Kreiranje i korišćenje modernih stranica na SharePoint lokaciji

Korišćenje stranica je sjajan način za deljenje ideja pomoću slika, Excel, Word i PowerPoint dokumenata, videozapisa i još mnogo toga. Možete brzo i lako da kreirate i objavljujete stranice koje izgledaju odlično na svakom uređaju.

Kada kreirate stranicu, možete da dodate i prilagoditeveb segmente , a zatim objavite stranicu samo nekim klikom.

Napomene: 

 • Neke funkcije se postepeno uvode u organizacije koje su se opredelele za program Ciljano izdanje. To znači da možda još uvek ne vidite ovu funkciju ili da izgleda drugačije od onoga što je opisano u člancima pomoći.

 • Morate biti vlasnik sajta ili SharePoint administrator da biste dodali stranice. Ako ste vlasnik sajta ali ne možete da dodate stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradite. 

 • Ovaj članak se odnosi na moderne stranice u SharePoint Online ili SharePoint Server 2019. Ako koristite klasične stranice ili koristite stariju verziju programa SharePoint, pogledajte kreiranje i uređivanje klasičnih SharePoint stranica.

 • Kreiranje modernih stranica podržano je samo u biblioteci stranica sajta. Pored toga, ne možete da promenite URL stranice.

Pregledač ne podržava video zapis.

Šta želite da uradite?

Dodavanje i objavljivanje stranice

 1. Idite na lokaciju na koju želite da dodate stranicu. 

 2. Idite na matičnu stranicu sajta.

 3. Izaberite + Novo, a zatim izaberite Stranica.

  Nova stranica

  Možete i da odete na postojeću stranicu, izaberete stavku + Novoi izaberete stavku Počni sa prazne stranice. Ili, možete da odaberete stavku Kopiraj ovu stranicu da biste kreirali novu stranicu koja ima iste veb segmente i sadržaj kao postojeća stranica.

 4. Odaberite predložak stranice sa kojih počinjete.

  Template gallery
 5. Dodajte ime stranice u oblast naslova. Ime stranice je potrebno za čuvanje stranice. Pogledajte oblast Prilagođavanje naslova.

 6. Dodavanje veb segmenata

  Pokazivač miša iznad oblasti naslova i videćete liniju sa zaokruženim znakom +, kao što je ovo:

 7. Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu

  Kliknite na dugme + da biste dodali sadržaj kao što su tekst, dokumenti, video i još mnogo toga. Da biste saznali više o tome kako da pronađete i koristite veb segmente, pogledajte korišćenje veb segmenata.

  Dugme „Dodaj na stranicu“

  Na stranicu možete da dodate i odeljke i kolone. Da biste saznali više, pogledajte odeljak Dodavanje odeljaka ili kolona na stranicu.

 8. Kada završite uređivanje, možete da kliknete na dugme Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja. Publika neće videti stranicu dok je ne objavite. Samo osobe sa dozvolama za uređivanje na vašoj lokaciji mogu da je vide.

 9. Kada budete spremni da publika vidi stranicu, kliknite na dugme Objavi.

  Više informacija o objavljivanju i životnom stilu stranice potražite u temi Upravljanje i životni vek SharePoint moderne stranice.

Prilagođavanje oblasti naslova

Oblast naslova možete da prilagodite sa slikom, izborom četiri rasporeda, tekstom iznad naslova, mogućnostm promene prikazanog autora i možete da prikažete ili sakrijete objavljeni datum.

 • Dodavanje slike

  Da biste dodali sliku, kliknite na dugme Dodaj sliku Add image button na traci sa alatkama sa leve strane.

  Odaberite nedavnu sliku ili sliku sa slika iz kolekcija koje je obezbedila korporacija Microsoft, sa veb pretrage, sa sajta, računara ili veze. Ako je vaša organizacija navela skup odobrenih slika, možete da birate između tog skupa u okviru Vaša organizacija. 

  Slika opcija za odaberi datoteke.

  Napomene: 

  • Veb pretraga koristi Bing slike koje koriste Creative Common licencu. Vi ste odgovorni za pregledanje licenciranja za sliku pre nego što je umetnete na stranicu.

