Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Kreiranje i korišćenje modernih stranica na SharePoint lokaciji

Kreiranje i korišćenje modernih stranica na SharePoint lokaciji

Stranice na sjajan način omogućavaju deljenje ideja pomoću slika, Excel, Word i PowerPoint dokumenata, video zapisa i još mnogo toga. Možete brzo i lako da kreirate i objavljujete stranice koje izgledaju odlično na svakom uređaju.

Kada kreirate stranicu, možete da dodate i prilagodite Veb segmente, a zatim da objavite stranicu samo klikom.

Napomene: 

 • Neke funkcionalnosti se postepeno uvecu u organizacije koje su se odlučile u programu ciljane objave. To znači da možda još uvek ne vidite ovu funkciju ili da izgleda drugačije od onoga što je opisano u člancima pomoći.

 • Morate biti vlasnik sajta ili SharePoint administrator da biste dodali stranice. Ako ste vlasnik sajta ali ne možete da dodate stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradite. 

 • Ovaj članak se odnosi na moderne stranice u sistemu SharePoint Online ili SharePoint Server 2019. Ako koristite klasične stranice ili koristite stariju verziju sistema SharePoint, pogledajte članak Kreiranje i uređivanje klasičnih SharePoint stranica.

 • Kreiranje modernih stranica je podržano samo u biblioteci lokacija. Pored toga, ne možete da promenite URL adresu stranice.

Fotografija Surface Book uređaja

Savet: Check out these YouTube videos from Microsoft Creators to learn more about modern pages!

Šta želite da uradite?

Dodavanje i objavljivanje stranice

 1. Idite na lokaciju na kojoj želite da dodate stranicu. 

 2. Idite na matičnu stranicu sajta.

 3. Izaberite stavku + novo, a zatim izaberite stavku stranica.

  Nova stranica

  Naizmenično, možete otići na postojeću stranicu, izabrati stavku + novoi izabrati stavku Započni sa prazne stranice. Možete i da odaberete kopiju ove stranice da biste kreirali novu stranicu koja ima iste Veb segmente i sadržaj kao postojeću stranicu.

 4. Odaberite predložak stranice za početak.

  Template gallery
 5. Dodajte ime stranice u oblast naslova. Potrebno je ime stranice da biste sačuvali stranicu. Pogledajte odeljak Prilagođavanje oblasti naslova.

 6. Dodavanje veb segmenata

  Pređite mišem ispod oblasti naslova i videćete liniju sa zaokruženim klikom na ovu:

 7. Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu

  Kliknite na dugme + da biste dodali sadržaj kao što su tekst, dokumenti, video i još mnogo toga. Da biste saznali više o tome kako da pronađete i koristite Veb segmente, pogledajte članak Korišćenje Veb segmenata.

  Dugme „Dodaj na stranicu“

  Stranicama i kolonama možete da dodate na stranicu. Da biste saznali više, pogledajte članak Dodavanje odeljaka ili kolona na stranici.

 8. Kada završite sa uređivanjem, možete da kliknete na dugme Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja. Gledaoci neće videti stranicu dok je ne objavite. Samo osobe sa dozvolama za uređivanje na sajtu mogu da ga vide.

 9. Kada budete spremni da gledaoci vide stranicu, kliknite na dugme Objavi.

  Više informacija o objavljivanju i ciklusu životnog ciklusa stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Prilagođavanje oblasti naslova

Možete da prilagodite oblast naslova sa slikom, izbor od četiri rasporeda, tekst iznad naslova, mogućnost promene prikazanog autora i možete da prikažete ili sakrijete datum objavljivanja.

 • Dodavanje slike

  Da biste dodali sliku, kliknite na dugme dodaj Dugme "Dodaj sliku" slike na traci sa alatkama levo.

  Odaberite noviju sliku ili nabavite sliku iz berzanskih slika koje obezbeđuje Microsoft, iz veb pretrage, sajta, računara ili linka. Ako je vaša organizacija odredila skupa odobrenih slika, moći ćete da birate iz tog skupa u organizaciji. 

  Slika opcija birača datoteka.

  Napomene: 

  • Veb pretraga koristi Bing slike koje koriste kreativnu zajedniиku licencu. Odgovorni ste za redigovanje licenci za sliku pre umetanja na stranicu.

  • Slike izgledaju najbolje kada su položeni ili 16:9 ili veći u odnosu širina/visina i kada su najmanje 1 MB veličine. Više informacija o promeni slike potražite u članku Promena veličine i podešavanje veličine na SharePoint modernim stranicama.

  •  Ako ste SharePoint administrator i želite da saznate kako da kreirate biblioteku resursa za organizaciju, pogledajte članak Kreiranje biblioteke resursa za organizaciju.

  • Ako ste SharePoint administrator, preporučuje se omogućavanje mreže za isporuku sadržaja (CDN) radi poboljšanja performansi za preuzimanje slika. Saznajte više o CDN-ovima.

