Kreiranje ili brisanje polja Dugački tekst

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Polje "Dugački tekst" može da bude korisna za skladištenje velike količine informacija, kao što su beleške, komentare i opisima. Tip podataka "Dugački tekst" skladišti do 65.536 alfanumeričke znakove i podržava obogaćeni tekst oblikovanja, kao što su različite boje, fontove i isticanje.

Šta želite da uradite?

Dodavanje polja za Dugački tekst u prikazu lista sa podacima

Dodajte polje "Dugački tekst" u prikazu dizajna

Brisanje polja tipa "Dugački tekst"

Dugački tekst spisak svojstava polja

Dodavanje polja za Dugački tekst u prikazu lista sa podacima

Možete da dodate polje "Dugački tekst" u Prikazu lista sa podacima.

Dodavanje u postojeću tabelu

 1. Otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Ako je potrebno, pomerite se horizontalno do prvog praznog polja.

 3. Izaberite stavku kliknite da biste dodali , a zatim izaberite Dugački tekst sa liste.

 4. Kliknite dvaput na stavku novi red zaglavlja, a zatim otkucajte smisleno ime za novo polje.

 5. Sačuvajte promene.

Dodavanje nove tabele

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Tabela.

 2. Kliknite na dugme Sačuvaji u dijalogu Sačuvaj kao unesite ime za novu tabelu.

 3. Izaberite stavku kliknite da biste dodali , a zatim izaberite Dugački tekst sa liste.

 4. Kliknite dvaput na stavku novi red zaglavlja, a zatim otkucajte smisleno ime za novo polje.

 5. Sačuvajte promene.

Vrh stranice

Dodajte polje "Dugački tekst" u prikazu dizajna

Možete da dodate polje "Dugački tekst" u Prikazu dizajna.

Dodavanje u postojeću tabelu

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2.  U koloni Ime polja u dizajner, unesite ime polja Dugački tekst. Na primer: „Adresa”, „Beleške” ili „Komentari”.

 3. Kliknite na kolonu Tip podataka pored imena polja i odaberite Dugački tekst sa liste.

 4. Sačuvajte promene.

Dodavanje nove tabele

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Tabela.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta za novu tabelu i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna .

 3. Ako se pojavi dijalog Sačuvaj kao , navedite ime za novu tabelu.

 4. U koloni Ime polja izaberite prvi prazan red i unesite ime za to polje. Obično imena kao što su „Komentari” ili „Beleške” se primenjuju na polje "Dugački tekst".

 5. Kliknite na kolonu Tip podataka pored imena polja i odaberite Dugački tekst sa liste.

 6. Sačuvajte promene.

Ako povežete okvira za tekst obrascu ili izveštaju dugo tekstualnog polja, takođe morate da postavite svojstvo Format teksta za okvir za tekst na Obogaćeni tekst.

Vrh stranice

Podešavanje ili promena svojstava polja Dugački tekst

Prikaz lista sa podacima možete da koristite da biste podesili podskup svojstva polja, kao što je potreban ili Jedinstveni, ali da koristite Prikaz dizajna da biste podesili sve dostupne svojstva, uključujući Maska za unos ili natpis.

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2. Na kartici Opšte postavke u donjem delu dizajnera tabele, u okviru Svojstva polja, pronađite svojstvo koje želite da promenite.

 3. Izaberite polje pored imena svojstva. U zavisnosti od svojstva, možete da unesete podatke, pokrenuli alatku "Izrada izraza" tako što ćete kliknuti na dugme Dugme „Izrada“ ili izaberite neku od opcija sa liste.

  Informacije o tome kako da koristite svakog svojstva polja, izaberite svojstvo, a zatim pritisnite taster F1.

Vrh stranice

Brisanje polja tipa "Dugački tekst"

Da biste uklonili polje "Dugački tekst" iz tabele možete da koristite ili Prikaz lista sa podacima ili Prikaz dizajna .

Važno: Kada izbrišete Dugački tekst polje koje sadrži podatke, trajno gubite te podatke i ne možete da opozovete brisanje. Trebalo bi da napravite rezervnu kopiju baze podataka pre nego što izbrišete polja tabele ili druge komponente baze podataka.

Brisanje u prikazu lista sa podacima

 1. Otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Pronađite polje Dugački tekst, kliknite desnim tasterom miša na red zaglavlja (ime) i kliknite na dugme Izbriši polje.

 3. Kliknite na dugme Da kako biste potvrdili brisanje.

Brisanje u prikazu dizajna

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na birač reda (prazan kvadrat) pored polja "Dugački tekst" i izaberite stavku Izbriši redove.

 3. Kliknite na dugme Da kako biste potvrdili brisanje.

Vrh stranice

Dugački tekst spisak svojstava polja

Kada koristite prikaz dizajna za dodavanje polja Dugački tekst u tabelu, možete da postavite i promenite nekoliko svojstava za to polje. Ova tabela navodi svojstva polja "Dugački tekst" i opisuje šta svako radi, kao i implikacije postavljanje ili menjanje svojstava.

Svojstvo

Upotreba

Oblikovanje

Unesite znakove za definisanje oblika prikaza prilagođeno oblikovanje. Formati koji su definisani ovde se pojavljuju u listovima sa podacima, obrasce i izveštaje.

Natpis

Navodi ime tekstualnog polja. Svojstvo prihvata do 2048 znakova. Ako ne navedete natpis, Access primenjuje podrazumevano ime polja.