  • Slike izgledaju najbolje u pejzažima ili 16:9 ili veće u odnosu visina i kada su veličine najmanje 1 MB. Više informacija o veličini slike potražite u temi Veličina i veličina slike na SharePoint stranicama.

  •  Ako ste vi SharePoint i želite da saznate kako da kreirate biblioteku resursa za svoju organizaciju, pogledajte kreiranje biblioteke resursa organizacije.

  • Ako ste administrator SharePoint, preporučujemo da omogućavate mrežu za isporuku sadržaja (CDN) kako biste poboljšali performanse za nabavljanje slika. Saznajte više o CDN-cima.

 • Pored toga, možete da postavite skalnu tačku da biste postavili najvažniji deo slike u okvir. Kliknite na dugme Postavi fokalnu tačku Set focal point button na traci sa alatkama sa leve strane i unutar slike prevucite tačku fokalne tačke gde želite.

  Focal point

 • Dodavanje ili promena prikazanog autora stranice

  U oblasti naslova dodajte ime, delimično ime ili ime e-pošte u polje autora. Ime će se pretražiti u odnosu na profile organizacije i vi ćete se predstaviti predloženim osobama. Odaberite onaj koji želite i završili ste! Ako ne unesete ime, autor po liniji se neće prikazati.

  Okvir za unos autora stranice

 • Izbor rasporeda

  Kliknite na dugme Uredi veb segment Web part edit button, a zatim u dijagramu sa alatkama sa desne strane odaberite raspored koji želite:

  Opcije za rasporede na stranici

 • Postavljanje poravnavanja

  Ako se okvir sa alatkama još ne prikazuje, kliknite na dugme Uredi veb segment u Web part edit button, a u okviru sa alatkama sa desne strane odaberite stavku Levo ili Centriranje.

 • Dodavanje teksta iznad naslova

  Možete da dodate tekst u obojenom bloku iznad naslova da biste kvalifikovani naslov ili da biste skrenuli pažnju na nešto na stranici, kao u primeru ispod gde je novi tekst iznad naslova. U novinama žargon, ovo se naziva "osloac". Boja bloka u kom se tekst nalazi zasnovana je na temi sajta.

  Tekst iznad naslova

  Da biste dodali tekst iznad naslova, kliknite na dugme Uredi veb segment Web part edit button, a zatim u okvir sa alatkama sa desne strane unesite do 40 znakova teksta u polje Tekst iznad naslova. Zatim promenite preklopnik Prikaži blok teksta iznad naslova na Da.

 • Prikaži objavljeni datum

  Da biste prikazali najnoviji objavljeni datum stranice u oblasti naslova, prevucite preklopnik ispod ove opcije na opciju Da.

Da biste kasnije izmenili oblast naslova, samo se uverite da je stranica u režimu uređivanja, izaberite oblast naslova, a zatim koristite traku sa alatkama sa leve strane da biste promenili tekst naslova i druge informacije i koristite dugme slike da biste promenili sliku. Da biste promenili ime u oblasti naslova, samo izaberite oblast naslova i kucate preko postojećeg imena.

Pomozite drugima da pronađu vašu stranicu

Kada prvi put objavite stranicu, bićete upitani da pomognete drugima da pronađu stranicu. Ako želite to da uradite kasnije, možete da izaberete stavku Podiži na vrhu stranice kada se stranica objavi.

Opcije koje pomažu drugima da pronađu vašu stranicu.

Možete da koristite jednu ili više sledećih opcija:

 • Dodavanje stranice u navigaciju:Dodaje vezu ka stranici pomoću naslova stranice u navigaciju sa leve strane.

 • Objavi kao vesti na ovoj lokaciji:Dodaje objavu vesti na matičnu stranicu vašeg sajta. Više informacija o novostima potražite u temi Tim može da ima ažuriranja novosti na lokaciji tima.

 • E-pošta: Omogućava vam da pošaljete e-poruku sa pregledom stranice i opcionalnom porukom izabranim primaocima.

 • Kopiranje adrese:Prikazana je adresa stranice tako da možete da je kopirate i pošaljete drugima.

