

Zatvori sva otvorena okna

Ctrl+J

Otvaranje/Zatvaranje okna za preuzimanje

/ili CTRL + E

Premeštanje na traku za pretragu

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona "Podrška e-poštom"

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×