 • Pored toga, možete da podešavate taиku na kojoj se nalazi najvažniji deo slike u okviru. Na levoj traci sa alatkama kliknite na dugme Podesi fekal pointa Dugme "Podesi fokal Pointa" na levoj strani i u okviru slike prevucite željeno mesto gde želite.

  Centralna tacka

 • Dodavanje ili promena prikazanog autora stranice

  U oblasti naslov Dodajte ime, delimično ime ili ime e-pošte u polje "Autor". Ime će se pretraživati u odnosu na profile organizacije, a vi ćete biti predstavljeni sa predloženim osobama. Odaberite željeni, i završili ste! Ako ne unesete ime, lista autora se neće prikazati.

  Okvir za unos autora stranice

 • Izbor rasporeda

  Kliknite na dugme Uredi Veb segment Dugme za uređivanje Veb segmenta i u okviru sa alatkama sa desne strane odaberite željeni raspored:

  Opcije za rasporede na stranicama

 • Postavljanje poravnavanja

  Ako se okvir sa alatkama ne prikazuje, kliknite na dugme Uredi Veb segment Dugme za uređivanje Veb segmenta i u okviru sa alatkama sa desne strane odaberite stavku levo ili centralno.

 • Dodavanje teksta iznad naslova

  Možete da dodate tekst u obojeni blok iznad naslova da biste kvalifikujete naslov ili da obratite pažnju na nešto na stranici, kao u dolenavedenom primeru gde je novo iznad naslova. U ћargonu za novine, ovo se zove љuter. Boja bloka u kojem se tekst nalazi bazira se na temi vaše stranice.

  Tekst iznad naslova

  Da biste dodali tekst iznad naslova, kliknite na dugme Uredi Veb segment Dugme za uređivanje Veb segmenta i u okviru sa alatkama sa desne strane unesite do 40 znakova teksta u polju iznad naslova . Zatim promenite taster Prikaži blok teksta iznad naslova"Uključi".

 • Prikaži objavljeni datum

  Da biste prikazali najnoviji objavljeni datum stranice u oblasti naslova, prebacite preklopnik ispod ove opcije na da.

Da biste kasnije izmenili oblast naslova, samo se uverite da je stranica u režimu uređivanja, izaberite oblast naslova, a zatim koristite traku sa alatkama na levoj strani da biste promenili tekst naslova i druge informacije i koristite dugme za sliku da biste promenili sliku. Da biste promenili ime u oblasti naslova, samo izaberite oblast naslova i otkucajte preko postojećeg imena.

Pomoć drugima pri pronalaženje stranice

Kada prvi put objavite stranicu, bićete upitani da pomognete drugima da pronađu stranicu. Ako želite da to uradite kasnije, možete da kliknete na dugme promocija na vrhu stranice nakon objavljivanja stranice.

Opcije koje pomažu drugima da pronađu vašu stranicu.

Možete da koristite neke od sledećih opcija:

 • Dodajte stranicu u navigaciju: dodaje povezanost stranici, koristeći naslov stranice, na levu stranu navigacije.

 • Objavljivanje kao vesti na ovoj sajtu: dodaje objavljivanje vesti na matičnu stranicu sajta. Više informacija o vestima potražite u članku održavanje tima ažuriranim sa vestima na sajtu tima.

 • E-pošta: omogućava vam da pošaljete e-poruku sa pregledom stranice i opcionalnu poruku izabranim primaocima.

 • Kopiraj adresu: prikazuje se adresa stranice kako biste mogli da je kopirate i pošaljete drugima.

Uređivanje stranice

Da biste promenili stranicu, uradite sledeće:

 1. Izaberite stavku Uredi u gornjem desnom uglu.

  Kada kliknete na dugme Uredi, stranica se odjavljena na vas. Dok god je stranica otvorena za uređivanje ili odjavljivanje, niko ne može da je uređuje. Stranica je "zaključana" dok se promene ne sačuvaju ili ododbacuju ili dok se ne objavi stranica. Izuzetak je to što ako stranica nema aktivnost 5 minuta, sesija uređivanja će se izbrisati i stranica će biti "otključana".

 2. Izvršite promene. Pomoć za raspored na stranici i korišćenje veb segmenata potražite u članku Dodavanje odeljaka i kolona na stranici i Korišćenje Veb segmenata na SharePoint stranicama.

 3. Kada završite sa promenama, odaberite stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja.

 4. Ako ste spremni da korisnici vide vaše promene, kliknite na dugme ponovo Objavi. Više informacija o objavljivanju i ciklusu životnog ciklusa stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Dok unosite promene na lokaciju, kao što je dodavanje ili izmena Veb segmenata, možete da opozovete ili ponovo uradite promene. Izaberite stavku Opozovi radnju i iz padajućeg menija izaberite stavku Opozovi ili ponovi po potrebi. (Takođe možete da koristite tasterske prečice za CTRL + Z ili CTRL + Y.)

