Kreiranje formula za izračunavanja u programskom dodatku Power Pivot

U ovom članku ćemo pogledati osnove kreiranja formula za izračunavanje za izračunate kolone i mere u Power Pivot. Ako ste novi za DAX, obavezno proverite " brzi Start": naučite Dax osnove za 30 minuta.

Osnove formule

Power Pivot pruža izraze za analizu podataka (DAX) za kreiranje prilagođenih izračunavanja u Power Pivot tabelama i u Excel izvedenim tabelama. DAX uključuje neke od funkcija koje se koriste u Excel formulama i dodatne funkcije koje su dizajnirane za rad sa relacionim podacima i obavljanje dinamičkih agregregacija.

Evo nekih osnovnih formula koje mogu da se koriste u izračunatoj koloni:

Formula

Opis

=TODAY()

Umeće današnji datum u svaki red kolone.

=3

Umeće vrednost 3 u svakom nizu kolone.

=[Column1] + [Column2]

Dodaje vrednosti u istom redu [Kolona1] i [Kolona2] i stavlja rezultate u isti red izračunate kolone.

Možete da kreirate Power Pivot formule za izračunate kolone dok kreirate formule u programu Microsoft Excel.

Koristite sledeće korake kada kreirate formulu:

 • Svaka formula mora da počne sa znakom jednakosti.

 • Možete da otkucate ili izaberete ime funkcije ili da otkucate izraz.

 • Počnite da kucate prvih nekoliko slova funkcije ili imena koje želite i automatsko dovršavanje prikazuje listu dostupnih funkcija, tabela i kolona. Pritisnite taster TAB da biste dodali stavku sa liste za automatsko dovršavanje u formulu.

 • Kliknite na dugme FX da biste otvorili listu dostupnih funkcija. Da biste izabrali funkciju sa padajuće liste, koristite tastere sa strelicama da biste označili stavku, a zatim kliknite na dugme u redu da biste dodali funkciju u formulu.

 • Obezbedite argumente funkciji tako što ćete ih izabrati sa padajuće liste mogućih tabela i kolona ili tako što ćete otkucati vrednosti ili drugu funkciju.

 • Proverite da li ima sintaksnih grešaka: uverite se da su sve zagrade zatvorene i da se referenciruju kolone, tabele i vrednosti.

 • Pritisnite taster ENTER da biste prihvatili formulu.

Napomena: U izračunatoj koloni, čim prihvatite formulu, kolona se popunjava vrednostima. U nekoj meri pritiskanje tastera ENTER čuva definiciju mere.

Kreiranje jednostavne formule

Da biste kreirali izračunatu kolonu sa jednostavnom formulom

Datumprodaje

Potkategorija

Product

Prodaja

Količina

1/5/2009

Sredstvo

Nošenje kofera

254995

68

1/5/2009

Sredstvo

Mini kompresor

1099,56

44

1/5/2009

Oti

Tanak digitalni

6512

44

1/6/2009

Sredstvo

Soиiva za konverziju telefotografija

1662,5

napuniљ

1/6/2009

Sredstvo

Stalak

938,34

napuniљ

1/6/2009

Sredstvo

USB kabl

1230,25

1926

 1. Izaberite i kopirajte podatke iz gorenavedene tabele, uključujući naslove tabele.

 2. U Power Pivot izaberite stavku matična>Nalepi.

 3. U dijalogu Pregled lepljenja kliknite na dugme u redu.

 4. Izaberite stavku dizajn> kolonama> Dodaj.

 5. U traci sa formulama iznad tabele otkucajte sledeću formulu.

  = [Prodaja]/[Količina]

 6. Pritisnite taster ENTER da biste prihvatili formulu.

Vrednosti se zatim popunjavaju u novoj izračunatoj koloni za sve redove.

Saveti za korišćenje automatskog dovršavanja

 • Automatsko dovršavanje formule možete da koristite u sredini postojeće formule sa ugnežđenim funkcijama. Tekst koji se nalazi neposredno pre mesta umetanja koristi se za prikaz vrednosti na padajućoj listi, a celokupan tekst posle mesta umetanja ostaje nepromenjen.

 • Power Pivot ne dodaje zatvorene zagrade funkcija ili se automatski podudaraju zagrade. Morate da se uverite da je svaka funkcija sinhronizovano tačna ili da ne možete da sačuvate ni koristite formulu. Power Pivot markiraju zagrade, što olakšava proveru da li su one ispravno zatvorene.

Rad sa tabelama i kolonama

Power Pivot tabele liиe na Excel tabele, ali se razlikuju u načinu na koji funkcionišu sa podacima i formulama:

 • Formule u Power Pivot funkcionišu samo sa tabelama i kolonama, ne sa pojedinačnim ćelijama, referencama opsega ili niima.