Uređivanje stranice

Da biste promenili stranicu, uradite sledeće:

 1. Izaberite stavku Uredi u gornjem desnom uglu.

  Kada kliknete na dugme Uredi, stranica je odjavena za vas. Sve dok je stranica otvorena za uređivanje ili odjavu, niko drugi ne može da je uređuje. Stranica je "zaključana" dok se promene ne sačuva ili odbače ili dok ne objavite stranicu. Izuzetak je to što ako stranica nema aktivnost 5 minuta, sesija uređivanja će se vremenski istaći i stranica će biti "otključana".

 2. Unošite promene. Pomoć u oko rasporeda na stranici i korišćenja veb segmenata možete da vidite u člancima Dodavanje odeljaka i kolona na stranici i Korišćenje veb segmenata na SharePoint stranicama.

 3. Kada završite sa promenama, odaberite stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja.

 4. Ako ste spremni da korisnici vide promene, kliknite na dugme Ponovo objavljivanje. Više informacija o objavljivanju i životnom stilu stranice potražite u temi Upravljanje i životni vek SharePoint moderne stranice.

Prilikom unošenje promena na lokaciji, kao što je dodavanje ili menjanje veb segmenata, možete da opozovete ili ponovite promene. Izaberite stavku Opozovi radnju i sa padajuće menije izaberite stavku Opozovi radnju ili Ponovi radnju po potrebi. (Takođe možete da koristite tasterske prečice kombinacije tastera Ctrl+Z ili Ctrl+Y.)

Opozivanje/poništavanje padajuće liste "Opozovi radnju" prikazanu u režimu uređivanja SharePoint lokaciji

Napomene: 

 • Za uređivanje i preimenovanje stranica neophodne su određene dozvole. Ako ne možete da preimenujete stranicu, obratite se administratoru lokacije da biste se uverili da imate dozvolu za brisanje stavki. Ako ne možete da uredite stranicu, proverite da li imate dozvolu za pregledanje korisničkih informacija.

 • Ako ste navikli da radite sa prilagođenim stranicama i definicijama sajta, treba da znate da ovaj tip stranice nema veze sa definicijom sajta; stoga ne može da se resetuje na definiciju lokacije.

Korišćenje sidroma stranica (obeleživači)

Postere stranica (poznate i kao obeleživači) automatski se dodaju u stilove naslova 1 u tekstualnim veb segmentima na stranici.  Kada se stranica objavi i kada iznad naslova 1, u tekstualnom veb segmentu vidite simbol veze koji ukazuje na poteškoće stranice.

Primer veze po sidro stranice

Možete da kliknete desnim tasterom miša na sidro stranice i izaberete "kopiraj vezu" iz kontekstualnog menija veb pregledača da biste kopirali lokaciju po sidro stranice za korišćenje izvan SharePoint stranica. Kada se posiljka stranice nalazi u ostavu, može da se nalepi u e-poruke, trenutne poruke ili druge stavke. 

Kada dodate hipervezu ka stranici, možete da skočite na naslov 1 u bilo kom tekstualnom veb segmentu dodavanjem simbola funte (#) i teksta naslova 1 na koji želite da odete na kraj veze, kao u ovom primeru:

Primer veze sa obeleživačem

Komentari, sviđanja i prikazi

Osobe koje pregledaju stranicu mogu da ostavljaju komentare i sviđanja na dnu stranice. Možete da vidite i koliko prikaza ima stranica. Hover over Likes to see some of the people who like your page. Kliknite na sviđanja i možete da vidite listu svih ljudi koji su vašu stranicu voleli.

alternativni tekst

Kada neko sviđa ili komentare na stranici ili objave vesti koju ste kreirali ili vas pomene koristeći @, bićete obavešteni e-poštom.

Napomena: Komentari, sviđanja i prikazi nisu dostupni na matičnim stranicama lokacije.

Korišćenje funkcije "Sveobuhvaćeni čitalac" na stranicama

Koristite alatku koncentrisanog čitaoca da biste pomogli publici da se fokusira na sadržaj na lokaciji. Alatka za sveobecedni čitač uključuje ugrađen tekst u govor i isticanje teksta u liniji. Sveobni čitalac može da se koristi kako bi odgovarao pojedinačnim potrebama svakog korisnika lokacije što olakšava angažovanje sa sajtom.

Korisnici sajta mogu da promene brzinu i glas čitaoca, kao i razne vizuelne aspekte samog teksta. Sveobuhvaćeni čitalac nudi i mogućnost prevođenja sadržaja na stranici na veliki broj jezika.