Opoziv/ponavljanje padajućeg menija u režimu uređivanja za SharePoint sajt

Napomene: 

 • Određene dozvole su neophodne za uređivanje i preimenovanje stranica. Ako ne možete da preimenujete stranicu, obratite se administratoru vaše stranice da biste se uverili da imate dozvolu za brisanje stavki. Ako ne možete da uredite stranicu, uverite se da imate dozvolu za pregledanje korisničkih informacija.

 • Ako ste navikli da radite sa prilagođenim stranicama i definicijama lokacija, trebalo bi da znate da ovaj tip stranice nema povezivanje sa definicijom sajta; zbog toga se ne može vratiti na definiciju na sajtu.

Korišćenje sidra stranica (obeleživači)

Sidra stranice (poznate i kao obeleživači) automatski se dodaju za naslov 1 stilova u tekstualnom programu na stranici.  Kada se objavi stranica i zadržite pokazivač iznad naslova 1 u Veb segmentu teksta, videćete simbol veze koji ukazuje na sidro stranice.

Primer linka za sidro stranice

Možete kliknuti desnim tasterom miša na sidro stranice i izabrati stavku "Kopiraj vezu" iz kontekstualnog menija Veb pregledača da biste kopirali lokaciju sidro stranice za korišćenje izvan SharePoint stranica. Kada se sidro stranice nalazi u ostavi, može se nalepiti u e-poruke, trenutne poruke ili druge stavke. 

Kada dodate hipervezu na stranicu, možete da pređete na naslov 1 u bilo kom tekstualnom segmentu tako što ćete dodati oznaku funte (#) i tekst naslova 1 na koji želite da pređete na kraj veze, kao u ovom primeru:

Primer povezivanja sa obeleživačem

Komentari, vole i prikazi

Osobe koje prikažu stranicu mogu da ostave komentare i da se vole na dnu stranice. Možete da vidite i koliko prikaza stranica ima. Zadržite pokazivač iznad da biste videli neke osobe koje su volele vašu stranicu. Kliknite na dugme "više" i možete da vidite listu svih osoba koje su volele vašu stranicu.

alternativni tekst

Kada neko bude voleo ili komentariše stranicu ili objavu diskusije koju ste kreirali ili pomenula da koristite @, bićete obavešteni e-poštom.

Napomena: Komentari, sviđanja i prikazi nisu dostupni na matičnoj stranici sajta.

Sačuvaj za kasnije

Osobe koje prikažu vašu stranicu mogu ga kasnije pronaći lakše tako što će koristiti opciju Sačuvaj za kasnije , na dnu stranice. Kada se Sačuvaj za kasnije klikne na dugme, ona se čuva za kasnijei popunjava se ikona povezana.

Komanda "Sačuvaj za kasnije" na stranici

Kada se sačuva za kasnije , prikazuje se lista nedavno sačuvanih stavki . Možete da kliknete na dugme Pogledajte sve sačuvane stavke da biste videli celu listu sačuvanih stavki.

Nedavno sačuvane stavke

Slanje stranice putem e-pošte

Kada koristite ovu funkciju, možete da pošaljete e-poruku koja sadrži adresu, pregled sličica, opis i opcionalnu poruku za jednu ili više osoba.

Dijalog "slanje e-pošte"

Napomena: Osobe sa kojima delite vezu moraju da imaju odgovarajuće dozvole da bi mogle da vide stranicu.

 1. Na vrhu stranice izaberite stavku Pošalji putem e-pošte.

 2. Unesite imena osoba koje želite da pošaljete u polje " za: " i dodajte poruku ako želite.

 3. Kliknite na dugme Pošalji.

Gde se čuvaju stranice?

Stranice koje kreirate, čuvate ili objavite skladište se u biblioteci stranica za vašu sajt. Da biste dobili biblioteku stranica:

 1. Idite na sajt gde se nalazi stranica.

 2. Na gornjoj i levoj stranici navigacija izaberite stavku stranice.

  Ako ne vidite stranice na levoj strani, izaberite stavku sadržaj lokacije iz Postavke u gornjem desnom uglu, a zatim sa leve strane stranice sa sadržajem lokacije izaberite stavku stranice.

  Vaša stranica se može nalaziti u fascikli u biblioteci stranica koju je odredio vlasnik sajta.

Brisanje stranice

SharePoint vlasnici lokacije i administratori mogu lako da izbrišu moderne stranice sa SharePoint lokacije. Više informacija o tome kako da izbrišete stranicu potražite u članku Brisanje stranice sa SharePoint lokacije.

Upotreba veb segmenata

Veb segmenti su sastavni blokovi stranice. Videćete ih kada kliknete na znak + na stranici da biste dodali sadržaj na stranicu. Više informacija o različitim tipovima veb segmenata i o tome kako da ih koristite potražite na stranici Upotreba veb segmenata na stranicama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×