 • Formule mogu da koriste relacije za korišćenje vrednosti iz srodnih tabela. Vrednosti koje se preuzimaju uvek su povezane sa trenutnom vrednošću polja.

 • Ne možete da nalepite Power Pivot formule u Excel radni list i obratno.

 • Ne možete da imate nepravilne i nepravilne podatke, kao što to radite u Excel radnom listu. Svaki od redova u tabeli mora da sadrži isti broj kolona. Međutim, možete da imate prazne vrednosti u nekoj koloni. Excel tabele sa podacima i Power Pivot tabele podataka se ne menjaju, ali možete da se povežete sa Excel tabelama iz Power Pivot i nalepite Excel podatke u Power Pivot. Više informacija potražite u članku Dodavanje podataka radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele , Kopiranje i lepljenje redova u model podataka u programskom dodatku Power Pivot.

Upućivanje na tabele i kolone u formulama i izrazima

Možete da upućujete na bilo koju tabelu i kolonu pomoću njenog imena. Na primer, sledeća formula ilustruje kako da upućujete na kolone iz dve tabele koristeći potpuno određeno ime:

= SUM (' nova prodaja ' [iznos]) + SUM (' prošla prodaja ' [iznos])

Kada se izračunava formula, Power Pivot prvo provere za opštu sintaksu, a zatim proverava imena kolona i tabela koje pružate u okviru mogućih kolona i tabela u trenutnom kontekstu. Ako je ime dvosmisleno ili ako nije moguće pronaći kolonu ili tabelu, dobijate grešku u formuli (#ERROR niska umesto vrednosti podataka u ćelijama u koje se greška javlja). Više informacija o zahtevima imenovanja za tabele, kolone i druge objekte potražite u članku "zahtevi za imenovanje u usluzi Dax sintakse za Power Pivot.

Napomena: Kontekst je važna funkcija Power Pivot modela podataka koja vam omogućava da kreirate dinamičke formule. Kontekst se određuje tabelama u modelu podataka, relacija između tabela i svi filteri koji su zatvoreni. Više informacija potražite u članku kontekst u Dax formulama.

Relacije između tabela

Tabele mogu da se odnose na druge tabele. Kreiranjem relacija dobijate mogućnost da potražite podatke u drugoj tabeli i da koristite srodne vrednosti za obavljanje složenih izračunavanja. Na primer, možete da koristite izračunatu kolonu da biste pronašli sve zapise o isporuci povezanim sa trenutnim prodavcem, a zatim da saberete troškove isporuke za svaku. Efekat je kao parameterisani upit: možete da izračunate drugačiji zbir za svaki broj u trenutnoj tabeli.

Mnoge DAX funkcije zahtevaju da postoji relacija između tabela ili između više tabela, kako biste pronašli kolone koje ste referencirali i vratili rezultate koji imaju smisla. Druge funkcije će pokušati da identifikuju relaciju; Međutim, za najbolje rezultate uvek treba da kreirate relaciju gde je to moguće.

Kada radite sa izvedenim tabelama, naročito je važno da povežete sve tabele koje se koriste u izvedenoj tabeli tako da podaci rezimea mogu da se izračunavaju ispravno. Više informacija potražite u članku rad sa relacijama u izvedenim tabelama.

Rešavanje problema sa greškama u formulama

Ako dobijete grešku prilikom definisanja izračunate kolone, formula može da sadrži sintaktičku grešku ili semantičku grešku.

Sinhronizacije greške se najlakše rešavaju. Najčešće uključuju nedostajuće zagrade ili zarez. Pomoć za sintaksu pojedinačnih funkcija potražite u članku referenca funkcije Dax.

Drugi tip greške se javlja kada sintaksa bude tačna, ali vrednost ili kolona na koju se upućuje nemaju smisla u kontekstu formule. Takve semantičke greške mogu uzrokovati neki od sledećih problema:

 • Formula upućuje na nepostojeću kolonu, tabelu ili funkciju.

 • Formula izgleda da je tačna, ali kada Power Pivot daje podatke koji pronalaze nepodudaranje tipova i povećava grešku.

 • Formula dodaje netačan broj ili tip parametara u funkciju.

 • Formula se odnosi na drugačiju kolonu koja ima grešku i samim tim su njene vrednosti nevažeće.

 • Formula upućuje na kolonu koja nije obrađena. To se može dogoditi ako ste radnu svesku promenili u ručni režim, napravili promene, a zatim nikada ne biste osvežili podatke ili ažurirali izračunavanja.

U prva četiri slučaja DAX zastavicom označava celu kolonu koja sadrži nevažeću formulu. U poslednjem slučaju, DAX je izašao iz kolone da bi nagovestio da se kolona nalazi u stanju koje nije obrađeno.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×