Screenshot of the immersive reader task bar

Da biste koristili imerzivni čitalac:

 1. Izaberite opciju Sveoberisni čitalac na traci zadataka.

 2. Kada se pojavi stranica sveobuhvatanog čitača, prilagodite željene postavke teksta u snimak ekrana ikone "Željene postavke teksta", Gramatičke opcije snimak ekrana ikone gramatičkih opcijai Željene postavke   čitanja snimak ekrana ikone "Željene postavke čitanja" .

 3. Kada odaberete željene postavke doživljaja sveobernog čitača, izaberite stavku Reprodukuj u dnu ekrana.

Napomena: Funkcija sveobuhvatnog čitanja nije dostupna na matičnoj stranici.

Razvijanje sadržaja (režim fokusa)

Eliminišite vizuelne smetnje korišćenjem režima razvijanja SharePoint stranicama lokacije. Režim razvijanja vam pomaže da se fokusirate na primarni sadržaj uklanjanjem traka za navigaciju na stranici.

Snimak ekrana trake zadataka za razvijanje sadržaja

Aktiviranje Razvijanje sadržaja izborom ikone Razvij sadržaj snimak ekrana ikone za razvijanje sadržaja na paru zadatka stranice lokacije.

Režim razvijanja može da se deaktivira tako što će izabrati ikonu Skupi sadržaj snimak ekrana ikone za skupljanje sadržaja zatim u prikazu Razvijanje sadržaja.

Sačuvaj za kasnije

Osobe koje pregledaju stranicu kasnije mogu lakše da je pronađu pomoću opcije Sačuvaj za kasnije na dnu stranice. Kada se klikne na dugme Sačuvaj za kasnije, ona postaje Sačuvana za kasnije ipopunjava se povezana ikona.

Komanda "Sačuvaj za kasnije" na stranici

Napomena: Čuvanje za kasnije nije podržano za korisnike sa u goste. Oni će možda moći da izaberu stavku Sačuvaj za kasnije, ali stavka neće biti sačuvana.

Kada se klikne na dugme Sačuva za kasnije, prikazuje se lista Nedavno sačuvanih stavki. Možete da izaberete stavku Prikaži sve sačuvane stavke da biste videli celu listu sačuvanih stavki.

Nedavno sačuvane stavke

Slanje stranice putem e-pošte

Kada koristite ovu funkciju, možete da pošaljete e-poruku koja sadrži vezu, pregled sličice, opis i opcionalnu poruku jednoj osobi ili više njih.

Dijalog "Slanje putem e-pošte"

Napomena: Osobe sa kojima delite vezu moraju da imaju odgovarajuće dozvole da bi mogle da vide stranicu.

 1. Na vrhu stranice izaberite stavku Pošalji putem e-pošte.

 2. U polje Za: unesite imena osoba kojima želite da pošaljete poruku i dodajte poruku ako želite.

 3. Kliknite na dugme Pošalji.

Gde se skladište stranice?

Stranice koje kreirate, sačuvate ili objavite skladište se u biblioteci stranica za lokaciju. Da biste prešli u biblioteku "Stranice":

 1. Idite na sajt gde se nalazi stranica.

 2. Na gornjoj ili levoj strani navigacije izaberite stavku Stranice.

  Ako ne vidite stavku Stranice sa leve strane, izaberite stavku Sadržaj lokacije iz Postavke u gornjem desnom okviru, a zatim sa leve strane stranice "Sadržaj lokacije" izaberite stavku Stranice .

  Stranica se možda nalazi u fascikli u biblioteci Stranice koju je naznačio vlasnik lokacije.

Brisanje stranice

SharePoint i administratori sajtova mogu lako da izbrišu moderne stranice sa SharePoint sajta. Dodatne informacije o tome kako da izbrišete stranicu potražite u temi Brisanje stranice sa SharePoint sajta.

Upotreba veb segmenata

Veb segmenti su sastavni blokovi stranice. Videćete ih kada kliknete na znak + na stranici da biste dodali sadržaj na stranicu. Više informacija o različitim tipovima veb segmenata i o tome kako da ih koristite potražite na stranici Upotreba veb segmenata na stranicama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×