Podrazumevana vrednost

Automatski dodeljuje određenu vrednost za ovo polje kada se doda novi zapis. Na primer, ako navedete vrednost kao što su „Enter do 65 KB teksta”. Tako da podseti korisnicima da možete da unesete 255 znakova.

Pravilo za validaciju

Navodi zahteve za podatke koji su uneti u zapis, polja ili kontrole. Kada unesete podatke koji krše pravilo definisano za polje, možete da koristite svojstvo tekst za proveru valjanosti da biste naveli dobijene poruku o grešci. Maksimalna dužina: 2048 znakova.

Za više informacija o korišćenju pravila za validaciju potražite u članku ograničavanje podataka unosa korišćenjem pravila za validaciju.

Tekst za proveru valjanosti

Navodi tekst poruke o grešci koja se pojavljuje kada korisnici krše pravilo za validaciju. Za više informacija o kreiranju pravila za validaciju potražite u članku ograničavanje podataka unosa korišćenjem pravila za validaciju.

Obavezno

Kada postavite na da, morate da unesete vrednost u polje ili u kontrole koje su povezane sa poljem, a vrednost ne može da bude bez vrednosti.

Dozvoli nultu dužinu

Kada je podešeno na "da", možete da unesete niske dužine 0 u polju. Niske nulte dužine ne sadrži znakove, a možete ih koristite da biste označili da ne postoji vrednost za polje. Unesite niske nulte dužine tako što ćete otkucati dva navoda između kojih nema razmaka (””).

Indeksirano

Indekse možete da koristite za ubrzavanje upita, sortiranje i grupisanje operacije pokrenuti velikih količina podataka. Indekse možete da koristite da biste sprečili korisnike da unose duplirane informacije. Izbor:

 • Bez: isključuje indeksiranje (podrazumevano)

 • Da (duplikati su u redu):Indeksira polje i dozvoljava duplirane vrednosti. Na primer, možete da imate duplirana imena i prezimena.

 • Da (bez duplikata): Indeksira polje i ne dozvoljava duplirane vrednosti.

Unikod komprimovanje

Access koristi Unikod za predstavljanje podataka u jedan red teksta "," Dugački tekst "i" Hiperveza ". Unikod zauzima više prostora za skladištenje zato što koristi 2 bajta po znaku umesto jednog. Da biste smanjili veličinu datoteke, podrazumevana vrednost Unikod komprimovanja svojstva za jedan red teksta, dugački tekst ili polje "Hiperveza" je. Kada postavite na da, bilo koji znak čiji je prvi bajt 0 biće komprimovan kada ga skladištenja i raspakovani prilikom preuzimanja.

Podaci u polje "Dugački tekst" neće biti komprimovani osim ako to zahteva 4.096 bajtova ili manje prostora za skladištenje nakon komprimovanja. Kao rezultat, sadržaja polja "Dugački tekst" biti komprimovan u jedan zapis, ali neće biti komprimovan u drugi zapis.

IME režim

Navodi uređivač metoda unosa, alatku za korišćenje Engleske verzije programa Access sa datoteke kreirane u japanskom ili korejskom. Podrazumevana vrednost: Bez kontrole. Više informacija o korišćenju ovog svojstva, pritisnite taster F1.

IME režim rečenice

Navodi tip podataka koji možete da unesete sa uređivač metoda unosa. Više informacija o korišćenju ovog svojstva, pritisnite taster F1.

Pametne oznake

U programu Access 2010, navedite jednu ili više pametnih oznaka za polje i kontrole koje su povezane sa poljem. Pametne oznake su komponente koje prepoznaju tipove podataka u polju i omogućavaju da preduzmete radnju na osnovu tog tipa. Na primer, u polju za adresu e-pošte, pametne oznake možete da počnete novu e-poruku ili dodajte adresu na listu kontakata.

Kliknite na dugme Dugme „Izrada“ da biste videli listu dostupnih pametnih oznaka.

Oblikovanje teksta

Omogućava ili onemogućava uređivanje obogaćenog teksta. Izaberite stavku Obogaćeni tekst da biste omogućili uređivanje obogaćenog teksta.

Ako omogućite uređivanje obogaćenog teksta za polje, a zatim povežite kontrolu okvira za tekst u polje, takođe morate da omogućite uređivanje obogaćenog teksta za kontrolu.

Više informacija o oblikovanju podataka u vidu obogaćenog teksta potražite u članku Kreiranje ili brisanje polja obogaćenog teksta.

Poravnavanje teksta

Navodi poravnavanje za podatke u polje "Dugački tekst". Imate sledeće mogućnosti:

 • Opšte postavke:Poravnava tekst nalevo, brojeve i datume nadesno

 • Levo: poravnava sve tekst, datume i brojeve nalevo

 • Centar za: centri sve tekst, datume i brojeve

 • Desno: poravnava sve tekst, datume i brojeve nadesno

 • Rasporedi: poravnava sve tekst, datume i brojeve jednako naspram obe strane na polje ili okvir za tekst

Samo dodaj

Određuje da li da prati promene vrednosti polja.

Postoje dve postavke:

 • Da: prati promene. Da biste prikazali istoriju vrednosti polja, kliknite desnim tasterom miša na polje, a zatim izaberite stavku „Prikaži istoriju kolone“.

 • Bez: ne praćenje promena.

Upozorenje    Podešavanje ovog svojstva na Ne briše postojeću istoriju vrednosti polja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×